Kant haken
Vorig jaar zag ik de vraag passeren of er eens een blog zou komen over kant haken, maar dan in de trends van nu? Dus niet die kleedjes die je vroeger bij je oma over de leuning van de bank zag liggen. Ik vind het zelf heel mooi dat kant haken, maar de fijne naald weerhoud me er veelal van om het vol te houden. Toch heb ik me er eens aan gewaagd en in deze blog leg ik uit wat belangrijk is als je kant gaat haken.
Welk garen gebruik je?
Gebruik liefst een dun garen voor het mooiste resultaat. Katoenen garens zijn het meest geschikt. Je kunt bijvoorbeeld borduurgaren of zelfs naaigaren gebruiken, maar een gehaakte kanten sjaal kan ook heel goed met haakkatoen worden gehaakt. Vroeger werd veel Durable breikatoen gebruikt voor de kanten kleedjes, wist je dat dat nog steeds verkrijgbaar is? Kijk maar eens hier. Je hebt ook nog extra fine haakkatoen (zoals bijvoorbeeld Schachenmayr Catiania Extra Fine), dat zit daar een beetje tussenin.
Voor de dunste garens wordt fijn katoen gebruikt. Fil a gant (handschoenen garen) is een katoenen garen dat gecoat is, waardoor het sterk is en niet snel vuil aantrekt. Het werd oorspronkelijk gebruikt om handschoenen te haken, maar wordt nu veel gebruikt om te borduren. Voor de iets dikkere garens wordt wol of menggaren gebruikt.
BRON: WikipediaWelke haaknaald gebruik je?
Je hebt er inderdaad heel fijn garen voor nodig en fijn garen haak je met een fijne haaknaald. Dat kan al met een 1,5 mm haaknaald of zelfs nog kleiner. Het is een gepriegel, wat dan weer niet iedereen handig vindt om met je handen te verwerken… De fijne haaknaald en de kleine steek is soms een lastige combinatie. Het is even wennen en oefenen en soms kunnen je handen wat verkrampen, maar wat extra oefeningen voor je handen kan dan weer ontspanning geven. Wist je dat Claudia daar een blog over schreef? Yoga voor de polsen.
Verder is het kant haken een heel fijne methode om te haken. Het geeft je haakwerk een luchtig en fraai karakter. Ik raad je aan om eerst met een grotere haaknaald te starten. Eerst uitproberen en naarmate je een fijn kantpatroon onder de knie hebt, kan je de grootte van je haaknaald aanpassen.
Kant haken – projecten
Ooit nam ik op vakantie mooie, kleine stenen als souvenir mee naar huis. Om die ‘op te vrolijken’ haakte ik er een “jasje” om. Dit was met haaknaald 1,25 mm en borduurgaren. In sommige sokkengaren zit binnenin een klosje om gaten dicht te maken. Wel, dit gebruikte ik er voor.
Dus ga je dit jaar op reis, dan kan je zo’n mini-project altijd eens uitproberen. De steken heb ik gehaakt naar eigen inbreng en gaandeweg aangepast op de grootte van de steen.
Met één kleur en een fijne haaknaald kan je ook een juweel haken of een kanten kraag. Door het met haarlak te bestuiven, wordt de kraag wat steviger, iets vaster. Bevestigen aan een bloes of fijn truitje en je hebt een chique en mooie eye catcher.
Sascha Blase-van Wagtendonk bracht enige tijd geleden ook een prachtig boek uit genaamd: ‘Kant, de verzamelbundel’. Daarin staan veel mooie patronen voor het haken van kanten accessoires. Het patroon van de Romantische Onderzetters vind je op onze website. Marieke schreef een leuke blog over het boek.
Wist je dat het haken van een mandala ook een goede oefening is om met wat dunner garen en een fijne haaknaald aan de slag te gaan? Een mandala is eigenlijk ook vaak een kanten cirkel in een ring. Lees hier mijn blog over het haken van mandala’s en waar je dan op moet letten.
De mogelijkheden van kant haken zijn eindeloos. Heb jij al eens kant gehaakt?
Haak ze!
Groetjes Sofie
*Deze blog bevat een affiliate link. Wil je daar meer over weten kijk dan bij de veelgestelde vragen op deze website.
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Reacties