Wat heb je nodig als je gaat haken?

Overzicht haakbenodigdheden

Ik wil in deze blog mijn belangrijkste accessoires graag met jullie delen en ook wat tips geven voor de beginnende haakster die door de bomen het bos niet meer ziet.


1. Haaknaalden, welke heb je nodig?

Dit is natuurlijk de basis, zonder naalden kan je niet haken! Maar er zijn zó veel soorten naalden, ik begrijp best dat niet iedereen meteen weet wat de beste naalden zijn. Dat is ook voor iedereen verschillend, want iedereen heeft andere wensen. Haaknaalden zijn er van hout, aluminium, bamboe of plastic. De meest bekende zijn wellicht de wat oudere naalden van aluminium/metaal, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een haaknaald met een zacht handvat, zoals van Clover, Addi en KnitPro. Ikzelf haak het liefst met naalden van Clover. maar ook de KnitPro naalden haken erg fijn. De Clover Amour naalden hebben een zacht handvat (softgrip) waardoor ze fijn in de hand liggen. Ik vind het ook vooral handig dat elke maat een eigen kleur heeft, waardoor je snel herkent welke naald je moet hebben voor je project. Mijn naalden bewaar ik in een overzichtelijke etui. Er zijn genoeg etuis online of in wolwinkels te vinden, maar ben je handig met de naaimachine, dan kan je deze natuurlijk ook zelf maken. 

Overzichtelijk roletui 1
Softgrip haaknaalden in een overzichtelijk roletui.

2. Een schaar

Een klein schaartje is altijd handig. Natuurlijk kan je elke schaar hiervoor gebruiken. Een ‘handwerkschaartje’ is wel zo handig, om de kleine draadjes weg te kunnen knippen van je project. Ikzelf heb het antieke schaartje van mijn moeder overgenomen, maar er zijn genoeg moderne versies te vinden bij wol- en fourniturenwinkels. 

3. Handig: een rolmaat of een meetlint 

Voor het meten van je projecten is een meetlint of rolmaat erg handig. Je kan dan snel nameten of je project al lang genoeg is en of de diameter van een cirkel groot genoeg is. Ikzelf heb verschillende rolmaatjes van een leuk jasje voorzien, maar elke rolmaat of meetlint is hiervoor te gebruiken. 

Meetlint 1
Rolmaatjes in een gezellig gehaakt jasje.

4. Stekenmarkeerders zijn op meerdere manieren te gebruiken

Stekenmarkeerders zijn erg handig voor het tellen van steken en toeren. Je kan een belangrijke plek in je haakwerk aangeven, bijvoorbeeld het begin van een toer (bij rondhaken is dit erg handig). Het voordeel van een stekenmarkeerder is dat je hem open kan maken en dus ook weer kan verwijderen als hij niet meer nodig is. Natuurlijk kan je dit ook met een veiligheidsspeld, paperclip of met een kort stukje garen doen. Je kan ze ook gebruiken als je met meerdere kleuren tegelijk werkt. De kleur die je niet gebruikt, kan je dan tijdelijk vastzetten met een stekenmarkeerder. Stekenmarkeerders kunnen soms ook gebruikt worden als decoratie. Dit zijn dan de metalen haakjes met een leuk hangertje eraan. Zo versier je gelijk een project met een persoonlijke noot, zoals met een uiltje of een klavertje 4. 

Haakbenodigdheden
De blauwe en gele klemmetjes, dat zijn plastic stekenmarkeerders.

5. Borduurnaalden voor de afwerking

Om de losse draadjes weg te werken is het handig om een aantal borduurnaalden/stopnaalden te hebben. En ik bedoel dan wel de dikkere versie, met een groot oog zodat het garen er gemakkelijker door kan. Vaak hebben ze een stomp uiteinde zodat ze het garen niet splitsen. 

Een scherpe punt kan soms handig zijn als je een festonsteek wilt haken om een dekentje/lapje stof. Je kan dan met het juiste garen gelijk een mooie steek maken om daar een decoratief randje aan te kunnen haken. 

Borduur en stopnaalden 1
Assortie van handige naalden.

6. Bolhouder. Hou je garen in bedwang!

Tijdens het haken kan de bol garen weleens wegrollen. Erg grappig voor eventueel aanwezige gezinsleden, maar minder praktisch voor de hardwerkende haakster. Hier zijn 2 mogelijk oplossingen voor, beide aangeduid met de term ‘bolhouder’. 

Je kan kiezen voor een stenen kom, met daarin een opening voor het garen. De bol draait in de kom terwijl je haakt. De kom kan verschillende vormen of maten hebben, gemaakt van keramiek, hout of plastic. Deze zijn overal verkrijgbaar bij verschillende winkels. 

De tweede versie is een houten draaischijf, bijvoorbeeld van het merk Scheepjes. Je plaatst de bol garen op een pin en deze draait mee terwijl je haakt. 

Een eventuele derde versie die ik zelf nog wil gaan testen is het gebruik van een oude theepot. Het draadje kan via de tuit gebruikt worden en je bol garen kan niet wegrollen. Leuk toch!

Bolhouders 1
Bolhouders: kom en houten draaischijf.

7. Een toerenteller als geheugensteuntje

Als je al bekend bent met breien, zal je zeker de toerenteller al kennen. Maar ook voor haken is de toerenteller handig om binnen handbereik te hebben. Je kan er gemakkelijk mee bijhouden hoeveel toeren je al gehaakt hebt. In sommige patronen wordt weleens genoemd dat je een bepaald aantal toeren moet haken voordat het patroon veranderd. Om te voorkomen dat je vier keer de tel kwijtraakt, is een toerenteller geen overbodige luxe (vooral ook als gezinsleden tegen je beginnen te praten).

Je hebt verschillende soorten toerentellers. Allereerst de bekende toerenteller die je ook op een breinaald kan schuiven. Dit type toerenteller werkt vrij simpel; je draait aan een wit wieltje om zo een toer verder te tellen. Maar je hebt ze tegenwoordig ook digitaal. Een digitale toerenteller schuif je om een vinger en bij iedere toer druk je op de knop. Op het schermpje zie je dan hoever je bent. 

8. Zonder garen geen haakwerk

Tja, haken zonder garen is lastig. Maar daar is zó veel over te vertellen dat ik wel een aparte blog hierover kan schrijven. Je hebt verschillende soorten materialen, prijzen, lengtes en kwaliteiten. 

Als beginnende haakster zou ik je adviseren te beginnen met wat simpeler garen, bijvoorbeeld katoen of acryl. Krijg vooral eerst alle steken goed onder de knie voordat je het jezelf lastig gaat maken met vreemde pluizige garens of lastige patronen. 

Advies: als je garen koopt, kijk dan goed naar het etiket/wikkel. Daar staat vermeld wat het materiaal is, maar ook met welke naald je dit het beste kan haken. En twijfel je? Vraag dan advies aan de verkoopster in de winkel. 

9. Projectboekje of projectblad

Last but not least, het immer zo belangrijke projectboekje. Oftewel: notitieschrift voor al je projecten. In het begin zal je denken; ‘ik onthoud wel met welke naald ik bezig ben’, maar als je eenmaal haakverslaafd bent en je bent met 5 verschillende projecten bezig; dan is het handig om notities te kunnen maken. Noteer bijvoorbeeld de titel, naalddikte, garendikte, gebruikte kleur of plak er een stukje van het garenlabel bij. Je kan ook noteren waar je het patroon hebt gevonden en voor wie je dit project hebt gemaakt. Zo kan je alles terugvinden als je op een later tijdstip deze informatie nodig mocht hebben. We hebben een heel handig projectblad op de website staan, je kunt het gratis downloaden!

Zo ben je redelijk compleet met je accessoires als beginnende haakster. Natuurlijk heb ik nog veel meer spullen, maar die zijn vooral mooi om te hebben, zoals een wolwinder, projectbag, wolmolen, boeken, mandjes, bakjes…etc. 

Succes en ik hoor graag van je of je dit lijstje handig vindt!!

Bonus tip: we hebben hele handige tutorials op de website staan. Ideaal voor startende én ervaren hakers!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *