Temperatuur haken
![Temperatuur haken 1 temperatuurdeken 3](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/temperatuurdeken-3.jpg)
Een kleurrijke reis door de seizoenen!
Toe aan een nieuwe uitdaging en een uniek project voor 2025? Overweeg eens het haken van een temperatuurdeken, een verrassend project met veel kleur! Iedere dag haak je een stukje deken in een kleur die past bij de temperatuur van die dag. Zo groeit het jaar met je mee en zie je de seizoenen ontstaan onder je vingers. In deze blog neem ik je mee in het proces en lees je tips hoe jij al hakend ook kunt reizen door de seizoenen!
![Temperatuur haken 2 temperatuurdeken 1](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/temperatuurdeken-1.jpg)
Patroonkeuze
Afgelopen jaar zag je op social media wellicht de Throw a temperature CAL van Eddna langskomen. Voor deze deken haak je elke dag één hexagon, waarbij de kern staat voor de minimumtemperatuur op die dag, de rand eromheen voor de gemiddelde temperatuur en de buitenrand voor de maximumtemperatuur. Onze blogger Sofie De Zutter en ontwerpster Linda Daas doen mee met de Eddna-CAL.
Andere patronen werken met één of twee temperaturen per dag. Kies dan bijvoorbeeld voor de maximumtemperatuur, daar zit de meeste variatie in.
![Temperatuur haken 3 20241123 105450](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241123_105450-1024x1024.jpg)
![Temperatuur haken 4 20241125 120242](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241125_120242-1024x1024.jpg)
Er zijn ontzettend veel patronen mogelijk. Een simpele deken van granny’s, granny stripes of corner2corner leent zich ook heel goed voor een temperatuurdeken. Een minder complexe deken is wellicht makkelijker bij te houden. Bij een corner2corner deken reken je vooraf uit hoeveel vakjes je per dag haakt om tot de gewenste afmetingen te komen. Op Pinterest en Etsy vindt je genoeg inspiratie. Wanneer je het leuk vindt de maanden terug te zien in je deken, kun je bijvoorbeeld denken aan een deken van twaalf grote granny’s. Eén grote granny bestaat dan uit 31 toeren, één toer per dag. Of voeg een extra effen granny toe als de maand is afgelopen in een deken met een granny per dag. Er is ook een deken waarbij de granny’s gerangschikt zijn per maand, zodat je het uiterlijk van een kalender krijgt. Zei ik al, dat je al je creativiteit kwijt kunt in een temperatuurdeken? De mogelijkheden zijn eindeloos!
![Temperatuur haken 5 Deken Linda 2](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/Deken-Linda_2-1024x1024.jpg)
![Temperatuur haken 6 Deken Linda 1](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/Deken-Linda_1-1024x1024.jpg)
Voor het kiezen van kleuren is het sowieso wel leuk om even rond te neuzen op het www! Let wel op dat bij buitenlandse bronnen het temperatuurverloop heel anders is. Het klimaat in Californië is immers behoorlijk anders als in Nederland, om maar een voorbeeld te noemen.
Garen- en kleurkeuze
Katoen, wol of acryl… in principe zijn veel garenkwaliteiten een optie voor een temperatuurdeken. Het belangrijkste is te kiezen voor een garen met een groot aanbod in kleuren. Afhankelijk van het patroon wat je kiest, heb je wel minimaal tien kleuren nodig. Hoe minder kleuren je gebruikt, hoe groter de temperatuurrange is per kleur. Als je tien kleuren gebruikt, gebruik je bijvoorbeeld één kleur voor een temperatuurrange van 5 graden. Wanneer je een patroon volgt dat onderscheid maakt tussen de minimumtemperatuur, gemiddelde en maximumtemperatuur per dag kies je het beste voor veel kleuren met kleine temperatuurranges per kleur, zodat de dagen zoveel mogelijk van elkaar verschillen. Je kunt dan denken aan 2 graden per kleur. Je hebt dan minimaal 22 kleuren nodig. Omdat je de kleuren mooi in elkaar over wilt laten lopen en je vast je eigen favoriete kleurtonen hebt, kun je dan het beste kiezen voor een wolletje met minimaal 50 kleuren. Geschikt garen is bijvoorbeeld de Katia Basic Merino, de acrylgarens van Scheepjes Colour Crafter en Stylecraft Special DK, katoen zoals Yarn and Colors Must-Have of denk bijvoorbeeld aan het gemixte acryl/katoen Scheepjes Softfun.
![Temperatuur haken 7 IMG 8411](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/IMG_8411-1024x768.jpg)
Breng een bezoekje aan de plaatselijke wolwinkel en bolletjes kiezen maar! De kleurkeuze is een behoorlijke puzzel. Kleuren kunnen worden ingedeeld in koude en warme kleuren en dit wordt vaak als basis genomen voor een temperatuurdeken. Paars, blauw en groen worden geassocieerd met ijs, kou en kalmte, met de winter dus. Geel, oranje en rood associëren we met vuur, zon en energie, met de warmte van de zomer. Bij het kiezen van de kleuren kun je de kleurencirkel van Itten gebruiken. Je kunt kleuren kiezen uit de gehele cirkel, van paars tot rood. Dan krijg je een deken met veel contrasten. Of kies ervoor de helft van de kleurencirkel te gebruiken, bijvoorbeeld van paars naar geel of van blauw naar oranje. Ben je bang dat het te bont wordt en je het niet meer mooi vindt? Kies dan voor verschillende tinten in twee kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen met een mooi verloop in de tinten, bijvoorbeeld paars en blauw. Je krijgt dan niet het zomergevoel, maar wel de magie van wisselende tinten per seizoen. Je kunt je ook laten inspireren door colourpacks van bijvoorbeeld Scheepjes Softfun. Belangrijkste: er is natuurlijk geen goed en fout! Kies iets wat bij je past, je gaat er tenslotte veel tijd in steken!
![Temperatuur haken 8 kleurencirkel](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2020/03/kleurencirkel.png)
Je kleuren gekozen? Je bent er bijna! Kies ook nog een mooie basiskleur waarmee je gaat joinen in het geval je granny’s, hexagons of andere losse figuren haakt. Deze kleurkeuze is behoorlijk bepalend voor het uiteindelijke uiterlijk van je deken. Een donkergrijze rand of join geeft een heel andere uitstraling dan wit, of bijvoorbeeld taupe.
Plaats en tijd
Je gaat een temperatuurdeken haken. Het patroon ligt klaar, de kleuren zijn gekozen. Maar welke temperatuur kies je als uitgangspunt? Je kunt 1 januari van het nieuwe jaar starten en elke dag een stukje haken. In het haakcafé zag ik dat Gek op Haken-lid Anneke een temperatuurdeken heeft gemaakt van haar geboortejaar. Dat is ook een ontzettend leuk idee!
![Temperatuur haken 9 thermometer 4767443 1280](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/thermometer-4767443_1280-1024x682.jpg)
Als plaats kun je kiezen voor je woonplaats of Den Bilt. Maar hoe leuk is het om ook vakanties te verwerken in je deken? Pak die warme zomerdag aan het Gardameer mee en je ijskoude wintersportdag!
![Temperatuur haken 10 temperatuurdeken 4](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/temperatuurdeken-4.jpg)
Temperatuurcheck
Zo’n project vraagt om een goede organisatie. Hoe ga je de temperaturen checken en bijhouden? Elke dag checken houdt je niet gemakkelijk een jaar vol en als het dan versloft, is het lastig weer op te pakken. Kies vooraf een handige site waar je je gegevens kan verzamelen en terugzoeken indien nodig. Op www.weerstatistieken.nl staat een handige tabel bijvoorbeeld. Je kunt niet iedere plaats in Nederland kiezen, maar kiest één van de 36 weerstations die bij jou in de buurt is. Op de site van het KNMI kun je ook geschiedenis terugvinden (helaas niet van elk jaar en niet van elk weerstation). Als je een deken haakt van decennia terug, is het slim om even te kijken hoe je de kleuren verdeeld over de verschillende temperaturen. Mijn geboortejaar was een behoorlijk koud jaar. Het is dan leuk als je nog verschil ziet tussen -12 en -8, dus kies je dan een extra kleur te gebruiken voor de laagste temperatuur.
![Temperatuur haken 11 thermometer 2906817 1280](https://gekophaken.nl/wp-content/uploads/2024/12/thermometer-2906817_1280-1024x682.jpg)
Legenda
Maak met de gekozen kleuren een legenda. Handig en leuk is een kleurenkaart, waarbij je in een tabel de temperatuurrange noteert met de bijbehorende kleur en je daarnaast in een geperforeerd gaatje het bewuste draadje knoopt. Of plak de draadjes in je haakboek. Er zijn ook leuke houten kaarten te koop waar je je draadje aan kunt knopen.
Label en versieringen
Is je deken klaar? Wat een prestatie! Leuk om het jaartal erin te verwerken! Dit kan door op één van de vierkantjes het jaartal te borduren of bijvoorbeeld te tamboereren Bevestig een label met het jaartal of bevestig aan een hoek een hangertje met cijferkralen. Bijzondere dagen kunnen ook versierd worden met een glitter- of goudendraadje of een kleine applicatie. Een glittertje op je verjaardag of een mini hartje op de dag dat je oma werd… zo wordt het een persoonlijk monument!
Get ready!
Enthousiast geworden? In een temperatuurdeken kun je al je creativiteit kwijt! Kies wat bij jou past en wat je een jaar vol denkt te kunnen houden. Begin nu met de voorbereidingen en ook jij kunt 1 januari starten met een temperatuurdeken!
Ik heb me voorgenomen om een deken te maken al enkele weken geleden ,,, alles is klaar nu wachten op 1 januari …. bedankt voor de tips
Wat leuk dat je een deken gaat haken, een goed voornemen 🙂 , veel haakplezier!