menu

inloggen

inloggen

De gezelligste haakwebsite van Nederland & België!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Hoe maak je zelf t-shirtgaren?

Mandje met t-shirtgaren

Elk jaar bedenken veel mensen goede voornemens. Veelvoorkomende goede voornemens hebben te maken met opruimen, maar ook met duurzamer leven. Deze DIY is goed voor beide soorten voornemens! Vandaag zal ik uitleggen hoe je van een oud t-shirt zelf t-shirtgaren kan maken. Het enige wat je nodig hebt is een oud t-shirt en een schaar.

T-shirtgaren maken stap-voor-stap

Leg je t-shirt netjes op de grond, zodat het helemaal plat ligt. Daarna kunnen we de onderste zoom en de bovenkant eraf knippen (stap 1). Als je dit gedaan hebt, eindig je met een soort buis van stof (stap 2).

Draai deze “buis van stof” een kwartslag en vouw hem dubbel. Aan de bovenkant heb je nu een vouw en de zijkanten zijn nog open. Zorg dat de stof zo gevouwen is, dat het dubbel (of eigenlijk vierlaags) is aan de onderkant, maar dat je een strookje hebt van ongeveer 5 cm hoog aan de bovenkant waar de stof enkel (of eigenlijk tweelaags) is (stap 3).

Knip nu stroken uit de lap, maar zorg dat je niet helemaal tot boven doorknipt. De dikte van de stroken, bepaalt de dikte van je garen. Meestal maak ik mijn stroken iets meer dan 1 cm dik. Als je ze te dun maakt, zal je merken dat ze soms zullen scheuren, dus dunner dan 1 cm moet je niet gaan. Je knipt de hele onderkant in, maar de bovenste 3 cm niet inknippen (stap 4).

Als je dit gedaan hebt, eindig je met een stuk stof met heel veel slierten en 1 deel zal nog niet geknipt zijn. Dit deel zal alle delen bij elkaar houden. Omdat je wilt eindigen met één lange sliert, knippen we nu dit stuk (enkellaags) steeds diagonaal van de ene naar de andere kant. Als je dit bij de eerste doet, zal je zien dat er op deze manier één lange sliert ontstaat (stap 5).

Heb je dit overal gedaan? Dan kan je het tot een bal rollen (stap 6). Je kan kiezen of je voor het oprollen nog aan je sliert trekt, waardoor het garen niet meer plat is, maar er een beetje een rond garen ontstaat. Dit is persoonlijke voorkeur: wat jij het fijnste vindt haken en wat voor jou het mooiste resultaat geeft!

Ik gebruik dit garen vaak om mandjes van te maken. In deze blog staat uitgelegd hoe je gemakkelijk mandjes kunt haken.

Op deze manier heb je opgeruimd (want je hebt een oud t-shirt minder) en heb je ook nog eens een leuk mandje om nog meer op te ruimen! Bovendien heb je geen nieuw garen gekocht en dat is weer een stuk duurzamer. Win-win zou ik zeggen ;)! Zo begin je het nieuwe jaar helemaal goed.

En, wil je nog meer duurzame projecten haken, kijk dan ook eens naar de blog van Marieke voor het haken van herbruikbare wattenschijfjes.

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

1 reacties op “Hoe maak je zelf t-shirtgaren?”

Plaats een reactie

Ik ben Feli

Ik schrijf blogs en patroontjes voor Gek op Haken. Mijn moeder heeft mij ooit als meisje haken geleerd, maar uiteindelijk was het verwaterd. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met amigurumi, wilde ik het meteen weer leren! Dat is intussen een paar jaar (en heel veel youtube tutorials) geleden. Nog steeds haak ik eigenlijk alleen amigurumi, want ik heb nooit het geduld voor sjaals en dekens :P Het liefste maak ik kleine patroontjes, want ik houd van gepriegel! Al mijn hele leven woon ik in Amsterdam en ik werk als programmeur. Als je mij wilt volgen of wilt laten zien wat je gemaakt hebt, dan vind je hier mijn instagrampagina en hier mijn facebookpagina.

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in bij Gek op Haken: