Opgeruimd staat netjes – een mandje haken

Foto 8

Een aantal weken geleden irriteerde ik me ineens behoorlijk aan de rommel op de commode van mijn dochtertje Stella van bijna 1. Er lagen allemaal rommeltjes op haar commode en op het plankje erboven. De rommeltjes (denk daarbij aan billencrème, tandenborstel en tandpasta, neusspray, enzovoort) lagen er omdat we ze meerdere keren per dag gebruiken in de verzorging van Stella. Ik heb veel liefde gestoken in de aankleding van Stella’s kamertje en dan met name het plankje boven de commode. Ik vind het gewoon leuk als alles mooi bij elkaar past en het er allemaal stylish verantwoord uitziet 😉

Die rommeltjes moesten dus weg, maar ze in de kast opbergen vond ik ook niet echt handig. De oplossing: een mandje haken. Ik haakte daarom een klein mandje/houdertje, waarin alle spulletjes netjes bij elkaar opgeborgen kunnen worden, maar dat mooi genoeg is om in het zicht te blijven staan; opgeruimd staat netjes!!

Aangezien je nooit genoeg mandjes/bakjes/houdertjes voor je rommeltjes kunt hebben, zal ik deze maand voor jullie beschrijven hoe je heel gemakkelijk zelf zo’n mandje maakt. Weer een gezellige DHZ dus. Ik zal in deze blog verschillende opties beschrijven om je mandje extra mooi te maken en ook zal ik beschrijven waar je op moet letten als je een mandje maakt. 

Een mandje haken, wat heb je nodig:

  • Garen naar wens (ik gebruikte voor de meeste voorbeelden in deze blog Phildar PhilCoton4);
  • Haaknaald (ik gebruik voor mandjes meestal de grootste maat die op de wikkel vermeld staat, bij PhilCoton4 gebruik ik haaknaald 4);
  • Stekenmarkeerder;
  • Schaar;
  • borduurnaald.

Gebruikte afkortingen:

v                      vaste
2v in vlg v     2 vasten in de volgende steek haken, dus meerderen

De bodem van het mandje:

De mandjes die ik heb gemaakt zijn rond. Je begint daarom met het haken van een rondje. Voor het haken van een rondje maak je gebruik van het tafeltje van 6. Elke toer meerder je 6 keer en elke toer komt er een vaste extra bij tussen de meerderingen.

Tip: Bij het meerderen verspring ik om de toer de plek van de meerdering, dit zorgt ervoor dat je een mooi rondje (foto 1) krijgt in plaats van een zeshoek (foto 2). Ik gebruik deze methode ook bij amigurimi, hetgeen ervoor zorgt dat je niet de lijnen van het meerderen ziet in bijvoorbeeld het hoofdje van je poppetje.

Beide rondjes zijn gehaakt met Phildar PhilCoton 4 kleur Anisade met haaknaald 4 mm

Ik haak een rondje als volgt:

R1:      6v in magische ring (6)
R2:      2v in elke v (12)
R3:      (1v, 2v in vlg v) (18)
R4:      1v, 2v in de vlg v, (2v, 2v in vlg v) x5, 1v (24)
R5:      (3v, 2v in vlg v) x6 (30)
R6:      2v,  2v in vlg v, (4v, 2v in vlg v) x 5, 2v (36)
R7:      (5v, 2v in vlg v) x6 (42)
R8:      3v, 2v in vlg v, (6v, 2v in vlg v) x5, 3v (48)
R9:      (7v, 2v in vlg v) x6 (54)
R10:     4v, 2v in vlg v, (8v, 2v in vlg v) x5, 4v (60)
R11:     9v, 2v in vlg v x6 (66)

Enzovoort!

Je kunt je rondje zo groot of zo klein haken als je zelf wilt, dit is natuurlijk afhankelijk van waarvoor je je mandje uiteindelijk wilt gebruiken. Let wel, hoe groter je rondje hoe slapper het mandje uiteindelijk wordt. Je mandje wordt zo groot als je rondje, het rondje vormt namelijk de bodem van het mandje.

De rand van het mandje haken:

Je kunt op drie manieren vanuit je bodem overgaan naar het haken van de rand van het mandje. De manier die je kiest bepaalt hoe de overgang van de bodem naar de rand eruit gaat zien.

Stoppen met meerderen:

Als je gewoon verder haakt op het rondje dat je bodem vormt, zonder nog te meerderen, zal er langzaam een rand ontstaan. Je haakt dan telkens in elke vaste van de vorige toer een vaste. De overgang van je bodem naar de rand zal dan rond zijn en het randje zal pas na enkele toeren haken omhoog gaan staan.

Ikzelf vind deze methode meer geschikt voor de grotere mandjes, omdat op deze manier de bodem de neiging heeft om ook wat krom te trekken. Bij kleinere mandjes zorgt het kromtrekken van de bodem ervoor dat je mandje wat wankel komt te staan (foto 3).

Foto 3
Foto 3

In de achterste lus haken:

Door het randje te beginnen door in de achterste lussen te haken (Foto 4) krijg je een strakkere overgang en een rechter begin van het randje. Ook wordt je bodem platter, waardoor je mandje steviger staat (Foto 5). Bij deze techniek haak je ook om een randje te krijgen gewoon toer na toer een vaste in elke vaste van de vorige toer.

In de lus achter het v-tje haken:

Achter het v-tje van elke vaste (achter de achterste lus) kun je nog een lusje vinden (Foto 6). Het is even wennen om in die lus te haken, maar als je dat doet krijg je een heel mooi recht randje, een mooie platte bodem én nog een soort sierrandje van v-tjes langs de onderkant van je mandje (Foto 7). Bij deze techniek, haak je ook om een randje te krijgen gewoon toer na toer een vaste in elke vaste van de vorige toer. Ik vind dit persoonlijk de mooiste manier om de rand op de bodem van het mandje te haken.

De afwerking van het mandje:

Haak door totdat je de rand van het mandje hoog genoeg vindt. Je kunt de rand op verschillende manieren afwerken, ik zal er hier twee beschrijven, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een omgevouwen randje:

Als je rand hoog genoeg is, kun je ervoor kiezen om aan de bovenkant van je mandje een kleine omslag te maken. Hiervoor haak je nog een aantal toeren verder door een vaste in elke vaste te haken, maar haak je de eerste toer voor je randje in de voorste lussen. Hierdoor kun je het randje, als je klaar bent, gemakkelijker en strakker omvouwen (Foto 8). Je kunt je omslag zo lang maken als je zelf wilt.

Handvatten aan het mandje haken:

Om handvatten te maken sla je op twee, tegenover elkaar gelegen punten, tijdens je voorlaatste toer een aantal vasten over en haak je een ketting van lossen. Om een mooi boogje in je handvat te krijgen haak je een aantal lossen meer dan het aantal vasten dat je hebt overgeslagen. In het voorbeeld hieronder heb ik 6 vasten overgeslagen, maar heb ik 8 lossen gehaakt. In de volgende en laatste toer haak je in de ketting van lossen 1 vaste per losse. Ik haakte in het voorbeeld 8 vasten in de lossenketting. Je krijgt dan een klein handvatje aan je mandje (Foto 9)

Zo, nu heb je alle informatie om zelf aan de slag te gaan en kun je zo’n leuk mandje haken. Gebruik je fantasie, wissel per toer van kleur, haak kraaltjes mee, zet er een gehaakt strikje/hartje/sterretje op, of varieer met de afwerking. Heel veel plezier en succes met het haken van je eigen mandje!

Leuk als je je zelfgemaakte mandje op social media zet, zodat we jullie creaties kunnen bewonderen. Dit kan op Instagram, in het Online haakcafé (voor leden) en in de besloten Facebook groep.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *