Gehaakte kaartjes
Maak jij ook wel eens gehaakte kaartjes? Iemand verrassen met een kaartje… hoe leuk is dat? Ik stuur graag kaartjes om aan mensen te laten weten dat ik aan ze denk. Bij vreugde en verdriet… wie wordt er niet blij van een kaartje in de bus? Het liefst stuur ik een kaartje dan ook met aandacht. Met een verhaaltje erop, een mooie postzegel… Zo is het een mini-cadeautje in de bus. Tegenwoordig zijn er ontzettend mooie kaartjes te koop van diverse ontwerpers. Kaartjes kopen vind ik dan ook minstens zo leuk als versturen. Maar daar ontstaat een dilemma! Want een eigengemaakt kaartje is ook zo leuk om te sturen, maar wat doe ik dan met die stapel kaarten op voorraad? De oplossing vond ik in een gehaakt randje als finishing touch aan een bestaand kaartje. In deze blog geef ik je ideeën voor gehaakte kaartjes.
De basis: wat heb je nodig?
- een goede prikpen, gaatjestang (geeft het mooiste resultaat) en/of perforator
- dun katoen of eventueel borduurgaren in kleurtjes die bij je kaartjes passen
- haaknaald 2 mm of kleiner
- stopnaald
- mooie kaartjes
- eventueel een pons voor de hoekjes
- schaar, plakband, liniaal en potlood
De start
Natuurlijk begin je met het kiezen van mooie kleurtjes bij je kaartje. Vervolgens knip of pons je de hoekjes rond van het kaartje. Met de liniaal en het potlood teken je stipjes waar je een gaatje wil hebben. Afhankelijk van welke techniek of steek je wilt gebruiken, kies je waarmee je je gaatjes maakt. Grotere gaatjes met de perforator maak je wat verder van de rand en bijvoorbeeld op 1 à 1,5 cm van elkaar. Prikpengaatjes kunnen dichter op elkaar. Tip! Oefen op een proefkaartje je steek en kijk of de gaatjes goed uitkomen. De gebruikte steken voor deze kaartjes zijn de losse (L), vaste (V), halve vaste (HV), stokje (ST) en het dubbel stokje (DST).
De eerste toer: twee manieren
Voor de eerste rand om het kaartje zijn er twee manieren. Manier 1 is om met de haaknaald een toer te haken, bijvoorbeeld vasten. Bij deze manier vind ik het de grootste uitdaging om je draad goed op spanning te houden. Een kartonnen kaartje geeft niet makkelijk mee, dus om kreukels zoveel mogelijk te voorkomen is het slim om even te oefenen op je oefenkaartje hoe groot de lus op je haaknaald ongeveer moet zijn voor je insteekt in het volgende gaatje.
Manier 2 is met een gewone stopnaald de festonsteek rondom te maken. De festonsteek wordt goed uitgelegd door Marieke in deze tutorial. Na de eerste toer kun je elk gewenst randje haken rondom het kaartje. Experimenteer er lekker op los! Zet de uiteinden van de draad op de achterkant vast met een plakbandje.
Ter inspiratie: gefeliciteerd!
Je wist natuurlijk al dat Gek op Haken de leukste dingen ontwerpt en publiceert, maar kende je deze kaartjes al? De ansichtkaarten die ik omhaakte zaten bij de Gek op Haken-agenda van dit jaar. Die is helaas niet meer te koop, maar wellicht heb jij ook deze vrolijke kaartjes nog liggen. Het gefeliciteerd-kaartje met Finn Feestkonijn versierde ik als volgt:
Met de prikpen maakte ik gaatjes op 0,5 cm afstand van elkaar: 28 gaatjes op de lange zijde en 19 gaatjes op de korte zijde. Met een stopnaald en een klein bolletje groen glittergaren (kleur A) van Made by Me naaide ik als eerste toer de festonsteek. Daarna haakte ik met haaknaald 2,0 mm en een restje Scheepjes Catona (kleur B) op de festonsteek een toer picotsteek. Dus:
Toer 1: kleur A. Zet het uiteinde van de draad vast met plakband op de achterkant. Naai rondom de festonsteek.
Toer 2: kleur B. Hecht aan in een hoek. Haak in de hoek: 1V, 3L. Haak 1HV in de derde L vanaf de haaknaald. Haak 1V in dezelfde hoeksteek.
Vervolg zijde: 3V *3L, 1HV in de derde L vanaf de haaknaald, 3V.* Herhaal *-* tot je bij de volgende hoek bent. Haak in de hoek 1V, 3L, 1HV in de derde L vanaf de haaknaald, 1V. Herhaal voor iedere zijde en hoek tot je rond bent.
Een dag niet gehaakt, is een dag niet geleefd!
Dit leuke kaartje kreeg een mooi zonnig randje en staat te pronken op mijn creakamertje.
De gaatjes heb ik als volgt geprikt. De korte kant is 10,5 cm. Teken een lijn evenwijdig aan de korte kant op 1,1 cm van de kant. Prik op deze lijn gaatjes op 1,1 cm, 3,2 cm, 5,3 cm, 7,4 cm en 9,4 cm.
Teken een tweede lijn evenwijdig aan de korte kant op 0,6 cm van de kant. Prik op deze lijn gaatjes op 2,1 cm, 4,2 cm, 6,3 cm, 8,4 cm.
De lange kant is 14,8 cm. Teken een lijn evenwijdig aan de lange kant op 1,1 cm van de kant. Prik op deze lijn gaatjes op 1,1 cm, 3,2 cm, 5,3 cm, 7,4 cm, 9,5 cm, 11,6 cm, 13,7 cm.
Teken een tweede lijn evenwijdig aan de lange kant op 0,6 cm van de kant. Prik op deze lijn gaatjes op 2,1 cm, 4,2 cm, 6,3 cm, 8,4 cm, 10,5 cm, 12,6 cm.
Toer 1: kleur A. Hecht aan op een willekeurige plek. Haak rondom V. In de afgeronde hoeken haak je 3V. Ben je bij de laatste steek gekomen? Trek de laatste lus van de haaknaald uit tot je een enkele draad overhoudt. Doe het uiteinde in een stopnaald, steek om de eerste steek van de toer en steek terug in de lus van de laatste steek. Werk het uiteinde aan de achterkant weg.
Toer 2: kleur B. Hecht aan na de rechterbovenhoek met een staande V. Haak in dezelfde steek: 1HST, 1ST. In de volgende steek: 1ST, 1HST, 1V. *in 1 steek: 1V, 1HST, 1ST; in volgende steek: 1ST, 1HST, 1V*. Herhaal *-* 4x, tot je bij de hoek bent.
In de hoek: in 1 steek: 1V, 1HST, 1ST, 1DST; in volgende steek: 1DST, 1ST, 1HST, 1V. Herhaal aan de korte zijde *-* 4x, vervolg met de hoeksteek als omschreven en ga zo verder tot je rond bent. Sluit de toer en werk de draadjes weg aan de achterkant.
Afwerking
De gaatjes kun je met je vinger voorzichtig wat dichtduwen als ze wat rafelig zijn geworden. Om de gehaakte kaartjes af te werken beplak je de achterkant met een kaartkartonnetje die iets kleiner is dan de kaart. Of plak op de uiteindjes een leuk stickertje en laat de rest open.
De smaak te pakken gekregen? Je kunt eindeloos variëren met deze randjes. Naast kaartjes kun je bijvoorbeeld ook boekenleggers of notitieboekjes versieren. Ik ben benieuwd naar jouw inspiratie!
Reacties