Hoe haak je een perfect ronde cirkel?

Heb jij ook wel eens dat je een rondje probeert te haken maar dat het zeshoekig wordt? Irritant hè? Ik ga je nu uitleggen hoe dat komt!

Dit onderwerp was al kort voorbij gekomen in de blog mandjes haken van Claudia, maar ik zal het in deze blog nog eens in detail uitleggen.


Als je kijkt naar de foto’s, zie je meteen het verschil: waar het ene rondje hoekig is, is het andere rondje écht perfect rond. Dit komt doordat we bij het eerste lapje steeds op dezelfde plek meerderen en bij de tweede af en toe op een andere plek.

Als je amigurumi maakt, vind ik het zelf minder uitmaken, omdat je je knuffeltje later toch vult. Maar bij dekentjes of als je een rond detail maakt, kan het zijn dat je toch een écht ronde cirkel nodig hebt. Het is dus handig om het verschil te weten.

De meeste patronen (ook degene die ik schrijf bijvoorbeeld), zullen de eerste manier gebruiken. Deze patronen zijn namelijk gemakkelijker te lezen, omdat je gemakkelijk kan zien wat het verschil is tussen de rijen. Je zult dus ook zien dat het patroon van de perfecte cirkel wat minder regelmatig oogt.

Maar als je eenmaal snapt wat het verschil is, kun je ieder patroon zelf aanpassen naar de manier die jij het fijnste (en mooiste) vindt om te haken!

De afkortingen die ik gebruik zijn v (vaste) en 2v in vlg v (2 vaste in de volgende vaste: meerderen).

Simpele/hoekige cirkel

We beginnen met het patroon voor de simpelere/hoekige cirkel:

 1. 6v in magische ring
 2. (2v in vlg v) 6x (12)
 3. (2v in vlg v, v) 6x (18)
 4. (2v in vlg v, 2v) 6x (24)
 5. (2v in vlg v, 3v) 6x (30)
 6. (2v in vlg v, 4v) 6x (36)
 7. (2v in vlg v, 5v) 6x (42)

Je ziet dat we hier (na de eerste rij) steeds zes keer hetzelfde doen: meerderen en daarna wat vasten. In iedere rij haken we in de herhaling steeds 1 vaste extra omdat we met 1 gemeerderd hebben.

Als je naar het patroon kijkt, kun je je nu misschien beter voorstellen waarom we een zeshoek krijgen: iedere keer dat we meerderen, doen we dat namelijk op dezelfde plek in de cirkel. De meerderingen worden als het ware “boven op elkaar” gehaakt.

Perfecte ronde cirkel

En hier is het patroon voor de perfecte cirkel:

 1. 6v in magische ring
 2. (2v in vlg v) 6x (12)
 3. (2v in vlg v, v) 6x (18)
 4. (v, 2v in vlg v, v) 6x (24)
 5. (2v in vlg v, 3v) 6x (30)
 6. (2v, 2v in vlg v, 2v) 6x (36)
 7. (2v in vlg v, 5v) 6x (42)

Je ziet het verschil in rij 4 en 6: In de even rijen verdelen we het aantal vasten die we tussen de meerderingen haken steeds. Hierdoor zijn de vasten niet boven elkaar, maar verschoven per rij. Op die manier zal je cirkel dus niet hoekig, maar écht rond worden!

Het patroon hierboven is natuurlijk maar voor 7 rijen, maar je kan zelf de rijen daarna ook berekenen. Bij een “normale” cirkel zou je in rij 8 (2v in vlg v, 6v) 6x herhalen. Je wilt dus meerderen en telkens 6 vasten maken tussen de meerderingen in de rij. Bij deze nieuwe techniek wisselen we de vasten af en doen we dus eerst de helft van de vasten, meerderen, en daarna de andere helft van de vasten: (3v, 2v in vlg v, 3v) 6x.

Was het jullie eerder al opgevallen dat je cirkels niet helemaal rond waren? En denken jullie dat je deze techniek zal gaan toepassen?

0 reacties op “Hoe haak je een perfect ronde cirkel?

  • Claudia zegt:

   Oei Marianne, dat is niet goed. Misschien kun je het zo onthouden: Als je een toer hebt met een even aantal vasten tussen de meerderingen, dan deel je de eerste groep vasten in twee. De eerste helft haak je dan voor de eerste meerdering van de toer en de tweede helft na de laatste meerdering van de toer. De rest van de toer haak je gewoon zoals je gewend bent. Zo onthoud ik het altijd. Het helpt mij ook altijd om even met de instructies mee te haken en het zo zichtbaar te maken. Mocht je er nog niet uitkomen, geef me dan een seintje! Liefs, Claudia

 1. Coby de Crom zegt:

  Hoi Claudia,
  Ik heb het idee dat Bas den Braver deze techniek gebruikt..ik ben het al vaker in patronen tegen gekomen..ik ga er nu ook op letten.. Coby?

  • Claudia zegt:

   Ha Coby, Ja dat zou zeker kunnen. Steeds meer amigurumisten gaan deze techniek gebruiken. Je ziet dan namelijk ook niet die lijnen in bijvoorbeeld hoofdjes. Echt de moeite waard om eens te proberen. Liefs, Claudia

 2. Kitty zegt:

  Was het al vaker tegengekomen maar zo wel handig om makkelijk terug te vinden! Nog wel een vraagje of er ook een voorbeeld kan komen voor minderen? Dat is ook zo goed te zien in je werk als je bijvoorbeeld een hoofdje haakt.

  • Claudia zegt:

   Hoi Kitty, Fijn om te lezen dat je deze blog zo handig vindt. Als je gaat minderen doe je eigenlijk hetzelfde als bij het meerderen. Je laat dan ook telkens een tussenliggende toer verspringen, zodat de minderingen niet boven elkaar komen te liggen. Liefs, Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *