Amigurumi opvullen

IMG 6428

De “beste” manier om amigurumi, knuffels, poppen, enzovoort op te vullen, ga ik met jullie delen. Het is een manier die ik zelf het liefst gebruik. Dus hierbij wat tips!

Waarmee haak je amigurumi?

Amigurumi kan je haken met alle soorten garen. Ik heb er zelfs ooit één met naaidraad gehaakt en haaknaald 0,5 mm. Echt heel klein dus. Maar om een mooi resultaat te krijgen en de knuffels jaren te kunnen laten bestaan, raad ik katoen garen aan. Dit omdat acryl garen tijdens het haken en na verloop van tijd soms wat uitrekt. En dat zou zonde zijn van je fijne haakwerk dat je hebt gemaakt.

Ik haak redelijk los en gebruik daardoor meestal een haaknaald, die een maatje kleiner is dan aangegeven.

De vulling aankopen

Wat betreft de aankoop van de vulling. Ik lees nogal eens dat mensen losse draadjes, die ze over hadden van hun haakwerk, daarvoor gebruiken. Of een oud kussen openmaken en daarvan de vulling nemen. Het is een goedkope oplossing, maar je kan dan je haakwerk minder egaal opvullen. Doordat de draadjes samen klitten of uit het haakwerk komen piepen. En bij een kussen kan de vulling van minder goede kwaliteit zijn, omdat die uit afzonderlijke stukjes schuimrubber bestaat. Let daar dus wel goed op!

Je koopt best kwaliteitsvolle vulling, die echt gemaakt is om amigurumi op te vullen. En wat ook goedgekeurd is naar veiligheid voor kinderen, mocht je een knuffel willen opvullen om er achteraf mee te kunnen spelen. Het is meestal een polyester vulling gemaakt met van een gesilliconiseerde holle vezel: licht, donzig, wasbaar en veerkrachtig.

Je hebt de betere vulling in het wit, wat ik verkies. Er is ook een grijze kwaliteit in de handel, maar hou er rekening mee, dat die wat draadjes en andere stofjes kan bevatten. De grijze variant kun je goed gebruiken om donkergekleurd haakwerk mee op te vullen.

Hoe vul je nu een knuffel op?

Haal een deel van de vulling uit de samengeperste zak. Je hoeft niet alles uit te halen. De zak die ik gebruik weegt 1 kg en daarmee kan ik ontzettend veel amigurumi opvullen.

Maak het deel vulling wat los met je handen. Je plukt het als het ware uit elkaar. Zodat het niet 1 geheel, maar een redelijk losse massa is, die heel zacht en fluffy aanvoelt.

20230124 123312 01

Bij het haken van amigurumi heb je altijd een opening waarlangs je gaat vullen. Zorg dat je tijdig gaat vullen en dat het gat niet te klein is. Desnoods moet je enkele rijen terug loshalen, want je hebt toch echt wat plaats nodig om dit er in te doen.

Neem een deel van de losgemaakte vulling en schik dit via de opening in de knuffel. Begin hierbij aan de zijkant van binnen en vul gevoelsmatig de knuffel helemaal op. Gebruik telkens kleine plukjes vulling tot je een bolle, eerder egale vorm krijgt. Bekijk ook de foto’s uit het haakpatroon als voorbeeld om de vorm zoveel mogelijk hetzelfde te maken.

20230124 123541 01

Vul het onderdeel niet teveel, niet te vol op. Want dan ga je je haakwerk opentrekken. Zo maak je gaatjes en komen er plukjes vulling uit je haakwerk. Zorg dat de vulling ook in de knuffel “fluffy” blijft aanvoelen.

Mocht je de amigurumi als decoratiestuk gebruiken, dan kan je de onderkant vullen met granulaat of met kleine decoratie steentjes. Zo blijft de knuffel stevig staan en is de onderkant wat platter om te blijven balanceren op een kast bijvoorbeeld.

Bij het opvullen van kleine, vooral dunne onderdelen, zoals bijvoorbeeld een been, kan je de achterkant van je haaknaald of een potlood gebruiken. Sommige kleine onderdelen worden niet opgevuld, als dat zo is staat dit in het haakpatroon vermeld.

20230125 134608 01

Hoeveel vulling heb je nodig?

Dat hangt af van de grootte van de amigurumi, die je hebt gehaakt. Maar met een grote zak van 1 kg, kan je al menig knuffels, poppen, beren of kussentjes opvullen.

Hoe bewaar je de vulling?

Het deel losgemaakte vulling, kan je gewoon weer in de zak bewaren.
Zet de zak met vulling ergens op een droge plaats. Knoop de zak aan de bovenkant volledig dicht. Dit kan met een knijper of je kan de zak ook tijdelijk dicht kleven.

Wat kan je als beginner en wat kan je als gevorderde gaan haken?

Wil je aan de haak met een ‘makkelijke’ amigurumi van onze website? Dan is deze Rammelaar & knuffel Sam de beer een goed patroon voor een beginner.

Hier zal het opvullen ook makkelijk gaan, want de gehaakte delen zijn eerder plat en recht van vorm. De kleine armpjes zullen minimaal opgevuld moeten worden en de oren niet.

Wil je een uitdaging aan, dan zou ik persoonlijk kiezen voor ‘Pop Neeltje’. Een echt schatje en toch al wat meer onderdelen om te gaan vullen. Meer patronen van knuffels vind je hier!

Hou rekening met bovenstaande tips en het gaat je zeker lukken.

Haak ze!

Groetjes Sofie

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik heb vulling van la vaca een heel leuk handwerkwinkeltje in Middelburg.Bij ons in vlissingen zijn er geen winkels meer die de vulling verkopen ook niet meer bij de Hema.Zoals het hierboven beschreven word om je werkje te vullen is een perfecte uitleg na vele jaren haken doe ik het nog steeds om zo te vullen.

  1. Hoi Jessica, dat kan natuurlijk ook :-). Als lid kun je eventueel ook gebruik maken van de kortingscodes bij de aangesloten winkels om vulling te kopen, zo kun je bijvoorbeeld bij Caro’s bestellen met 10% korting. De ledenvoordelen kun je vinden op https://gekophaken.nl/ledenvoordelen/. Veel haakplezier!

  2. Dag Jessica
   Dank je wel voor je reactie. Zolang de vulling maar zacht aanvoelt kan elk merk natuurlijk. Zo blijft de amigurumi die je haakte ook lang mooi in vorm. Veel haakplezier verder.
   Groetjes Sofie

   1. Dag Sofie,
    Ik ben blij dat ik iemand uit België mag leren kennen en dan nog iemand die een blog heeft. Ik voelde me al alleen omdat er veel meer in Nederland voor handen is voor mensen die met wol en naald werken dan in België. Kan ik ook op uw blog terecht? Vroeger breide ik ook maar door gezondheidsproblemen kan ik nu alleen maar haken. Gelukkig hou ik van haken. Ontwerp je ook patronen?
    Dank u dat ik u heb leren kennen en ik wens u verder veel succes!
    Nadine

    1. Dag Nadine
     De gekophaken leden worden goed aangevuld met Belgische leden, hoor.
     Je kan mijn blog terug vinden via mijn profiel.
     Groetjes Sofie