De onzichtbare kleurwissel voor amigurumi

Heb je dat ook wel eens dat de kleurwissel bij het haken van een amigurumi te veel opvalt. Vooral als de kleurwissel ergens middenin of aan de voorkant zit, dan kan die kleine verspringing in de kleuren heel irritant zijn. Nu kun je denken, “Het is handwerk, dus kleine schoonheidsfoutjes zullen er zijn”. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in, maar toch zaten die kleine verspringen mij behoorlijk dwars. Ik wil graag een zo onzichtbaar mogelijke kleurwissel!

Ik was al heel blij, toen ik ontdekte dat, als je een halve vaste haakt in plaats van een vaste aan het begin van de toer met een nieuwe kleur, je verspringing kleiner wordt. Kijk maar eens naar het verschil in de foto’s hieronder. De kleurwisselingen zijn te zien daar waar de schaarpunt wijst. 

Het is al een groot verschil, toch?! Maar, Marjan van der Leer (als je haar nog niet kent, lees dan mijn interview met haar hier), de amigurumi-koningin ;), liet mij weten dat ze een nog betere manier heeft om van kleur te wisselen; de onzichtbare kleurwissel! Marjan maakte speciaal voor Gek op Haken een handige fototutorial en zij vroeg mij daarbij een tekst te schrijven. Kijk hieronder snel verder voor het geheim van de smid 😉

Voor deze techniek begin je gewoon zoals je altijd begint aan je amigurumi. Je volgt het patroon tot aan het moment van de kleurwissel (zie foto 1). Voordat je wisselt naar de nieuwe kleur, ga je de oude/eerste kleur eerst onzichtbaar afhechten. 

Maak de laatste steek van de toer in kleur 1 af en knip de draad af. Laat een lange draad over, zodat je genoeg draad over hebt om deze netjes weg te werken. Trek de draad door de laatste steek naar buiten (zie foto 2). 

Maak een stompe naald aan je einddraadje (zie foto 3).

Sla de eerste steek van de laatste toer over en steek de naald onder het v-tje van de steek ernaast door (zie foto 4). 

Steek vervolgens onderlangs de naald door het v-tje van de laatste steek die je gehaakt hebt (dat is de steek waaruit de af te hechten draad komt) terug (zie foto 5, 6 en 7). 

Vervolgens steek je de naald terug door het v-tje waar je de draad net hebt laten uitkomen en steek je door naar de achterkant van je werk (zie foto 8). Je steekt de naald onder de achterste lus van je v-tje en onder de lus daaronder. 

Zoals je op foto 9 ziet zit je draad nu aan de achterkant van je werk. Werk de draad nu netjes weg en knip overtollig draad af. Je hebt kleur 1 nu onzichtbaar afgehecht. En, in de volgende stap ga je de nieuwe kleur aanhechten. 

Hecht de nieuwe kleur aan door middel van een vaste (zie foto 10 en 11). 

Haak de volgende toer en de daaropvolgende toeren zoals omschreven in je patroon, dus in een doorgaande spiraal (zie foto 12). 

En, ziehier een onzichtbare kleurwissel!

Het resultaat is echt heel strak, geen zichtbare kleurwissel meer. Het lijkt meer werk, dan een “normale” kleurwissel, maar de draadjes moet je normaal ook wegwerken, dus dat valt uiteindelijk toch wel mee. En, als extra bonus heb je met deze instructies ook meteen het onzichtbaar afhechten geleerd.

Tijdens het schrijven van de tekst bij deze tutorial heb ik zelf ook meegehaakt. Het rondje dat je helemaal bovenaan deze blog ziet met de “normale” en de “halve vaste” kleurwissel heb ik nogmaals gehaakt, maar dit keer met de “onzichtbare” kleurwissel. Ik vind het resultaat echt heel mooi, wat vinden jullie?

Hartstikke bedankt Marjan voor deze uitleg. Ik weet zeker dat de amigurumisten onder ons hier heel erg mee geholpen zijn. Het blijft handwerk, maar net zoals ik zullen de meesten toch een zo strak en net mogelijk resultaat willen!

Mochten jullie nog vragen hebben over deze tutorial, stel ze dan gerust hieronder. Ik zal proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen!

Mocht je nog meer haaktips zoeken, lees dan bijvoorbeeld ook hier de blog van Feli over het haken van een perfect rond rondje (deze techniek heb ik ook gebruikt voor mijn voorbeeldrondjes voor deze blog, hartstikke handig)!

8 reacties op “De onzichtbare kleurwissel voor amigurumi

  • Karin zegt:

   Hoi Margret,
   Dank je wel voor je reactie. Je kan je draad zeker meenemen aan de achterkant, wanneer dezelfde kleur vaker terugkomt. Tenzij je een mooie achterkant wilt omdat je die ook ziet, dan zou ik het persoonlijk toch afhechten.
   Groetjes, Karin

 1. Marie-José Schepers zegt:

  Ik ben een zwart/witte kat aan het maken. Hij krijgt een witte borst die van 2 steken naar ongeveer 7 steken gaat. Maar de rand wordt niet erg mooi. Hoe los ik dit op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *