Pompons maken

MReSqG97QbKiZbwGBHWh2Q

Jullie kennen ze vast allemaal: pompons. Regelmatig zie je ze in het modebeeld, ter verfraaiing aan een sjaal of tas. Of misschien heb je ze vroeger wel eens gemaakt….. Maar hoe maakte je ze nu ook weer? Daarom vandaag een blog over het maken van pompons om je haakwerk een extra “touche” te geven.

5MWHF1mpQ9qQrljI2tk4bw

De meest bekende manier om pompons te maken is met twee kartonnetjes. Dat gaat als volgt:

Knip uit karton twee cirkels. Knip uit deze twee cirkels een kleiner gat. Leg de twee kartonnen cirkels op elkaar. Knip een stuk draad af en wikkel dit om de twee kartonnen schijven heen. Herhaal dit tot de twee schijven helemaal vol zijn en je er bijna niet meer met je draad door heen kan. Knip dan langs de rand door de draden heen (tussen de twee kartonnetjes). Neem een stuk draad wat je tussen de kartonnetjes door haalt en leg een dubbele knoop, wikkel nog eens om en leg nog een knoop voor extra stevigheid. Haal het karton weg, dit gaat meestal het beste door het kapot te knippen.

Helaas is je karton meestal niet een tweede keer te gebruiken en zul je voor een volgende pompon opnieuw cirkels uit karton moeten knippen.

Zelf gebruik ik daarom tegenwoordig van die superhandige pomponmakers. Ik kocht ooit een setje bij Kruidvat en die werken voor mij prima. Maar je hebt ze ook bij Bol.com.

Hoe werkt het nu met zo’n pompon maker? Je zoekt in de set eerst de twee schijven met dezelfde kleur bij elkaar. Maak de klemmetjes open als dat niet het geval is, en plaats ze boven op elkaar. In mijn geval is het zo dat de bolletjes van de ene helft passen op de gaatjes van de andere helft waardoor ze stevig op elkaar blijven tijdens het omwikkelen. Om te beginnen houd ik ze in het midden stevig op elkaar om schuiven te voorkomen. Heb je eenmaal de eerste slagen om de eerste helft gedraaid dan hoef je dit minder stevig vast te houden.

Wikkel eerst de eerste helft helemaal om, houd daarna de andere helft stevig vast en haaks op de eerste helft. Zo kun je de tweede helft ook makkelijk omwikkelen. Is deze ook vol genoeg? Dan ga je de twee schijven sluiten tot een cirkel. Bij mijn pompon maker gaat dit met een soort schuifjes die de twee helften samenhouden.

Zitten ze allebei vast? Dan kun je je schaar erbij pakken en deze tussen de twee schijven zetten en zo de draden open knippen. Neem een losse draad en haal die tussen de schijven door en knoop ze stevig vast met meerdere knoopjes. Nu kun je de schijven weer openmaken en eraf schuiven. Nog even bijknippen als dat nodig is. En klaar is je pompon!

De laatste manier die ik ook wel eens gebruik om snel een minipomponnetje te maken is op een vork. Een vork? Ja, een vork! Leg eerst de knoopdraad door de tanden van de vork. Wikkel daarna de draad om je vork. Haal de knoopdraad tussen de tanden door en knoop stevig vast. Schuif de draad van je vork. Knip met de schaar zowel links als rechts de draden door. Knip de pompon bij en klaar is je mini pompon. Superhandig als je even snel een paar pompons wil maken voor b.v. op een cadeautje.

De pompons die ik heb gemaakt voor deze blog hebben een mooie bestemming gekregen aan carnavalsvlaggetjes voor aan het raam. Maar er zijn nog tal van andere projecten die je kunt verfraaien met een pompon, denk hierbij bijvoorbeeld aan een sjaal, deken, of bovenop een muts. Als je zorgt dat de knoopdraad lang genoeg is kun je die gebruiken om de pompon stevig vast te zetten aan je project.

Ga jij ook pompons maken om je haakwerk te versieren? Wil je nou ook van die handige pomponmakers? Kijk dan eens hier.

* Deze blog bevat een affiliate link. Wil je daar meer over weten kijk dan bij de veelgestelde vragen op deze website.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *