Goede en slechte kant van je haakwerk

boukje

Als je amigurumi haakt, kan het zijn dat je haakwerkje er anders uitziet dan het werk van de ontwerper. Dit komt doordat de voorkant en de achterkant van een haakwerk er anders uit zien. Sommige mensen noemen dit ook wel de “goede” en de “slechte” kant van het haakwerk.

Je kunt natuurlijk zelf kiezen welke kant je het mooiste vindt en dus welke kant je boven wilt leggen. In deze blog leg ik je uit welke kant over het algemeen als de goede kant en welke kant als de verkeerde kant wordt beschouwd.

Op en neer haken

Op en neer haken gebeurt bijvoorbeeld bij dekens en bij kledingstukken.

boukje

Op de foto zie je de voor- en achterkant van een gehaakte deken. Deze deken is gehaakt met dubbele reliëf stokjes en je ziet dat er een duidelijk verschil is tussen de twee kanten. Bij deze deken is de rechterkant op de foto, met de dubbele reliëfstokjes de voorkant. Deze manier van haken geeft een soort weef-effect. De achterkant van de deken zie je aan de linkerkant, deze kant is “saaier”.

Als je met speciale steken haakt, heb je een hele duidelijke voor- en achterkant. De speciale steek zal te zien zijn aan de voorkant, zoals hier met de reliëfstokjes, maar denk ook maar eens aan de bobbelsteek. Als je alleen maar vasten haakt, zal het verschil niet zo groot zijn.

Maar hoe weet je dan wat de voor en achterkant is? Vaak kun je het aan de steek zien, maar er is ook nog een andere manier. Als je rechtshandig haakt, zal het draadje waar je begonnen bent, altijd uitsteken aan de linker onderkant als je je haakwerk neerlegt met de juiste kant boven. Als je linkshandig haakt, zal dit net andersom zijn.

Haken in de rondte

Bij amigurumi, haak je vaak in de rondte. Hier is ook een groot verschil te zien tussen de voor- en achterkant. Als je goed kijkt naar beide kanten, zie je dat aan een kant de steken lijken op de letter V en op de andere kant lijken ze meer op een π.

2020 10 21 20.31.31 kopie half

Deze kant wordt meestal als buitenkant gebruikt. Je ziet hier de V-vorm in elke steek. Ook zie je aan de buitenkant allebei de lusjes van de steken.

2020 10 21 20.31.52 kopie half

Deze kant wordt meestal als binnenkant gebruikt, maar als jij deze kant mooier vindt, kan je hem natuurlijk ook als buitenkant gebruiken. Hier zie je dat elke steek een π is, je herkent hem goed aan de horizontale streepjes die de andere kant niet heeft. Ook zie je hier maar 1 lusje van de buitenste steken.

Naast dat deze kanten er anders uit zien, zijn er ook nog wat andere verschillen. De vorm wordt namelijk wat ronder als je de v-tjes aan de buitenkant hebt. Ook kan het zijn dat meerderen en onzichtbaar minderen minder duidelijk te zien is als die kant buiten is.

Als laatste kan het ook zo zijn dat het er anders uit ziet als er in een patroon staat dat je maar in één lusje haakt (haken in de voorste of achterste lus).

Dit is waarom de kant met de v-tjes meestal de juiste kant is. Maar als jij de andere kant mooier vindt, kan je natuurlijk ook deze kant als buitenkant gebruiken!

Als je de “verkeerde” kant buiten hebt tijdens het haken, dan kan je er altijd voor kiezen om je haakwerk binnenstebuiten te keren voordat je hem vult of dichtmaakt.

Sommige dekens worden ook in de rondte gehaakt. Dit is bijvoorbeeld de Rozeta Scheepjes CAL. Hier zijn veel verschillende steken gebruikt waardoor het verschil tussen de voor- en achterkant ook duidelijk te zien is.

Hierbij kun je de voor- en achterkant op dezelfde manier uit elkaar houden als bij amigurumi, als dat niet al duidelijk is door de speciale steken aan de voorkant. Als er geen vasten gebruikt worden, kun je kijken hoe de lusjes aan de buitenkant eruit zien. Zie je 2 lusjes per steek, dan is het de goede kant. Als je maar 1 lusje per steek ziet, moet je hem omdraaien.

Wist jij al dat de twee kanten er anders uit zien en welke kant vind jij het mooiste? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Soms staat in een patroon dat je aan de goede of verkeerde kant moet haken, wat bedoelen ze daar dan mee? Als je in rijen haakt heb je niet veel keus toch? Dan ga je heen en weer.. Ik kom er niet uit als ik dit in een patroon zie staan. Groetjes Sanne

    1. Hoi Sanne, vaak is dat bij patronen waar je het werk regelmatig keert, dan is dat stukje van het patroon aan de goede kant gk (voorkant) of de verkeerde kant vk (achterkant). 🌸

    1. Hoi Monique, Dankjewel voor je berichtje! Het valt wel mee hoor met dit patroon. Het zijn allemaal stokjes, maar je moet wel goed opletten bij dit patroon. En, het leuke van haakwerk is dat jij het zo neer mag leggen, zoals je zelf het mooiste vindt!