menu

inloggen

inloggen

De gezelligste haakwebsite van Nederland & België!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Goede en slechte kant van je haakwerk

Als je amigurumi haakt, kan het zijn dat je haakwerkje er anders uitziet dan het werk van de ontwerper. Dit komt doordat de voorkant en de achterkant van een haakwerk er anders uit zien. Sommige mensen noemen dit ook wel de “goede” en de “slechte” kant van het haakwerk.

Je kunt natuurlijk zelf kiezen welke kant je het mooiste vindt en dus welke kant je boven wilt leggen. In deze blog leg ik je uit welke kant over het algemeen als de goede kant en welke kant als de verkeerde kant wordt beschouwd.

Op en neer haken

Op en neer haken gebeurt bijvoorbeeld bij dekens en bij kledingstukken.

Op de foto zie je de voor- en achterkant van een gehaakte deken. Deze deken is gehaakt met dubbele reliëf stokjes en je ziet dat er een duidelijk verschil is tussen de twee kanten. Bij deze deken is de rechterkant op de foto, met de dubbele reliëfstokjes de voorkant. Deze manier van haken geeft een soort weef-effect. De achterkant van de deken zie je aan de linkerkant, deze kant is “saaier”.

Als je met speciale steken haakt, heb je een hele duidelijke voor- en achterkant. De speciale steek zal te zien zijn aan de voorkant, zoals hier met de reliëfstokjes, maar denk ook maar eens aan de bobbelsteek. Als je alleen maar vasten haakt, zal het verschil niet zo groot zijn.

Maar hoe weet je dan wat de voor en achterkant is? Vaak kun je het aan de steek zien, maar er is ook nog een andere manier. Als je rechtshandig haakt, zal het draadje waar je begonnen bent, altijd uitsteken aan de linker onderkant als je je haakwerk neerlegt met de juiste kant boven. Als je linkshandig haakt, zal dit net andersom zijn.

Haken in de rondte

Bij amigurumi, haak je vaak in de rondte. Hier is ook een groot verschil te zien tussen de voor- en achterkant. Als je goed kijkt naar beide kanten, zie je dat aan een kant de steken lijken op de letter V en op de andere kant lijken ze meer op een π.

Deze kant wordt meestal als buitenkant gebruikt. Je ziet hier de V-vorm in elke steek. Ook zie je aan de buitenkant allebei de lusjes van de steken.

Deze kant wordt meestal als binnenkant gebruikt, maar als jij deze kant mooier vindt, kan je hem natuurlijk ook als buitenkant gebruiken. Hier zie je dat elke steek een π is, je herkent hem goed aan de horizontale streepjes die de andere kant niet heeft. Ook zie je hier maar 1 lusje van de buitenste steken.

Naast dat deze kanten er anders uit zien, zijn er ook nog wat andere verschillen. De vorm wordt namelijk wat ronder als je de v-tjes aan de buitenkant hebt. Ook kan het zijn dat meerderen en onzichtbaar minderen minder duidelijk te zien is als die kant buiten is.

Als laatste kan het ook zo zijn dat het er anders uit ziet als er in een patroon staat dat je maar in één lusje haakt (haken in de voorste of achterste lus).

Dit is waarom de kant met de v-tjes meestal de juiste kant is. Maar als jij de andere kant mooier vindt, kan je natuurlijk ook deze kant als buitenkant gebruiken!

Als je de “verkeerde” kant buiten hebt tijdens het haken, dan kan je er altijd voor kiezen om je haakwerk binnenstebuiten te keren voordat je hem vult of dichtmaakt.

Sommige dekens worden ook in de rondte gehaakt. Dit is bijvoorbeeld de Rozeta Scheepjes CAL. Hier zijn veel verschillende steken gebruikt waardoor het verschil tussen de voor- en achterkant ook duidelijk te zien is.

Hierbij kun je de voor- en achterkant op dezelfde manier uit elkaar houden als bij amigurumi, als dat niet al duidelijk is door de speciale steken aan de voorkant. Als er geen vasten gebruikt worden, kun je kijken hoe de lusjes aan de buitenkant eruit zien. Zie je 2 lusjes per steek, dan is het de goede kant. Als je maar 1 lusje per steek ziet, moet je hem omdraaien.

Wist jij al dat de twee kanten er anders uit zien en welke kant vind jij het mooiste? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

2 gedachten over “Goede en slechte kant van je haakwerk”

 1. De linkerkant vind ik toch het mooiste ,zie er wel moeilijk uit .
  Ik haak wel en kan er een en ander van maar dat gaat boven mijn petje
  Groetjes
  Monique

  Beantwoorden
  • Hoi Monique, Dankjewel voor je berichtje! Het valt wel mee hoor met dit patroon. Het zijn allemaal stokjes, maar je moet wel goed opletten bij dit patroon. En, het leuke van haakwerk is dat jij het zo neer mag leggen, zoals je zelf het mooiste vindt!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik ben Feli

Ik schrijf blogs en patroontjes voor Gek op Haken. Mijn moeder heeft mij ooit als meisje haken geleerd, maar uiteindelijk was het verwaterd. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met amigurumi, wilde ik het meteen weer leren! Dat is intussen een paar jaar (en heel veel youtube tutorials) geleden. Nog steeds haak ik eigenlijk alleen amigurumi, want ik heb nooit het geduld voor sjaals en dekens :P Het liefste maak ik kleine patroontjes, want ik houd van gepriegel! Al mijn hele leven woon ik in Amsterdam en ik werk als programmeur. Als je mij wilt volgen of wilt laten zien wat je gemaakt hebt, dan vind je hier mijn instagrampagina en hier mijn facebookpagina.

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in bij Gek op Haken: