Wollige vrienden

tangle 1864563 1280

Om te kunnen handwerken heb je een wolletje nodig. Voor het gemak noemen veel mensen alle bolletjes garen ‘wolletjes’. Strikt genomen wordt echter met wol garen bedoeld wat afkomstig is van de vacht van een dier. “Fijn, zacht haar van sommige dieren, o.a. van schapen”, leert Van Dale ons. In deze blog neem ik je mee in de wereld van wol én kun je lezen dat wol van heel de wereld komt. Welke wollige vrienden zijn er in Nederland en daarbuiten? Lees mee en ontdek de eigenschappen van de wol van vijf dieren: van schaap tot yak, van konijn tot lama. 

Waarom wol?

Wol is een natuurlijk product met veel goede eigenschappen. Het heeft een isolerende werking en is vaak vuil- en vochtafstotend. Ook heeft het een antibacteriële werking. Het reguleert de temperatuur niet alleen in de winter goed, ook in de zomer kan het prettig dragen zijn en kan het juist koelte geven. Daarmee is het een gewilde grondstof voor het maken van kleding.  

Scheerwol en merinowol van het schaap

Bij wol denk je allereerst aan een schaap. Dit dier is dan ook één van de grootste wolleveranciers op de wereld. In Nederland leven bijna 700.000 schapen. Slechts een klein deel van deze schapen wordt echter gehouden voor de wol. Bij het fokken staat de wolkwaliteit dan ook niet voorop. De wol van Nederlandse schapen is vaak wat stugger en heeft een korte vezel. De wol is wel heerlijk in een wollendekbed. Niet voor niets is ‘onder de wol kruipen’ een Nederlands gezegde. Voor het maken van buitenkleding is de wat stuggere wol ook goed geschikt. 

Soms staat het op de wikkel genoemd als ‘scheerwol’. Sokkenwol is vaak gemaakt van een mengsel van scheerwol met synthetische vezels. Hierdoor worden de vochtregulerende en isolerende eigenschappen van wol gemengd met de voordelen van synthetische vezels, zoals elasticiteit en slijtvastheid. 

Voor zachtere, niet kriebelende wol is de wol van het merinoschaap heel geschikt. Het merinoschaap leeft voornamelijk in Australië en Nieuw-Zeeland. Een merinoschaap heeft een zeer dichte haargroei en kan wel 5 kilo wol per jaar leveren. Er zijn nog meer schapensoorten zoals de Shetland en Rambouillet, elk met hun eigen specifieke vezelstructuren en kwaliteiten. 

En wat betekent dan de toevoeging ‘superwash’ wat je regelmatig genoemd ziet worden? Dat betekent dat de wol een chemische behandeling heeft gehad, waardoor de vezels gladder worden en beter te wassen zijn. Het krimpt en vervilt minder snel. Zo heb je bijvoorbeeld de Basic Merino van Katia, waar je alle kanten mee op kunt.  

Wol van alpaca en lama

Naast merinowol is alpacawol het bekendste wollen draadje. Het biedt een zeer goede warmte-isolatie en vervilt minder snel dan andere wolsoorten. Ook is het lichter dan schapenwol en het is hypo-allergeen.  

De alpaca’s leven voornamelijk in de Andes in Zuid-Amerika en hun wol wordt verkregen door ze jaarlijks te scheren. Het mooie is dat de Alpacawol veel natuurlijke tinten heeft. 

Er zijn diverse wolmerken die alpacawol in hun assortiment hebben. Denk bijvoorbeeld aan Enya van Lang Yarns of het prachtige pluizige draadje Natural Alpaca Lungo van Lana Grossa. 

De wol van de lama lijkt op die van de alpaca, de dieren zijn tenslotte familie van elkaar. De wol van de lama is vaak iets grover.  

Kasjmier en mohair van de geit

Ga je voor een delicate uitstraling, dan is een haakwerk met wol van de geit een goede keuze. Kasjmier en Mohair zijn beiden wolletjes afkomstig van de geit en hebben een luxe imago. 

irish goat 7429437 1280

Kasjmieren draadjes zijn zacht, dun, licht én sterk en ze hebben een glansje. De draadjes worden gemaakt van de ondervacht van Kasjmieren geiten en hebben een fijne vezel. Tegelijkertijd houden ze goed warmte vast, waardoor het heel geschikt is voor winterkleding. Kasjmiergeiten leven voornamelijk in China en Mongolië en de Himalaya. De kasjmierendraadjes zijn kostbaar en worden daarom vaak gemengd met andere wolsoorten.  

Mohair wordt gemaakt van de zachte lange vezels van de Angorageit. Durable heeft een mooi Mohair wolletje. Claudia schreef eerder een review over dit draadje en ze maakte een prachtige stola met deze wol. Drops Kid-Silk is ook een prachtig Mohairdraadje. 

Wol van de yak

De yak is een rund die leeft in de hooglanden van Azië. De donkere, bruin tot zwarte, vezels zijn zacht en heel warm. Lana Grossa en Lang Yarns gebruiken wel eens wol van de yak in hun wintergarens. 

himalayan yak 4690021 1280

Angorawol van het konijn

Angorawol bestaat uit de haren van het angorakonijn en is nog warmer dan schapenwol. Het is extreem zacht en pluizig. 

Bewust wol

Zoals in de vleesindustrie zijn er door de tijd heen ook in de wolindustrie misstanden geweest. Aandacht voor het dierenwelzijn is dan ook op zijn plaats en helaas niet altijd vanzelfsprekend. Zo is er veel kritiek geweest op de konijnenfokkerijen en de manier waarop de wol van de angorakonijnen werd verkregen. De markt van angorawol lijkt dan ook te slinken.

Er zijn diervriendelijkere fokkerijen, maar voor ons als consument is het helaas vaak moeilijk om de herkomst van wol te achterhalen. We zijn daarin afhankelijk van de transparantie van de producenten. Ik neem me voor me nog eens in de diverse keurmerken te verdiepen, wordt vervolgd! 

Wol uit het Zuiden (een webshop waar je als lid van Gek op Haken 10% korting krijgt) selecteert hun wolmerken onder andere op hun aandacht voor dierenwelzijn en de aandacht voor een beter milieu. Ze hebben prachtige wolletjes in het assortiment. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mooie wol van het merk Xolla Wool.  

Voor sommigen is het gebruik van dierlijke producten sowieso onwenselijk. Veganisten zullen geen gebruik maken van dierlijke wol en kiezen voor plantaardige alternatieven. In mijn blog van januari neem ik een duik in de wereld van de plantaardige bolletjes. Benieuwd naar welke plantaardige alternatieven er allemaal zijn voor wol? Lees dan in januari verder! 

Disclaimer: ik heb niet de intentie om een discussie over dierenwelzijn op te starten met deze blog. Ieder maakt hierin zijn eigen afweging. Mocht je dit een belangrijk thema vinden, dan kun je je er natuurlijk verder in verdiepen. 

Al onze haak-inspiratie in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg direct dit prachtige e-book van Mees & Olivia helemaal gratis! Oh én je maakt elke maand kans op een tof haakboek ✌️

w finn54

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *