Van idee naar patroon – alles over de ontwerper
Interview met Annemarie Arts van Haakidee
Annemarie staat bekend om haar kleurrijke ontwerpen, van gelukspoppetjes tot poppenkleertjes en van fidget speelgoed tot kraamcadeautjes, ze ontwerpt het allemaal. We zijn er dan ook heel erg trots op dat Annemarie sinds een tijdje tot ons vaste ontwerpersteam behoort. Voor Gek op Haken haakte ze al hele leuke ontwerpen, zoals het Knuffelijsje en Rammelaar Sam de Beer. Het werd daarom weleens tijd om Annemarie het hemd van het lijf te vragen op het gebied van haken!
Eerst wat meer over Annemarie zelf: Annemarie woont met haar man en twee kinderen in een dorpje in Gelderland, samen met hun wandelende takken en goudhamster Coco. In haar vrije tijd onderneemt ze graag dingen met haar gezin, familie en vrienden. Ze is altijd wel creatief bezig en ze leest graag. Al zolang Annemarie zich kan herinneren is ze graag creatief bezig. Als kind begon ze al vroeg met knutselen, tekenen en schrijven.
Sinds 1,5 jaar is Annemarie na jaren vooral vanuit huis gewerkt te hebben, weer buiten de deur aan het werk als onderwijsassistent op een basisschool! Ze werkt tijdens schooltijd, waardoor ze alle tijd heeft voor haar eigen kinderen na school en in de avonduren en vrije dag(en) voor haar eigen website Haakidee en sinds een tijdje ook voor Gek op Haken.
Ik heb mezelf toen het haken geleerd via YouTube en een boek uit de bibliotheek en dit ging me eigenlijk heel vlot af.
Volgens mij heeft Annemarie het maar druk met al die leuke activiteiten. Leuk hè, om zo wat meer over haar te weten te komen?! Maar het meest benieuwd was ik natuurlijk naar alle haakavonturen van Annemarie. Lees snel verder om te zien welke vragen ik haar heb gesteld en wat daarop haar antwoorden zijn…
Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?
Als kind leerde ik al jong breien van mijn oma. Vooral rechte lapjes tot een sjaal, want helaas was ik nog te jong toen mijn oma overleed om al echt de fijne kneepjes van het breien te leren. Ik ken mijn oma niet anders dan met breipennen en een breiwerkje in haar handen. Mijn handwerkgenen komen echt van mijn vaders kant. Mijn oma en al haar dochters kunnen goed handwerken; van breien en haken tot naaiwerkjes, het komt allemaal voorbij.
Binnen ons eigen gezin ben ik de enige die zich met handwerken bezig houdt. Haken kan ik pas sinds 16 jaar ongeveer. Toen mijn zus zwanger was van haar eerste kindje kwam ik online een gehaakt knuffeltje tegen wat direct mijn hart heeft gestolen! Dit wilde ik ook kunnen maken als tante. Ik heb mezelf toen het haken geleerd via YouTube en een boek uit de bibliotheek en dit ging me eigenlijk heel vlot af. In die tijd was haken nog niet zo bekend als nu en waren er ook maar weinig Nederlandse patronen. Dus al snel probeerde ik wat uit en ontstond daar mijn eerste eigen ontwerp: Guido de Ooievaar! Dit was echt het begin van mijn leven als ontwerper en het begin van mijn eerste boek Babycadeautjes haken waar Guido zelfs op de voorkant stond.
Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? Heb je ergens een lijst liggen waar je zo uit kunt putten?
Inspiratie haal ik overal vandaan. Eigenlijk uit alles om me heen. Mijn hoofd staat ook niet vaak stil en als er een idee oppopt, schrijf ik het tegenwoordig meteen op, om het niet te vergeten.
Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je?
Ik ben een echte beelddenker. Het ontwerpen gaat echt uit mijn hoofd en hart! Op de bank in de woonkamer. Een atelier werkt niet voor mij! Bolletje garen, mijn favoriete haaknaald en gewoon beginnen en uithalen tot ik meer dan 100 procent tevreden ben. Tijdens het haken schrijf ik de stappen in klad op die ik later vertaal tot een duidelijk patroon, zodat ook de beginnende haker vaak begrijpt wat er bedoeld wordt.
Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? Maak je ook weleens iets buiten je comfortzone?
Voor mij is haken voor kinderen toch echt wel favoriet! Of het nu een kraamcadeautje is, poppenkleren of gehaakte fidgets, maakt me niet zoveel uit!
Ik heb de afgelopen jaren natuurlijk veel in opdracht gehaakt voor een bedrijf, hierdoor heb ik ook wel eens dingen gehaakt die niet direct mijn eigen idee waren, maar daar leer je ook wel weer veel van.
Voor welke collega ontwerper heb je bewondering/welke collega ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem/haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?
Ik kan niet echt een ontwerper kiezen, want inmiddels ken ik er natuurlijk al een heleboel. Veel tijd om patronen van anderen te haken heb ik niet, maar zo af en toe in de vakantie vind ik het wel leuk om een knuffel te haken. Maar dan is het vaker dat het ontwerp gekozen wordt door de kinderen en niet echt op ontwerper!
Ik vind een ontwerper goed wanneer hij echt vanuit zijn eigen haakhart de inspiratie haalt en het ontwerp ook echt vanuit zichzelf haakt, hierdoor zie je ook al snel de stempel van een ontwerper in zijn ontwerpen. Dat vind ik juist zo mooi en puur!
Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?
Veel van mijn ontwerpen van mijn boeken (15 boeken in totaal) liggen nog op zolder. Ik heb er nog niet echt een doel voor gevonden. Door het huis heen kom je wel wat haakwerk tegen hier en daar tussen het speelgoed vooral, maar ik heb het niet echt tentoongesteld staan.
Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden, benodigheden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is jouw favoriete haaksteek/haaktechniek?
Mijn favoriete haaknaalden zijn al jaren de Clover haaknaalden: de Soft Touch en de Amour. Qua garen ben ik fan van Schachenmayr, Durable en Scheepjes.
Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je?
Er zit vaak wel een klein verdwaald haakwerkje in mijn tas, maar echte ontwerpen kan ik niet onderweg. Ik haak eigenlijk wel elke dag, al is het maar één toertje.
Wat is je droom op het gebied van haken? Wat zou je nog eens willen ontwerpen/doen in de toekomst?
Mijn dromen zijn eigenlijk al wel uitgekomen. Ik heb boeken mogen maken, mooie dingen online mogen doen! Boeken schrijven brengt een bepaalde druk met zich mee en ik ben blij dat ik na 15 boeken ook zelf de keus hebben kunnen maken om even een andere weg in te slaan.
Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?
Investeer in een goede haaknaald die past bij jou hand van haken! Je zult direct het verschil merken met haken! Ik kan me dat nog zo goed herinneren toen ik van de dunne ouderwetse haaknaald naar een ergonomische ging! En ik gebruik nog steeds mijn eerste haaknaaldenset, dus eigenlijk is het een investering voor het leven.
Wat een goede tip, Annemarie! Ik kan inderdaad alleen maar beamen dat een goede haaknaald veel voor je doet. Sinds ik met de Tulip Etimo haaknaalden haak, ga ik als een speer ;-). Ik zou dus zeggen, ben je enthousiast over haken, ga dan eens naar een wolwinkel in de buurt en probeer verschillende merken haaknaald uit om de perfecte haaknaald voor jezelf te vinden.
Dankjewel Annemarie, voor dit leuke en openhartige interview. Heel leuk om meer over je te weten te komen op deze manier.
Ben je ook benieuwd zijn naar de andere mooie patronen van Annemarie, kijk dan op deze pagina, daar staan alle patronen fijn bij elkaar!
Reacties