Boekreview: PicaPau3

Schermafbeelding 2022 11 16 om 15.03.56

In deze blog wilde ik schrijven dat het wel weer eens tijd werd dat de Argentijnse Yan Schenkel een nieuw haakboek zou uitbrengen, maar dat is eigenlijk heel ongeduldig van mij. Yan heeft namelijk de afgelopen jaren al heel vaak een boek uitgebracht en nu is alweer haar derde boek gepubliceerd: PicaPau3. Ik ontving een exemplaar van dit nieuwste boek voor deze boekreview.

Zoals ik al vaker schreef, ben ik echt verzot op de leuke diertjes van Yan. Ik heb dan ook al haar boeken, zelfs het eerste (minder bekende) boek dat alleen in het Frans en Spaans is gedrukt. Voor degenen die dat eerste boek niet hebben kunnen bemachtigen of die het te lastig vinden om vanuit een vreemde taal te haken is er nu goed nieuws. Enkele diertjes uit het eerste boek komen in een vernieuwde en verbeterde versie terug in PicaPau3!


Als je fan bent van amigurumi, dan kun je de leuke dieren met mensenmanieren van Yan Schenkel eigenlijk niet gemist hebben. De ontwerpen zijn razend populair, je ziet ze echt overal op social media voorbijkomen! In 2017 kwam het eerste PicaPau boek dat door Forte Creatief in het Nederlands is gepubliceerd uit, genaamd PicaPau. In 2020 kwam PicaPau2 uit en nu is er dan ook PicaPau3, een prachtig haakboek vol mooie plaatjes en hartstikke veel patronen om opnieuw wel 20 kleurrijke amigurumidiertjes te haken.


Het boek

PicaPau3 is een 176 pagina’s tellend haakboek. Zoals ook bij de eerdere boeken, zijn de eerste 41 pagina’s van de boeken geheel gewijd aan het voorwoord, materialen, haaktechnieken en de verschillende gebruikte steken. Dat eerste deel van het haakboek vormt een heel fijn amigurumi naslagwerk, waar je ook bij het haken van andere patronen veel aan kunt hebben. Vanaf pagina 42 gaat het boek door naar de haakpatronen.

In elk boek staan 20 nieuwe dierenpatronen van de meest uiteenlopende diersoorten met menselijke bezigheden. Zo maak je in PicaPau3 kennis met Peggy Nijlpaard die kostuumontwerper is voor film- en toneelacteurs, Indiana Mot die werkt als archivaris van archeologische vondsten en Angelica Walvis die als logopediste andere dieren helpt om te spreken. De levendige verhalen maken de diertjes voor mij nog leuker!

Indiana Mot

Voor deze review besloot ik Indiana Mot te haken. Ik vind het superleuk dat Yan ook de minder voor de hand liggende dieren omtovert tot een leuke pop, zoals deze mot. Ik heb Indiana gehaakt met Yarn and Colors Must-Have en een 2,2 mm haaknaald. Vanuit de onderkant van de billen tot de bovenkant van de gevederde antennes gemeten is mijn mot zo’n 20 cm hoog geworden. Een mooi formaat vind ik.

De instructies voor de mot zijn heel goed te volgen. Ik vind het ook erg leuk dat alle diertjes uitdagende onderdelen hebben gekregen. Zo moet je voor het lijfje en de vleugels van Indiana Mot een stukje in de rondte tapestry haken en gebruik je voor het nekje de rotansteek. Bij andere amigurumi leer je hoe je een pompomrand moet haken of gebruik je een schelpsteek of een noppensteek. Ik vind dat heel leuk, het is eens wat anders dan de recht-toe-recht-aan amigurumi ;).

IMG 5770

Wat ik ook echt heel leuk vind aan het boek zijn de foto’s. Yan deelt in het boek namelijk ook foto’s van haar ontwerpproces en dat vind ik zo leuk om te zien. Bij Indiana Mot staat een foto waarop allerlei notities, tekeningen en probeersels te zien zijn. Blijkbaar is er een moment geweest dat Indiana misschien wel gestreepte vleugels zou krijgen. Leuk om die probeersels ook te mogen en kunnen zien. Er gaat echt gigantisch veel werk in zo’n ontwerp zitten, super knap gemaakt!


X-vaste versus V-vaste

Zoals ik ook al in eerdere reviews schreef, gebruikt Yan voor het haken van haar diertjes de x-vaste. Bij het haken van een x-vaste haal je de draad onder je haaknaald door bij een omslag in plaats van er overheen. Je harkt de draad als het ware op. Door deze manier van haken zien de vasten eruit als kleine x-jes in plaats van v-tjes. Wil je meer lezen over het verschil tussen de X-vaste en de V-vaste, lees dan mijn eerdere blog.

Ik vind dat je de diertjes ook heel goed met de V-vaste kunt haken. Ik haak zelf bijna altijd met de V-vaste en heb dat ook gedaan bij Indiana Mot. De steken zien er wel ietsje anders uit dan bij Yan, maar ik vind het zeker niet storend. Ook voor andere onderdelen, waarin bijvoorbeeld een streep wordt gehaakt, kun je prima de V-vaste gebruiken. Ik heb als voorbeeld het huisje van Cosmo Slak in V-vasten gehaakt en dat ziet er gewoon mooi uit (al zeg ik het zelf ;)).

IMG 5758
Het huisje van Cosmo Slak

Het resultaat

Ik ben echt weer superblij met dit mooie boek en met mijn Indiana Mot. Ik ga zeker nog meer uit dit boek haken. Zo staan Cosmo Slak en Angelica Walvis nog hoog op mijn to do-lijstje. Ik vind dit boek dan ook een echte aanrader. Het is een mooi Kerst- of verjaardagscadeau voor de fervente amigurumihaker, dus als je nog een cadeau zoekt voor de feestdagen, zet deze dan op je lijstje!

IMG 5752

Of heb jij het boek al in je kast staan? Zo ja, welk dier uit het boek staat op jouw to do-lijst?

Wil je ook mijn andere review over het tweede boek van Yan Schenkel lezen, kijk dan eens hier: “Boekreview PicaPau2“.

* Deze blog bevat een affiliate link. Wil je daar meer over weten kijk dan bij de veelgestelde vragen op deze website.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *