menu

inloggen

inloggen

De gezelligste haakwebsite van Nederland & België!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kleurrijke Granny Vlaggenlijn

Het is winter en buiten is het maar koud en donker! Omdat we nu veel thuis moeten zitten, is het extra waardevol om je huis leuk te versieren. Daarom deel ik vandaag een makkelijk patroon voor een kleurrijke granny vlaggenlijn. Hiervoor hoef je alleen vasten, halve vasten, dubbele stokjes en lossen te kunnen haken, waardoor hij ook geschikt is voor beginners. Als je weet hoe je een granny vierkant haakt, zullen veel delen uit dit patroon er herkenbaar uitzien – eigenlijk is dit namelijk gewoon een granny driehoek! Ik heb deze vlaggetjes gehaakt met een 3,5 mm haaknaald en Scheepjes Softfun garen.

Je kan de kleuren zo uitkiezen dat hij helemaal matcht met de kamer waar je hem op wil hangen. Doordat je zo veel verschillende kleuren kan gebruiken en niet veel garen nodig hebt voor 1 ronde, is deze vlaggenlijn ook heel geschikt om restjes op te haken.

Het vlaggetje

De opzet van het patroon is simpel: Je begint met 3 setjes van 3 dubbele stokjes in het midden. Iedere rij die je hierna maakt, haak je gewoon meer setjes van dubbele stokjes! Op de hoeken doe je 4 lossen tussen deze setjes en op de rechte stukken haak je 2 lossen tussen de setjes. Hieronder zie je een schema met het patroon. Je begint met haken in het midden en voegt steeds een extra ronde toe, totdat je vlaggetje de juiste grootte heeft.

Ik heb hier 5 rondes gehaakt, wat mijn vlaggetjes ongeveer 20 cm groot maakte. Als je de vlaggetjes groter wilt, kun je een extra ronde toevoegen (dan moet je de 3 dubbele stokjes, 2 lossen en de 4 lossen op de hoeken een extra ronde herhalen).

Heb je nooit eerder een schema gelezen?

Je begint dit schema met lezen in het midden en dan werk je met de klok mee. We beginnen dus met het rode deel (magische ring, 7 lossen, 3 dubbele stokjes, 4 lossen, 3 dubbele stokjes, 4 lossen, 2 dubbele stokjes, je sluit met een halve vaste) en gaan daarna verder met de lossen van het groene deel.

Nadat je het vlaggetje gehaakt hebt, kan je de uiteindes wegwerken, zodat ze niet te zien zijn.

De slinger

Zodra je de hoeveelheid vlaggetjes hebt die jij graag wil, kan je ze aan elkaar gaan maken. Ik heb 8 vlaggetjes gehaakt en deze gaven een slinger van 2,5 meter. Ik heb ervoor gekozen om aan het begin en einde van de slinger een klein lusje te maken, zodat je ze aan een haakje kan hangen.

Zo haak je ze aan elkaar:

6 lossen, halve vaste in de eerste losse (dit is het lusje). 20 lossen.
Haak vasten in de bovenkant van je vlaggetje (dit zijn in mijn geval 27 vasten: 2 in elk gat en 3 bij de setjes), 15 lossen, haak weer vasten in de bovenkant van het volgende vlaggetje, 15 lossen, etc. Haak dus steeds vasten in de bovenkant van je vlaggetje en haak 15 lossen tussen ieder vlaggetje totdat je vlaggetjes op zijn.
Haak nu 26 lossen, halve vaste in de zesde losse van je haaknaald.
Haak nu helemaal terug met vasten (dit maakt je slinger wat dikker en steviger). Ik heb dit terughaken gedaan met een contrasterende kleur, wat een leuk effect geeft.

Als het goed is, heb je nu een slinger met een lusje en 20 lossen + vasten aan de zijkanten en steeds 15 lossen + vasten tussen de vlaggetjes in.

Ik heb zelf ook kwastjes gemaakt om onderaan de vlaggetjes te hangen, zo worden ze nog feestelijker! Wil jij weten hoe je kwastjes maakt, lees dan hier de blog van Claudia.

Weet jij al waar je zo’n blije slinger op gaat hangen? Of in welke kleur je hem wil maken?

Veel haakplezier!

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Plaats een reactie

Ik ben Feli

Ik schrijf blogs en patroontjes voor Gek op Haken. Mijn moeder heeft mij ooit als meisje haken geleerd, maar uiteindelijk was het verwaterd. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met amigurumi, wilde ik het meteen weer leren! Dat is intussen een paar jaar (en heel veel youtube tutorials) geleden. Nog steeds haak ik eigenlijk alleen amigurumi, want ik heb nooit het geduld voor sjaals en dekens :P Het liefste maak ik kleine patroontjes, want ik houd van gepriegel! Al mijn hele leven woon ik in Amsterdam en ik werk als programmeur. Als je mij wilt volgen of wilt laten zien wat je gemaakt hebt, dan vind je hier mijn instagrampagina en hier mijn facebookpagina.

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in bij Gek op Haken: