DIY: Kwastjes maken

Deze week ga ik jullie leren hoe je kwastjes voor aan je haakwerk kunt maken, een DIY-blog dus. Ik vind het zelf hartstikke leuk om mijn haakwerk te versieren met kwastjes. Je kunt ze bijvoorbeeld aan een sjaal of deken maken, maar ook aan een mandala of dromenvanger. Oorbellen met kwastjes eraan zijn nu hartstikke hip. Kortom, je kunt een heleboel met kwastjes!

Het maken van kwastjes is heel eenvoudig. Bovendien heb je er niet heel veel voor nodig. Alle haaksters zullen de benodigdheden voor het maken van kwastjes in huis hebben. Ik zou zeggen, we gaan aan de slag!

De benodigdheden

Het enige dat je nodig hebt voor het maken van kwastjes is: garen, een schaar en een object om het garen omheen te draaien. Je kunt het garen om een boek draaien, je telefoon en zelfs om een vork. De grootte van je object bepaalt de grootte van je kwastje.

Tip: Gebruik voor het maken van grote kwastjes dikker garen en voor het maken van kleinere kwastjes wat dunner garen. Je kunt zelfs borduurgaren gebruiken voor extra fijne kwastjes.

Stap 1: omwikkelen van je object

De eerste stap is het omwikkelen van je object met het door jou gekozen garen. Op de foto hierboven heb ik een boek omwikkeld met Durable Cosy Fine en een vork met DMC borduurgaren. Meestal wikkel ik het garen zo’n 25 keer om het object. Minder omwikkelingen is niet mooi, want dan wordt je kwastje te “kaal”. Wil je een voller kwastje, dan kun je het garen ook wat vaker om het object wikkelen. Voor de witte kwastjes (op de eerste foto) heb ik het garen 30 keer om het boek gewikkeld en voor het roze kwastje 25 keer.

Pas op: Als je de draad te vaak om je object wikkelt, dan kan het zijn dat je het kwastje later niet meer goed dichtgebonden krijgt. Dat was bij mij het geval bij het kleine blauwe kwastje, dat ik met borduurgaren om de vork heb gemaakt. Meer dan 25 keer wikkelen was niet mogelijk!

Als je de draad vaak genoeg om je object hebt gewikkeld haal je een losse draad onder alle draden van je kwastjes door (stap 2). Die losse draad schuif je helemaal naar boven, totdat deze als het ware bovenop je object ligt. Leg dan een stevige knoop in het losse draad (stap 3). Je hebt nu de draden aan elkaar bevestigd en je kwastje is al bijna klaar!

Vervolgens schuif je alle draden voorzichtig van je object af (stap 4). Je neemt opnieuw een losse draad en wikkelt die 1 of meerdere keren om je kwastje, net onder het eerste knoopje (stap 5). Trek de draad goed strak, want daardoor fixeer je de draden en voorkom je dat er later draadjes uit je kwastje vallen. Er ontstaat nu een klein “bolletje” onder het eerste knoopje.

Laatste stap

Tot slot knip je de lussen aan de onderkant van je kwastje open en knip je je kwastje in vorm. Knip de onderkant netjes recht, dan wordt je kwastje het mooist!

Zo, je hebt je eerste kwastje gemaakt. Gemakkelijk toch?!

Waar ga jij de kwastjes voor gebruiken? Maak je ze aan een sleutelhanger, oorbellen, sjaal, deken, dromenvanger, rock chick-jasje…..? Ik ben erg benieuwd! Oh, en als je nog vragen hebt, stel ze dan vooral hieronder!

Het garen dat ik in deze blog heb gebruikt is verkrijgbaar bij Caro’s Atelier. Wist je dat de leden van Gek op Haken 10% korting krijgen op het garen van Caro’s Atelier? Het schattige schaartje dat je op de foto’s ziet heb ik gekocht bij Studio Woord&Draad, ook daar krijgen leden van Gek op Haken 10% korting. Dus ga je als lid van Gek op Haken garen of leuke haakgadgets bestellen, kijk dan eerst even onder de tab “Ledenvoordeel” voor de kortingscode die je kunt gebruiken.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *