Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

DSC1235

Interview met Dorine Brökling van @opdehaakwolk

Dorine maakt nog niet heel lang deel uit van ons team, maar ze heeft als vaste ontwerper al wel een heleboel haakpatronen voor ons ontworpen. Het lijkt soms wel alsof Dorine 1001 ideetjes heeft, die ze ook nog eens allemaal uitwerkt. Dat heeft al in een aantal prachtige patronen voor Gek op Haken geresulteerd. Het werd dan ook hoog tijd dat ik Dorine het vuur aan de schenen legde tijdens een interview over alles wat met haken te maken heeft.

Het lijkt alsof Dorine alles kan haken. Geen haaktechniek is haar te gek. Van amigurumi tot dekens en van sjaals tot ingewikkelde kussens, Dorine kan het allemaal. Voor Gek op Haken heeft ze bijvoorbeeld Kussen Sibby, Bloemensjaal Rosanne en de CAL Kussen Fleur ontworpen. En, er staat nog heel wat op stapel, want binnen nu en het einde van het jaar komen er nog zeker 4 patronen bij!

Dorine ontwerpt niet alleen voor Gek op Haken. Ze maakt ook ontwerpen voor bijvoorbeeld het tijdschrift Aan de Haak (als lid van Gek op Haken krijg je 14% korting op een abonnement op het tijdschrift Aan de Haak) en in 2020 won ze de HaakSTER van Nederland.

Eerst wat meer over Dorine zelf: Ze woont onder de rook van Rotterdam, is moeder van 3 kinderen en oma van 1 kleinkind. Daarnaast werkt Dorine 4 dagen in het onderwijs. De vele vrije dagen komen goed van pas, want dat betekent dan toch wat extra haaktijd ;). Naast het ontwerpen/haken gaat Dorine graag naar de film, is ze gek op “ergens” lunchen, shoppen, een high tea afspreken met een vriendin en naait ze graag kleding. En, ze heeft ook nog wat op de breipennen staan, maar dat vordert niet erg. Ze vindt breien te langzaam gaan.

Dorine danst ook heel graag, maar ze is geen fan van sporten of sportschool. Fietsen en wandelen doet ze met name in het weekend, lekker buiten. Kortom, ze verveelt zich niet. Eigenlijk komt Dorine tijd tekort. Favoriete films of boeken heeft ze niet. Ze kijkt wel graag naar films, het liefst romantische films of een dramafilm. Boeken heeft ze vroeger heel veel gelezen, maar nu leest ze nooit meer. Ja, haakboeken, dat is het enige ;).

Supergezellig om Dorine zo een beetje beter te leren kennen. Lees snel verder om te zien welke vragen ik over haken en ontwerpen heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

In mijn hoofd is het altijd heel druk. Mijn gedachten dwalen dan ook heel vaak af naar de ideeën die ik in mijn hoofd heb. Heerlijk wegdromen.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik ben begonnen met haken na een periode waarin ik op zoek was naar meer rust. Aangezien ik op school handwerkles altijd de leukste les vond, ben ik gaan kijken naar iets creatiefs. Met een aantal collega’s kochten we een haakpakketje in de aanbieding. Een mandje, met tricotgaren en een houten haaknaald. Niet echt ideaal, maar ik vond het weer zo leuk om iets met mijn handen te maken. Dus het werd haken. Ik bedacht dat repeterende handelingen mij misschien wel rust zouden geven, dus ik waagde mij aan een granny-deken. Ik weet het nog goed, 104 vierkantjes haken. Maar wat heel veel leek, was eigenlijk toch in een paar maanden aan elkaar gehaakt. En, daarna was ik niet meer te stoppen. Er volgden nog meer dekens. Ik weet niet hoeveel ik er nu totaal heb gehaakt, in ieder geval veel. Ik ben nu ook weer met 3 dekens bezig.

Het haken heb ik mijzelf aangeleerd. Breien heb ik wel geleerd op de lagere school maar haken…. dát kan ik me echt niet herinneren. Haken is voor mij een heel logisch iets. Nieuwe steken, nieuwe technieken, alles vind ik leuk om uit te proberen en meestal lukt het meteen ook goed.

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? Heb je ergens een lijst liggen waar je zo uit kunt putten?

Inspiratie haal ik overal en nergens vandaan. Ik kan een kleurencombinatie zien waarmee ik iets wil of een vorm waarmee ik aan de slag wil. In mijn hoofd is het altijd heel druk. Mijn gedachten dwalen dan ook heel vaak af naar de ideeën die ik in mijn hoofd heb. Heerlijk wegdromen. Vandaar ook @opdehaakwolk Dat vond ik een heel toepasselijke naam omdat ik vaak “op mijn haakwolk” zit.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je?

Als ik eruit ben wat ik wil maken, dan heb ik een beeld ervan in mijn hoofd hoe het moet worden. Ik heb een behoorlijke voorraad van garens en kleuren, daar graaf ik uit op wat ik nodig heb en ga dan aan de slag. Meestal lukt het dan ook meteen om te haken hoe ik het in mijn hoofd heb zitten. Aan schetsen maken doe ik niet, want mijn tekenkunsten zijn erbarmelijk slecht. Het ligt aan wat ik haak hoe lang ik erover doe. Maar ik haak in ieder geval niet snel.

En, hoewel amigurumi meer buiten mijn comfortzone ligt, ga ik ook dat niet uit de weg.

Meestal haak ik wat grotere dingen, zoals dekens of kussens en die heb ik niet in een week af. Maar het ligt ook aan het patroon. Hoe ingewikkeld het is of aan de techniek. Mochila-tassen vind ik prachtig, maar in zo’n tas zit bij mij wel 400 uur. Ik haak en ontwerp alleen in de avonden. En, in het weekend pak ik er wat extra uurtjes bij door overdag nog wat te haken. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd.

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? Maak je ook weleens iets buiten je comfortzone?

Mijn allerleukste ontwerp? Die komt er nog aan! Maar kussens vind ik ook erg leuk om te ontwerpen. Het CAL Kussen Fleur dat was wel heel erg leuk om te ontwerpen. Karin legde de lat hoog voor mij (wat een vertrouwen had ze in mij!), maar eenmaal bezig, leek het als vanzelf te gaan. Ik was er zelf verbaasd over. Als ik een patroon later van mij terugzie denk ik ook regelmatig: jee, hoe heb ik dat kunnen verzinnen. 

Ik vind alles leuk om te haken en te ontwerpen. Een favoriet item heb ik niet. En, hoewel amigurumi meer buiten mijn comfortzone ligt, ga ik ook dat niet uit de weg.

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of welke collega ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik vind dat meerdere ontwerpers mooie dingen maken, maar ik haak niet veel meer van patronen. Sinds ik zelf het ontwerpen heb ontdekt, ben ik daar voornamelijk mee bezig. Maar als ik iemand moet noemen, dan vind ik de amigurumi van Pica Pau wel erg leuk. Ik heb hier onder andere de krab, olifant en het vosje van gehaakt. 

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ik denk dat ik mijn eerste mochila-tas nooit weg zal doen. Hier zitten zoveel uren in. Hij is bij lange na niet perfect, maar dit project heeft mij zoveel doorzettingsvermogen gekost. Veel kleurwisselingen zitten hierin, dus niet het makkelijkste project voor een beginner. De tas ligt in een kast in de kelder en gebruik ik nauwelijks. En, als ik hem weer tegenkom dan brengt hij toch een glimlach op mijn gezicht. Want als je het vergelijkt met de tassen die volgden dan is dit maar een slappe tas, haha. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen! 😉

DSC1241
Dorine’s Mochila tas

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden, benodigheden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is jouw favoriete haaksteek/haaktechniek?

Ik haak graag met katoen. En dan is de Phildar Coton 3 wel mijn lievelingskatoen. Zo heerlijk zacht om mee te haken. Of een mix met katoen. En dekens haak ik graag met Stylecraft DK. Je hebt hier veel kleuren in, bevat veel meters en is betaalbaar. En garen met glitters, daar ben ik ook gek op. Altijd leuk voor een accentje.

Ik haak altijd met de Clover amour-haaknaalden. Ik ben (na de grote houten haaknaald) begonnen met 2 naalden voor een euro van de Zeeman. Maar ik kreeg last van mijn pols en heb lang zitten wikken en wegen of ik wel zo’n dure andere haaknaald zou kopen. Nou, nooit op bezuinigen zou ik zeggen. Ik heb ze nu in bijna alle maten én ik heb nooit meer last van mijn pols gehad. Maar voor iedereen is dat anders natuurlijk. Voor mij in ieder geval geen andere haaknaalden meer.

Een fijne steekmarkeerder is ook wel een must, en een scherp klein schaartje. Oja, en wolnaalden in een paar maten. Niets is zo hinderlijk als je je draad niet op een fijne manier kunt wegsteken. 

En, wat ook heel belangrijk voor mij is, is goed licht. Ik heb dan ook een daglichtlamp staan naast mijn plekje op de bank. Echt onmisbaar!

Ik vind reliëfsteken wel het leukste om te haken. Dit geeft een leuk effect en geeft je haakwerk diepte. Ik vind het leuk als je steeds wat nieuws ontdekt in een kussen of deken. Een popcornsteek of parelsteek vind je dan ook vaak terug in mijn patronen.

Maar als ik een weekendje weg ga, jaaaa, dan gaat mijn haakwerk natuurlijk mee.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik ben altijd met meerdere projecten bezig, omdat ik afwisseling leuk vind. Momenteel ben ik voornamelijk bezig met een nieuw ontwerp van een deken, een vest en een truitje. En, er komt nog veel meer aan.

Ik neem mijn haakwerk nooit ergens mee naartoe. In de auto kan ik niet haken en als ik op visite ga dan wil ik niet ongeïnteresseerd over komen. Ik ben er dan voor de mensen en niet voor mijn haakwerk. Maar als ik een weekendje weg ga, jaaaa, dan gaat mijn haakwerk natuurlijk mee.

Wat is je droom op het gebied van haken? Wat zou je nog eens willen ontwerpen of doen in de toekomst?

Mijn droom op haakgebied is een boek uit te geven. Een mooi, dik boek. Met een verhaal, gedicht of recept dat past bij de haakpatronen in het boek. Een boek om in te lezen en uit te haken.

Ik heb nog heel veel ideeën in mijn hoofd die ik nog zou willen haken. Maar het is de tijd die ontbreekt. Ik hoop dat er een later is, waar ik kan genieten van pensioen en waarin ik meer tijd kan gebruiken voor het haken.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Buiten fijne haaknaalden is het ook fijn en als je het kunt veroorloven natuurlijk, om af en toe eens met duurder garen te haken. Het is zo’n feestje om met mooi garen te haken. Vraag het voor je verjaardag of spaar cadeaubonnen op. Het gevoel dat je krijgt als je werkt met mooie bolletjes… ik vind het geweldig. En, het hoeft niet altijd, maar gewoon af en toe. Ik word daar blij van. Oja, en vergeet ze niet te aaien en er van een afstand naar te kijken. Dat alleen al….

Daarnaast is het vooral van belang dat je plezier blijft houden aan/in het haken. En probeer eens wat nieuws. Je kunt meer dan je denkt.

Dankjewel Dorine voor dit gezellige interview en de mooie tips die je hebt gegeven. Genieten van je mooie bolletjes garen is echt zo fijn, dat kan ik ook echt iedereen aanraden! Ikzelf vind het ook altijd fijn om ze alvast een tijdje uit te stallen in een mooi mandje, zodat ik echt kan uitkijken naar de creatie die ik ermee ga haken.

Lieve lezers, willen jullie ook de mooie patronen van Dorine haken, kijk dan hier op onze website!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo dorine
  Wat een leuke dingen maakje
  wow.
  Zo ookdie monchilla tas.
  Heb je hier een patroon van.
  Met uitleg ?
  ikhoor graag van je.
  grtj anke

  1. Hoi Anke, nee, helaas. Deze tas maakte ik naar eigen inzicht a.d.h. van een paar bestaande patronen. De bodem was ooit van een CAL. Het beginstukje ook maar ik vond het niet zo leuk worden, vandaar.