Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Martine de Regt

Interview met Martine de Regt van Martine de Regt Crochetlife

Vandaag mag ik Martine de Regt bij jullie introduceren. Eigenlijk heeft Martine weinig introductie nodig, want ik denk dat velen van jullie haar wel zullen kennen van de Haakster van Nederland. Afgelopen jaar deed Martine namelijk mee met deze online wedstrijd en ik moet zeggen dat ik erg fan ben van de ontwerpen die zij daarvoor maakte. Herinneren jullie je nog de leuke Lamandala ?! En, ik vond de mobile met muisjes ook zo schattig. 

Martine heeft een hele leuke blog waarop zij regelmatig hele leuke gratis patroontjes deelt, daarnaast heeft zij een Etsy-shop, YouTube-kanaal en ontwerpt zij ook nog voor Gek op Haken. Je kunt wel concluderen dat Martine het hartstikke druk heeft. Gelukkig wist zij tussendoor nog tijd te maken om voor dit interview mijn vragen te beantwoorden 😉

Voor Gek op Haken heeft Martine Finn Feestkonijn, de schattige Pop Neeltje en de stoere Good Vibes Only sjaal ontworpen. Hopelijk heeft ze snel weer tijd om nog meer van die gave ontwerpen te maken!

Eerst wat meer over Martine: Martine is een geboren Zeeuwse van 43 jaar. Ongeveer 5 jaar geleden hadden zij en haar man zin in verandering en toen zijn zij met hun gezin naar het Verenigd-Koninkrijk verhuisd. Martine heeft 2 zoons; Sammy (11) en Rafi (6). Stiekem heeft Martine best wel heimwee naar Zeeland en ze zegt dan ook dat ze ooit nog wel terug zal keren naar de Zeeuwse kust. 

Martine is altijd al creatief geweest. Ze was altijd aan het tekenen en knutselen. De moeder van Martine maakte graag kleding voor haar en haar zus. Martine leerde naaien en maakte daarna ook haar eigen kleding. Na het afronden van haar VWO is Martine dan ook naar de modeacademie in Amsterdam gegaan. Zij is daarna jarenlang werkzaam geweest als Visual Merchandiser bij verschillende grote merken en ook gaf zij trainingen voor etalages en shopfitting. Hoe zij van daaruit de haakwereld in is gerold zullen we hieronder ontdekken. 

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Martine heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Mijn hoofd barst altijd van de ideetjes, eerlijk gezegd vaak een beetje teveel….

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik ben eigenlijk pas begonnen met haken na de geboorte van Sammy. Ik zag toen overal van die schattige babyslofjes en die wilde ik ook zelf kunnen maken. Via YouTube en eindeloos veel Amerikaanse haakfilmpjes kijken, heb ik leren haken. Ik ben begonnen met heel veel slofjes en granny squares. Nadat ik de steken een beetje doorhad begon ik met het maken van eigen ontwerpen, en ben ik nooit meer gestopt. 

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan?

Mijn inspiratie haal ik echt overal vandaan. Mijn hoofd barst altijd van de ideetjes, eerlijk gezegd vaak een beetje teveel…. Ik kijk graag en vaak op Pinterest en ik heb heel veel haakboeken. Vaak vind ik ook inspiratie in bloemen of mode. Om eerlijk te zijn zie ik echt overal wel iets in, hihihi…

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je?

Mijn manier van ontwerpen is altijd een beetje verschillend. Bij een amigurumi ontwerp begin ik meestal vanuit schetsen. Ik vind het leuk om een leuke tekening te maken en die dan te gaan uitwerken. 

Bij het ontwerpen van een sjaal of een deken, werk ik meer vanuit het materiaal of de steek, ik maak dan verschillende proeflapjes om de verschillende effecten te ontdekken. Er liggen bij ons in huis dan ook overal proeflapjes en bakjes en tasjes met bolletjes wol en haaknaalden, ooit als ik mijn eigen werkkamer heb, komt dat helemaal goed (zeg ik altijd tegen mezelf…).

Er liggen bij ons in huis dan ook overal proeflapjes en bakjes en tasjes met bolletjes wol en haaknaalden

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Mijn favoriete ontwerp is een popje dat ik al een aantal jaren geleden maakte. Het is een klein popje met een tule jurkje aan. Ik heb er nooit een patroon voor geschreven omdat het gelijk verkocht was toen ik er een fotootje van plaatste. Ooit zal ik er nog eens een patroontje voor schrijven hoor!

Het liefst maak ik veel verschillende ontwerpen. Ik merk aan mezelf dat als ik veel amigurumi’s heb ontworpen, dat ik echt zin heb in bijvoorbeeld een sjaal of een dekentje of iets voor in huis. Juist de variatie in ontwerpen en materialen spreekt mij heel erg aan. Soms zou ik wel eens willen dat mijn smaak niet zo verschillend was. Ik vind heel kleurrijke dingen geweldig, maar ik vind sober en zachte tinten ook heel mooi! Mijn instagram laat dus ook heel veel variatie zien….

Amigurumi door Martine

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik heb stapels haakboeken in huis van heel veel verschillende ontwerpers en ook in veel verschillende talen van Duits tot Frans tot Japans! Ook ben ik altijd op zoek naar oude haakboekjes en tijdschriften op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Gelukkig heb ik een moeder die supergoed is in het vinden van deze oude boekjes en zo heb ik er ondertussen toch al heel wat.

Het gekke is dat ik bijna nooit iets uit boeken maak. Ik vind het heerlijk om ze te bekijken, maar uiteindelijk vind ik het altijd leuker om zelf iets te verzinnen. Ik heb dus niet echt een favoriete ontwerper…

Ik haal heel veel voldoening uit het ontwerpen en alle lieve berichtjes en foto’s die ik ontvang van mensen die mijn ontwerp hebben gemaakt.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Wanneer een ontwerp af is, vind ik het altijd heel erg leuk om er een mooie foto van te maken, maar ik ben er niet echt super gehecht aan. De meeste ontwerpen geef ik weg of verkoop ik. Ik heb ook een hele tijd op bestelling gehaakt, maar ik had op den duur zoveel opdrachten en bestellingen dat ik geen tijd meer had om zelf dingen te ontwerpen, dus dat doe ik nu ook niet meer. Ik haal heel veel voldoening uit het ontwerpen en alle lieve berichtjes en foto’s die ik ontvang van mensen die mijn ontwerp hebben gemaakt.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Ik werk met veel verschillende garens omdat ik het leuk vind om nieuwe garens uit te proberen. Ik krijg soms ook garens toegestuurd van merken om uit te proberen, wat natuurlijk ook heel leuk is! Voor amigurumi werk ik wel heel graag met haakkatoen van Catania en Yarn and Colors. Mijn favoriete haaknaalden zijn de Clover haaknaalden en Knit Pro.

Regenboogjes

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? 

Op dit moment ben ik met veel verschillende projecten bezig, waar ik helaas nog niks over mag zeg (ivm publicaties). Het is superleuk om opdrachten te krijgen en dan later je eigen ontwerp terug te zien op een website of in een blad of boekje!

Ik ben voor de website van Gek op Haken ook weer een nieuw ontwerp aan het voorbereiden, dit keer weer een amigurumi!

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Mijn tips voor het haken zijn;

 • Haak niet te strak, je werk kan ervan gaan bobbelen en je kunt kramp in je hand krijgen.
 • Knip je draad nooit te kort af als je afhecht, als je een lange draad laat zitten is het veel makkelijker om deze later weg te werken.
 • Bij het haken van amigurumi is het handig om een haaknaald te kiezen die ongeveer 0,5 mm kleiner is dan de haaknaald voorgeschreven voor het desbetreffende garen. Hierdoor worden je steken iets strakker en zie je geen gaatjes bij het opvullen.
 • Wees niet bang om je eigen draai aan een ontwerp te geven en varieer met kleur of materiaal!

Zo, dat zijn een heleboel goede tips, dat is een goede afsluiter van dit interview. Dankjewel Martine voor de uitgebreide antwoorden op mijn vele vragen.

Wil je de creaties van Martine zien, kijk dan ook eens op haar Instagram– of Facebookpagina.

De leuke patronen die Martine voor Gek op Haken heeft ontworpen zijn hier op de website te vinden: Finn Feestkonijn, Pop Neeltje, de Good Vibes Only-sjaal.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Claudia,
  Wat een leuk interview met Martine. Ik volg Martine ook en zie haar mooie ontwerpen regelmatig voorbij komen. Uiteraard volgde ik haar bij de ‘haakster’. Van mij had ze mogen winnen. Zulke leuke en aparte creaties. Maar ja er kan er maar een winnen en dat was zij jammergenoeg niet. Leuke tips van haar. Ik kan weleens de mist in gaan met mijn draadjes, die ik te kort afknip.?
  Ga zo door met je interviews. Chapeau,
  Coby

  1. Ha Coby,
   Wat leuk dat je de interviews telkens weer leest. Ik vond inderdaad de ontwerpen van Martine voor de HaakSter ook wel erg leuk, ze denkt vaak lekker “out of the box”! Hopelijk kan ik snel weer nieuwe interviews plaatsen, misschien dan wel met de bloggers van Gek op Haken 😉 of met nieuwe ontwerpers :). Nog veel leesplezier op de website!
   Liefs, Claudia