Hoe maak je je eigen yarn bowl?

IMG 7175

Op internet komen vaak erg mooie yarn bowls voorbij. In zo’n schaal kan het garen heen en weer rollen, terwijl jij rustig verder haakt. Zonder zo’n yarn bowl zie ik het garen nog wel eens over het tapijt rollen, richting de andere kant van de huiskamer! Dus zo’n yarn bowl is super handig om het garen op z’n plek te houden! Toch kunnen sommige yarn bowls best wel prijzig zijn. Daarom ga ik je in deze blog laten zien hoe jij je eigen yarn bowl kunt maken met voorwerpen die je waarschijnlijk al in huis hebt liggen!

Zoals ik al zei; we gaan dus onze eigen yarn bowl maken. Geen idee  waarom we vaak het Engelse woord gebruiken, en niet gewoon ‘garenschaal’ zeggen…..Maar dat is een discussie voor een andere keer.

Je kunt je eigen yarn bowl op vele verschillende manieren maken. Allerlei schalen, doosjes, bakjes en kommen kunnen hiervoor gebruikt worden, als het maar wel een glad oppervlakte heeft; dus van glad materiaal gemaakt is. Zo kan het garen rustig rollen, zonder dat het ergens aan blijft hangen.

Optie 1: een mandje met een stevig handvat

Wellicht heb je een plastic mandje of kratje in huis, met een opening als handvat. Dat werkt prima als yarn bowl; leg het garen in het mandje/kratje en haal je werkdraad door het handvat. Let wel op dat het handvat niet te groot is, anders trek je de bolletjes er doorheen.

plastic mandje met handvat

Optie 2: een mandje of schaal met een paperclip

Ik heb erg veel leuke mandjes in huis, waar ik mijn wol in bewaar. En ze zijn ook prima te gebruiken als yarn bow. Je moet er dan nog wel een opening aan maken voor je werkdraad. En dat doe je met papierclips. Je kent ze wel; die metalen clips, die je ook kan gebruiken op een clipboard! Ik heb de mijne bij de Hema gehaald, maar er zijn genoeg winkels die deze clips verkopen.

Haaktip 40

Heb je bijvoorbeeld 4 verschillende kleuren garen nodig voor je patroon? Bevestig dan 4 clips aan de rand van je mandje en je yarn bowl is klaar voor gebruik!

Optie 3: een theepot

Deze kwam ik jaren geleden op het internet tegen bij een Engelse haakster; doe je bolletje wol in een oude theepot! Het ziet er super schattig uit en het is ook best praktisch, want iedereen heeft wel een theepot in huis. Bedenk wel dat je garen de ruimte moet hebben om rond te draaien, dus zorg voor een grote theepot en de bol garen mag niet te groot zijn. Het is even proppen met de draad door de tuit te krijgen, maar daarna kan je heerlijk genieten van je garentheepot!

theepot

Optie 4: een lintenbakje

Ik heb ooit in de winkel Søstrene Grene een super schattig lintenbakje gekocht. Ik vind het leuk om pakketjes mooi in te pakken, dus ik had uiteraard lintjes nodig. En ik vond een mooie bakje waar 4 lintjes in bewaard konden worden. Bij thuiskomt zag ik ook wel gelijk de potentie voor een mini yarn bowl!

lintenbakje 1

Door de deksel kan je het mooi stofvrij opruimen en de draadjes kunnen door de gaatjes naar buiten. Zo kan je werken met 4 verschillende kleuren. Helaas wel 1 minpuntje voor dit bakje; het is vooral handig voor mini bolletjes, want het is maar een klein doosje.

Maar voor diegene die een beetje handig is, wellicht zie je kansen om dit na te maken met een mooie schoenendoos? Maak er gaten in, geef de doos een mooi kleurtje en je hebt écht je eigen yarn bowl gemaakt!

Veel succes met je eigen doe-het-zelf yarn bowl! (ik zie graag foto’s van jouw resultaat!)

P.s. Ik hoor soms verhalen van mensen die een vergiet willen gebruiken als yarn bowl….Dat lijkt me minder handig, want die kan je snel omtrekken. Zo stabiel zijn vergieten vaak niet. Maar heb jij hier wel positieve ervaringen mee? Laat het me weten in een reactie hieronder, wellicht moet ik dan toch aan de slag met de vergiet!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Op de camping gebruik ik altijd een opbergzakje van de regenjassen. Daar zit een elastisch koordje aan met stopper en die kun je daardoor zo fijn aan je stoelleuning hangen

  2. Hou er rekening mee dat als je vaste gaten hebt of een clip waar je draad door gaat dat je ingeval van meerdere kleuren problemen kan krijgen met uithalen bij verschillende kleurwissels of knopen middeninje bol. Beter is het om een ouderwetse paperclip op een doos of mand te gebruiken. Hier kan je de draad makkelijk uithalen of ontwarren