Hoe maak je ogen voor amigurumi?

2021 05 18 14.58.07

Als je graag amigurumi haakt, zul je vast ook vaak ogen moeten maken voor je amigurumi. Hiervoor zijn verschillende manieren. Sommige technieken zijn heel makkelijk, sommigen zijn niet geschikt voor baby’s, anderen zijn niet in alle maten te maken. Ik geef jullie vandaag een overzicht van een paar verschillende technieken voor het maken van ogen en de voor- en nadelen hiervan.

2021 05 18 14.58.07

Veiligheidsoogjes

Veiligheidsoogjes zijn misschien wel één van de bekendste manieren om ogen te maken. Je kan veiligheidsoogjes kopen in alle vormen en maten die je maar kunt bedenken Je hebt naast simpel zwart, dus ook kattenogen, glitter- of gekleurde ogen.

Voordeel: Er zijn veel verschillende ogen en ze zijn makkelijk aan te brengen.

Nadeel: Ze heten misschien veiligheidsoogjes, maar ze worden niet aangeraden voor kinderen onder de 3 jaar, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn als ze losschieten van de knuffel. Gelukkig gebeurt dat eigenlijk niet, maar beter is het om ze niet te gebruiken bij hele kleine kindjes. Ook moet je deze oogjes kopen en heb je ze misschien niet altijd in de juiste maat in huis.

beertje amy
Beertje Amy heeft grote veiligheidsoogjes als ogen. Het Gek op Haken leden-patroon is hier te vinden.

Gehaakte ogen

Als je wilt, kan je zelf een rondje haken, dat je als oog kan gebruiken. Je kan dit doen door 6 vasten te haken in een magische cirkel. Dit geeft je een klein rondje wat je als oog kan gebruiken. Als je een groter oog wilt, kan dat door 8 halve stokjes te haken in de cirkel. Nog grotere ogen kan je maken door kleine cirkels te maken, zoals in deze blog staat beschreven.

Voordeel: Je hebt geen extra materiaal nodig en deze techniek is veilig voor baby’s.

Nadeel: Je kan minder details maken in je basisoog.

IMG 6014 2
Dit leuke zonnetje heeft gehaakte wangetjes. Op deze manier kun je dus ook ogen maken! Het gratis patroon voor deze zon is hier te vinden.

Geborduurde ogen

Een andere optie is om ogen te borduren op je haakwerk. Je kan zo zelf kiezen of je open ogen wilt, dichte ogen, of misschien iets anders! Ook kun je op deze manier wimpers toevoegen aan je ogen

Voordeel: Je kan veel verschillende vormen ogen maken en veel details toevoegen, je hebt vaak geen extra materiaal nodig en deze techniek is veilig voor baby’s.

Nadeel: Ogen borduren kan wat lastiger zijn en langer duren om te maken.

Franse knoop

Oogjes maken met een franse knoop, doe je eigenlijk vooral als je hele kleine ogen wilt maken. Op het youtube kanaal van Gek op Haken, kan je hier een video vinden waar uitgelegd wordt hoe je een franse knoop maakt.

Voordeel: Je hebt geen extra materiaal nodig en deze techniek is veilig voor baby’s.

Nadeel: Je kan alleen kleine oogjes maken.

Vosjesrammelaar
Deze techniek gebruiken we bijvoorbeeld bij dit patroon voor een vossenrammelaar, dat je hier kan vinden

Gevilte ogen

Deze techniek is van alle technieken misschien het minst bekend, maar als je kan droogvilten, is dit ook een manier om ogen toe te voegen aan je knuffels. Op deze manier kan je hele gedetailleerde ogen maken. Dit doe je door met wol en droogviltnaalden een oog op je haakwerk te prikken.

Voordeel: Je kan heel veel verschillende soorten en maten ogen maken en veel details toevoegen.

Nadeel: Je hebt extra materiaal nodig en moet leren droogvilten. Ook kan droogvilten niet op elke ondergrond, dus het is goed om eerst de materialen uit te proberen.

2021 05 18 14.56.14

Nog meer mogelijkheden!

Ik heb net een paar manieren uitgelegd om ogen te maken, maar er is nog meer mogelijk! Je kan ook ogen knippen uit stof of vilt of misschien gebruik jij zelf knopen als ogen. Of misschien doe je wel een combinatie van technieken! Het leuke van haken is dat jij helemaal zelf kan kiezen hoe jij graag je knuffels afrondt.

IMG 1205
Dit Gek op Haken patroon voor Koala Dotty gebruikt veiligheidsoogjes in combinatie met borduren.

Op de koala hierboven zijn veiligheidsoogjes gebruikt, maar met wit garen is er om heen geborduurd om wat oogwit te laten zien. Ook kan je op gehaakte ogen een klein stukje wit borduren om er glinsterende ogen van te maken.

Wat is jouw favoriete manier om ogen toe te voegen? Laat het ons weten in de comments!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Vele ogen heb ik al gemaakt voor de baby borduur ik ogen voor veiligheid.
    Voor de grotere kinderen gebruik ik gekochte exemplaren met schroef.
    Die zijn ideaal ze spreken meer is mijn mening, maar ben blij met de
    Uitleg van deze variatie.