Handige Hengsels

Handige Hengsels

Een mooie zelfgehaakte tas is niet compleet zonder een passend hengsel. Er zijn veel verschillende opties om een tas af te maken. Kies je voor een gehaakt hengsel? Dan kun je kiezen uit verschillende patronen en technieken. Ook kun je kiezen voor kant-en-klare hengsels. In deze blog inspireer ik je met ideeën en tips voor handige hengsels!

Waar let je op bij zelfgehaakte hengsels

Je kunt allerlei kanten op als je zelf tassenhengsels wilt maken. Je kunt dunnere koorden maken of bredere banden haken. Bij een brede band kun je allerlei patroontjes en steken gebruiken. Een rij van allerlei kleine granny’s aan elkaar is bijvoorbeeld ook heel leuk als hengsel!

Het is erg belangrijk dat je de hengsels voldoende stevig maakt. Enkele tips die zorgen voor voldoende stevigheid:

  • Gebruik zoveel mogelijk dichte steken.
  • Haak het hengsel bij voorkeur in de lengte in plaats van in de breedte. Dan rekt het minder uit.
  • De tapestry-techniek leent zich goed voor het maken van leuke patroontjes met voldoende stevigheid. Kies bijvoorbeeld voor een leuk blokjespatroon in je favoriete kleuren.
  • Haak voor extra stevigheid twee dezelfde hengsels op elkaar (zoals Laura deed bij haar kabeltas). 

Kijk verder bij de patronen van Gek op Haken

Natuurlijk zijn er onder de patronen van Gek op Haken goede voorbeelden te vinden. Ik licht er een paar voor je uit. Jorina laat ons bij het telefoontasje zien hoe je een icord haakt. Martine maakte aan haar regenboogshopper een stevig handvat. Heel origineel vind ik het hoe Marijke bij de frokkeltas haar hengsels heeft ontworpen. Dit geeft de tas extra stevigheid en stijl. Zie je hoeveel kanten je op kunt?

Ook een hele handige en stevige steek voor hengsels is de thermosteek die je kunt vinden op ons YouTube-kanaal. Met de thermosteek haak je een heel compact en stevig haakwerk. Je kan deze steek heel goed gebruiken voor een band aan je tas, voor een riem of bijvoorbeeld voor een pannenlap.

Shoptips voor kant-en-klare hengsels

Zoals je wellicht weet zijn er een aantal (web)winkels waar je als lid van Gek op Haken met korting kunt shoppen. Zij hebben ook leuke tassenhengsels te koop! Bij Huisje van Katoen koop je een leuke zogeheten bagstrap. Door de handige haken kun je verschillende hengsels ook afwisselen en hem ook gebruiken op andere tassen. En je bent er nog helemaal hip mee ook! Je kunt deze tassenriem het beste aan je tas klikken als je aan je gehaakte tas een zogeheten D-ring hebt vastgemaakt.

Een heel ander effect krijg je als je lederen hengsels aan je tas bevestigt. Deze koop je bijvoorbeeld bij Café Crochet. Ze hebben diverse tasgrepen in het assortiment, in verschillende maten en kleuren.

Voor de kleine tasjes kun je ook een mooie zilveren of gouden tasbeugel gebruiken, die je bijvoorbeeld bij Stoffen en Stiksels kunt kopen. Zij hebben ook mooie bamboe handvatten in het assortiment.  Dat geeft je tas direct een andere uitstraling!

Een voorbeeld van een mooie tas waarbij van die kant-en-klare handige hengsels zijn gebruikt is de Diamanttas een ontwerp van Carolien Boele. Handig he?!

Als ik deze handige hengsels allemaal op een rijtje zet, gaan mijn handen alweer jeuken om een leuke tas te maken. Krijg jij er ook al zin in?

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *