Haken voor baby’s

Garen geschikt voor babys

Haken voor baby’s is super leuk – maar iedere keer als ik iets voor baby’s moet haken, ben ik extra voorzichtig. Je wil natuurlijk niet dat de baby iets van het haakwerk los kan maken of op kan eten! Over de jaren heb ik wat dingetjes bedacht waar ik op let als ik iets haak voor een baby, dus hopelijk kunnen jullie deze tips goed gebruiken!

Haken voor baby’s: het garen

Laten we dan maar meteen beginnen met het garen. Als je iets haakt voor baby’s, is het extra belangrijk dat het speelgoed gewassen kan worden. Daarnaast wil je graag een garen dat geen irritatie kan geven op de huid of giftig kan zijn als er op gebeten wordt.

Ik gebruik zelf meestal gemerceriseerd katoen. Dat is 100% katoen dat zo behandeld is dat het een beetje glanst. Een voorbeeld hiervan is Katia Capri of Scheepjes Catona, beide kunnen gewassen worden in de wasmachine op 30 graden.

Een ander leuk garen dat wat zachter is, is bijvoorbeeld Scheepjes SoftFun, een acryl-katoenmix die ook op 30 graden gewassen kan worden. 

Bij haken voor baby’s is het ook belangrijk dat het garen niet pluist. Sommige garenmerken hebben ook speciaal garen voor baby’s. Als je dat garen gebruikt weet je zeker dat het geschikt is voor baby’s. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan Rico Baby (50% katoen en 50% acryl) of Baby Smiles van Schachenmayr (52% katoen en 48% viscose).

Geschikt garen voor haken voor baby's

Vulling geschikt voor haken voor baby’s

Als je de amigurumi gaat vullen, moet je ervoor zorgen dat de vulling ook gewassen kan worden. Ik gebruik vaak de vulling van een kussen en die kan gewoon gewassen worden.

Doe je iets van een rammelkraal of pieper in je haakwerk? Zorg dan ook dat deze wasbaar is. Als je een kinderwagenketting of bijtring maakt, kun je ook gebruik maken van de siliconen kralen van Hugs & Things. Deze kralen zijn speciaal getest en geschikt van baby’s als je ze goed vastmaakt. Als lid van Gek op Haken krijg je 10% korting in de webshop!

rammelkralen piepjes bijtringen 1
Rammelkralen, rammelschijven, piepjes en houten bijtringen

Welke haaknaald gebruik je?

Als je iets voor een baby haakt, is het extra belangrijk dat je de juiste haaknaald gebruikt voor het garen. Je wilt namelijk niet dat er gaatjes in de knuffel komen waar de baby bijvoorbeeld met zijn vingertjes in vast kan komen te zitten of dat de vulling er uit kan komen. Zorg er dus voor dat je haaknaald niet te groot is, waardoor je haakwerk mooi strak en dicht is.

Weet je niet hoe je de juiste haaknaald kiest? Lees dan hier mijn blog over het kiezen van de juiste haaknaald voor elk garen!

Tip bij haken voor baby’s: gebruik een pantysokje

Wil je echt zeker weten dat de vulling goed in je haakwerk blijft zitten? Als je haakwerk een niet te ingewikkelde vorm is, kun je een pantysokje of een afgeknipte panty in je haakwerk doen voor je het vult. De vulling stop je dan in de panty, die je dicht knoopt of dicht naait voordat je je haakwerk dicht maakt. Op deze manier zit er nog een extra laagje tussen de vulling en het garen, waardoor het zeker niet naar buiten kan komen.

Handige tips bij het haken voor baby's

Gebruik geen veiligheidsoogjes

Ze heten misschien veiligheidsoogjes, maar toch is er discussie over hoe veilig ze precies zijn… Omdat er een kans bestaat dat de oogjes toch op een of andere manier loskomen en verstikkingsgevaar ontstaat, wordt het afgeraden om deze te gebruiken bij haken voor baby’s – of voor kinderen onder de 3 jaar.

In plaats van veiligheidsoogjes borduur ik soms de oogjes op het speelgoed, bijvoorbeeld met een franse knoop.

Zorg dat alles goed vast zit

Voor je het aan de baby geeft raad ik je aan om nog even dubbel te checken of alles goed vast zit en of alle eindjes goed weggewerkt en afgeknipt zijn. Je wilt natuurlijk niet dat een onderdeel los kan komen of een uiteinde lang genoeg is dat het gevaarlijk is als de baby er op gaat kauwen.

Ik vond dingen haken voor baby’s altijd heel spannend, omdat ik bang was dat ik iets mis zou doen. Maar deze tips zorgen er voor dat je op een veilige manier toch iets heel leuks kan maken! Een voorbeeld van een leuk, veilig patroon voor baby’s is de Vossen rammelaar die ik voor Gek op Haken ontworpen heb. Deze rammelaar is vrij te downloaden voor alle leden van Gek op Haken.

Maken jullie wel eens speelgoed voor baby’s of peuters? Hoe zorgen jullie er dan voor dat het veilig is? Hebben jullie nog extra tips die jullie willen delen?

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *