Hoe borduur je haren bij amigurumi?

Finn met Piraat Bram

Een tijdje terug heb ik met veel plezier Piraat Bram gehaakt. Piraat Bram was in april een CAL die Marjan van der Leer heeft ontworpen voor Gek op Haken. Ik vond het echt een hele leuke CAL, vooral omdat je werkt met veel kleuren en omdat je veel leuke accessoires maakt. Je maakt dus niet alleen een pop, maar ook allerlei leuke speeltjes waar je (buur/klein/bonus)kindje uren speelplezier mee heeft. Waar ik wel een beetje mee worstelde was het borduren van de haren van Bram. Want, hoe borduur je nou op een mooie manier haren bij amigurumi? Best moeilijk, vond ik. Ik ben dan ook superblij dat Marjan een handige fototutorial heeft gemaakt over hoe je op een mooie manier haren borduurt voor je amigurumi. Na het lezen van deze blog kan iedereen het, beloofd!

Hoe borduur je haren bij amigurumi

Voordat je je popje een kapsel kunt geven moet je bepalen wat voor kapsel je wilt maken; pony, plukjes, zijscheiding of een kuifje, enzovoort. Voor deze tutorial maakte Marjan een strakke pony opzij naar beide kanten. Om het kapsel vorm te geven speld je eerst romdom het hoofd een denkbeeldige lijn af (foto 1).

Het is belangrijk om de achterkant ook goed af te spelden. In dit voorbeeld staat het petje scheef, let dan goed op dat de haargrens wel recht loopt (foto 2).

Knip draden van ongeveer 60 cm. Doe een draad in de naald en steek deze op een willekeurige plaats ergens door het hoofd naar een speld. Laat het einde van de draad hangen, die werk je straks netjes weg (foto 3).

Je maakt als het ware een lijn van draad over het hoofd. Steek weer in bij de volgende speld en steek de naald 1 steek verder weer omhoog (foto 4).

Als je naar foto 5 kijkt zie je hoe de eerste grote steek van de lijn eruit ziet. Op foto 6 zie je hoe Marjan de spelden volgt met haar draad.

Uiteindelijk heb je een hoofd vol lijnen. Als de draad op is, dan steek je het uiteinde even naar een ander punt van het hoofd. Straks worden deze einddraden weggewerkt (foto 7).

Om zo mooi mogelijk recht te kunnen werken, verdelen we het hoofd nu in vakjes. Dat is straks gemakkelijker met het opvullen van het hoofdje met haar. Zo kun je beter recht werken, dan bij een groot vlak. Steek bij het maken van de verdeling telkens over de “lijndraad” heen, zodat je die draad straks niet meer ziet (foto 8).

Op foto’s 9 en 10 zie je hoe het eruit komt te zien. Op één plek zie je de draad boven de lijndraad uitkomen, dat is waar Marjan is begonnen. Daarna heeft ze elke steek telkens onder de lijndraad gestoken.

Op foto 10 zie je ook het begin van de platte pony. Deze draden komen plat op het hoofd te liggen en het worden lange steken.

Je vult het hoofd met lange steken voor de pony. Let op, trek de draad niet te strak! (foto 11)

Vul ook de andere kant van de pony met lange en niet te strakke steken (foto 12).

Haal een lange draad naar het oor en steek de naald bij het petje weer omhoog. Nu maak je vanaf hier weer een lange steek naar het voorhoofd (foto 13).

Op foto 14 zie je goed hoe dat eruit moet zien.

Volg de lijn van het haar en je zult merken, dat je niet meer helemaal naar het midden kunt steken. Doe dit tot het punt dat de haren zich mooi vormen op het hoofd. Er ontstaat een soort driehoek (foto 15).

Nu ga je de achterkant opvullen. Doe dit per vakje en trek ook hier de draden niet te strak aan. De begin- en einddraden, die hier en daar uit het hoofd steken werk je weg door ze omhoog te steken door het haar heen. Knip ze af en laat een kort stukje over. Deze korte stukjes kun je straks een beetje pluizen voor een speels effect (foto 16).

En, dan ziet het kapsel er zo uit. Ook aan de achterkant piepen er mooie kleine stukjes haar tussenuit. Alle stukjes zijn mooi opgevuld (foto 17 en 18).

Met de punt van je naald maak je de kleine uitstekende draadjes een beetje rafelig. Doe dit wel heel voorzichtig om de draad niet te beschadigen (foto 19).

Ben je benieuwd wat Marjan aan materiaal heeft gebruikt? Kijk dan op foto 20.

Zo, ik denk dat je hiermee wel aan de slag kunt. Wat een heerlijk uitgebreide uitleg. Dankjewel weer, Marjan!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mooi schema zo..ik doe het zelf altijd op gevoel, maar met zo’n opbouw is het een stuk makkelijker. Afspelden bij haarlijn doe ik zowiezo. Met dit schema zullen veel haaksters plezier hebben net als met het eerder blog de kleurwisseling, die ik altijd gebruik. Goede uitleg 👍👍👍👍