Een CAL haken, wat is dat? Plus 5 redenen om mee te doen.

email detail plank

Eerst en vooral, de naam CAL is een Engelse afkorting van Crochet ALong, ofwel Haak mee/haak maar aan. Een CAL haken is tegelijk het zelfde project haken, maar dan thuis en ieder met zijn eigen haakwerk.
De delen van de haakpatronen komen online, soms wekelijks of tweewekelijks en soms zelfs dagelijks – al naargelang de grootte van het project.

Een CAL haken bij Gek op Haken

Op de site van Gek op Haken hadden we eerder al Piraat Bram, baby Nova, twee patronen van Marjan van der Leer. In de herfst van 2020 kwam onze Heerlijke herfstdeken online, ontworpen door Jantine van Knittepetit. En in het voorjaar van 2021 konden onze leden samen de Lentekriebels Top CAL haken.

Begin 2021 starten we samen met het haken van de Winter MOJO deken, ontworpen door Saskia van Studio Mojo. Het garenpakket kan je nog bestellen bij Caro’s atelier. Leden krijgen natuurlijk een mooie korting!

Bekijk hier alle CAL’s van Gek op Haken >

BOZ 1284 small

Een CAL kan zowel een deken, als accessoire zijn, als het maar gehaakt is, niet? Er zijn heel wat CAL’s te vinden, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Waarom is een CAL haken leuk?

Er zijn natuurlijk een hoop redenen om mee te doen aan een CAL. Je haakt er samen met anderen aan. Daarmee bedoel ik dat je thuis aan een project haakt, wat meer dan 200 anderen of meer ook nog aan het doen zijn, in diezelfde week of periode. Je kan bij problemen terecht bij anderen, want je bent niet de enige die dit project haakt.

Vooraf weet je ook wat het eindresultaat is, maar ik zag ook al CAL’s waarbij het nog een geheim is en je dus als het ware “blind” aan het patroon haakt. Dus dan zie je pas op het einde wat er gehaakt werd. Ook leuk, als je van verrassingen houdt.

Je wordt zowel als gevorderde en dan zeker als beginner uitgedaagd, om nieuwe haaksteken te ontdekken. Of om steken die je eigenlijk zelden gebruikt nu toch weer eens op te nemen.

Meestal worden nieuwe technieken via filmpjes uitgelegd.

Een CAL haken doe je op je eigen tempo. Daarmee bedoel ik, dat je niet hoeft klaar te zijn met het project dat (twee)wekelijks wordt aangeboden, want het patroon blijft voor jou beschikbaar. Natuurlijk is het fijn om ‘mee te zijn’. Maar dat is echt geen must. Ik nam onlangs een CAL deken, dat al twee jaar stil lag, terug op en maakte het vorige maand af.

Je kan meestal het volledige haakpakket vooraf bestellen. Dus vooraf weet je wat het pakket zal kosten. Zo heb je tijdig het pakket in huis. En zo’n volledig haakpakket voor een CAL bevat soms een extra gadget om je deken af te werken. Maar zelf een kleur of garen pakket samenstellen kan dus ook. Wat ik dan ook weer uitdagend vind. Want het aanbod van de kleuren of het garen kan voor jou misschien niet zo geschikt zijn.

Een nadeel is er eigenlijk niet onmiddellijk. Soms krijg ik te horen dat mensen een ‘druk’ voelen bij een CAL haken om tijdig klaar te zijn. Dit heb ik ook soms, maar dat hoeft niet. Want het patroon blijft beschikbaar, toch?!

Haak jij mee aan onze Winter CAL Mojo-deken? Ik alvast wel… leuk, en een CAL haken is altijd een beetje spannend!

Zo, dit was het laatste blogbericht van Gek op Haken voor 2020. Op naar een even creatief 2021 vol haakplezier! Fijne feestdagen en tot volgend jaar.

Fijne groetjes Sofie

Update 2022: we hebben dit jaar alweer een paar hele toffe CAL’s georganiseerd. Kijk maar eens bij Jungle Nico, de Magic Rainbow Deken en het super populaire Kussen Fleur. En er komen er nog meer aan! Ook meedoen? Wordt dan lid van onze haakclub, dan kun jij binnenkort ook zo’n gave CAL haken.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *