Favoriete Haaknaalden

St woord en draad Karin

Iedereen heeft wel een lichte voorkeur voor een bepaalde haaknaald…..de ene haakster of haker heeft graag een ergonomische haaknaald, de ander heeft toch liever een naald met softgrip en weer een derde wil een mooi versierde en fotogenieke houten haaknaald. En, vergeet de ouderwetse dunne metalen haaknaalden natuurlijk niet; die worden ook nog steeds veel gebruikt! Maar welke haaknaalden gebruiken onze bloggers nu eigenlijk het liefst? Hierbij een overzichtje van onze favoriete haaknaalden. 

Favoriete haaknaalden van Claudia

Ik haak vaak amigurumi, dus voor mij is het belangrijk dat ik een fijne en stevige haaknaald heb. Anders krijg je bij het haken van al die kleine strakke steekjes al snel last van je handen en polsen. 

Voor mij zijn de Tulip Etimo Rose haaknaalden de fijnste haaknaalden die er zijn. De haaknaalden hebben een heerlijke zachte softgrip die lekker in de hand ligt. Bovenaan het handvat zit een klein deukje, waar mijn duim lekker tegenaan past. Wat ik ook belangrijk vind, is dat de afstand tussen de haak en het handvat niet te groot is, anders heb ik het gevoel dat ik weinig controle heb over de haaknaald, die afstand is bij de Tulip Etimo perfect voor mij. Op de foto hieronder zie je verschillende 2,5 mm haaknaalden, de voorste is een Tulip Etimo haaknaald. 

Verschillende haaknaalden claudia

Ik vind dat de haaknaalden ook heerlijk door je haakwerk glijden, waardoor je niet extra hard hoeft te duwen of trekken. Verder is de haak precies goed om de draad vast te houden en ook weer gemakkelijk te laten gaan. Ik vind ze echt heerlijk haken!

En, wat ik helemaal fantastisch vind is dat de haaknaalden roze zijn, mijn lievelingskleur! Alhoewel ik inmiddels ook de rode set al heb en de grijze op mijn verlanglijstje staat. Kortom, ik kan geen genoeg krijgen van deze haaknaalden 😉

IMG 1486 jpg
Claudia’s Tulip Etimo Rose en Red haaknaalden

Mijn tip: voordat je investeert in een set haaknaalden kun je ze het beste eerst uitproberen. Als er geen wolwinkel bij je in de buurt zit, bestel dan eens 1 haaknaald in de grootte die je het meest gebruikt. Dan kom je er gemakkelijk achter of dat de haaknaald voor jou is!

Favoriete haaknaalden van Sofie

Toen ik in 2011 begon met haken, kocht ik mijn eerste haaknaald. Ik koos voor een metalen, goedkopere versie zonder handvat, maat 2,5 mm. Ik had totaal geen weet van haaknaalden met een grip. Dus heb ik een goed gevuld etui met metalen haaknaalden waarin naalden zitten van 1 mm tot en met een 12 mm, die ik nauwelijks nog gebruik…

Maar omdat ik nogal snel krampen kreeg door het haken met naalden zonder grip, ging ik op zoek naar degelijke naalden.

haaknaald sofie
Sofie met haar etui vol Knitpro haaknaalden

Ik kwam nogal snel uit op een handig tasje van Knitpro, waarin 9 verschillende maten haaknaalden zitten van 2 mm tot en met 6 mm. Mijn favoriete haaknaald uit dit aanbod is de 2,5 mm waarmee ik graag amigurumi haak. Ik heb die haaknaalden nu al jaren en vind ze nog altijd fijn in mijn hand liggen tijdens het haken. Waarschijnlijk komt dit doordat het handvat eerder een platte vorm heeft, wat ik tijdens het haken aangenamer vindt. De haaknaald ligt losser in mijn hand, waardoor ik zonder ‘slapende’ vingers kan haken. Dus ik ben fan van mijn Knitpro haaknaalden set. Haak ze!

Favoriete haaknaalden van Boukje

Mijn favoriete haaknaald heb ik tijdens een haakworkshop ontdekt. Ik gaf toen aan last te hebben van mijn arm/schouder van de dunne metalen haaknaalden. Ik mocht toen tijdens de workshop vrijblijvend de Clover Amour haaknaald uitproberen en sinds die tijd ben ik verknocht aan deze naalden. Geen goedkope jongens, maar al sparende heb ik nu (bijna) de hele collectie compleet! Voor mij is een Clover Amour dus een topper!

Clover20Boukje
Boukjes Clover Amour haaknaald

Favoriete haaknaalden van Marieke

Ik moet eerlijk zeggen dat ik veel afwissel tussen verschillende merken haaknaalden. Net als Claudia ben ik gek op de roze naalden van Tulip Etimo (de kleur roze speelt hier zeker een grote rol bij!). Maar meestal pak ik toch de Clover Amour naalden omdat ze lekker in de hand liggen. Dit is waarschijnlijk ook de naald die in de meeste handwerkwinkels te koop is. 

Clover20Tulip20Marieke
2 Clover Amour haaknaalden (boven) en 2 Tulip Etimo haaknaalden (onder).

Maar ik maak natuurlijk ook veel foto’s voor mijn social media, en wil ik graag een mooie haaknaald op de foto zetten. Dus ik heb ook wel enkele houten haaknaalden van Studio Woord en Draad die gegraveerd zijn. Dat is nèt iets fotogenieker dan de Clover of Tulip naalden. 

Stude20woord20en20draad20Marieke
Haaknaalden van Studio Woord & Draad gegraveerd met de social media-naam van Marieke.

Maar als ik een hele dag verder ga met het haken van een deken, dan pak ik toch weer graag de Clover naald erbij. 

Favoriete haaknaalden van Karin

Mijn favoriete haaknaalden? Dat is niet zo moeilijk dat zijn de Clover Amour haaknaalden. Ik haak er al heel wat jaren mee en dit blijf ik toch echt de fijnste vinden. Ze liggen makkelijk in de hand door de soft grip en de punt is ook heel fijn om mee te haken. Die glijdt moeiteloos door het haakwerk heen. Ik heb nu voor het eerst dat bij maat 3 mm het handvat een beetje los begint te zitten. Maar misschien is dat ook niet zo gek, na er al heel wat jaren mee gehaakt te hebben. 

Clover karin
Clover Amour haaknaalden van Karin

De leukste haaknaald die ik heb dat is natuurlijk die met mijn eigen naam en met Gek op Haken erop. Deze is gemaakt door Pleun van Studio Woord en Draad. Ik heb ze een keer voor het hele team laten maken en dat cadeautje viel natuurlijk wel in de smaak bij iedereen! Wil je ook zo’n toffe haaknaald met jouw eigen naam erop dan kan je die HIER bestellen. Als je lid bent van Gek op Haken dan krijg je ook nog eens 10% korting. Hoe leuk is dat!

St woord en draad Karin
Studio Woord & Draad haaknaalden voor Gek op Haken

Wat is jouw favoriete haaknaald? Laat je het weten in een reactie onder deze blog?

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik ben net begonnen met haken met een haaknaald en garen van de zeeman. Ik heb het idee dat dat geen ideale haaknaald en zijn iig, wat een gekl**I. Kan dat kloppen?

  1. Het is natuurlijk heel persoonlijk met welke haaknaald je het liefst haakt, maar meestal zijn de merk haaknaalden zoals genoemd in de blog wel van betere kwaliteit, dat haakt waarschijnlijk een stuk prettiger. Misschien een leuk (kerst)cadeau? 😃

 2. Als je deze fijn vindt zou ik eens gaan voor de Furls Odyssey, een ergonomische haaknaald en via hun eigen website zijn ze niet zo duur, en die zijn even wennen maar daarna wil je geen andere meer

 3. ik haak het liefste met de addi haaknaalden. goedkoop zijn ze niet, maar voor mijn artrose haken ze erg fijn voor mij. soms heb eens andere haaknaalden met softgrip.

 4. Ben helemaal verknocht aan de haaknaalden van clover amour maar heb ook zo’n mooie gepersonaliseerde van studio woord en draad die ook heerlijk haakt , daar heb ik ook de hele magic Rainbow deken mee gehaakt en ga er zeker meer bestellen.

  1. Ah leuk om te horen Karin. Niet vergeten de kortingscode in te vullen bij Studio Woord en draad, want als lid van Gek op Haken ontvang je daar 10% korting, toch weer leuk meegenomen.

 5. Leuk om te lezen waarmee wordt gehaakt door deze dames. Zeer gevarieerd. Ikzelf haak al jaren met Clover Amour. Ik heb net als Karin het handvat loszitten bij haaknaald 2.5.
  Ik heb ze tien in een set gekocht. Een keer een uitgave, maar jarenlang plezier❣️

 6. Nog steeds op zoek naar de ouderwetse ijzeren haaknaald (2.5) waar ik op de lagere school mee heb leren haken. Ik kan ze nergens meer vinden.

 7. Mijn favoriete haaknaald is en blijft de Addi Swing, juist die ergonomisch gebogen vorm pat perfect in mijn hand en kan ik hele dagen haken, zonder last van mijn handen te krijgen.

  1. Die moet ik ook nog eens proberen, klinkt als een prima haaknaald! Hebben een goede reputatie vanwege de ergonomische vorm. Groetjes, Marieke