Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Its me

Interview met Teuni Klok van @Draadliefde

Teuni heeft als gastontwerper al heel wat patronen voor ons ontworpen, zoals het Zomerzon Tasje, de Zomerbriessjaal en Wandhanger Flamingo. Het zijn inmiddels zoveel patronen, dat we Teuni met goed fatsoen eigenlijk geen gastontwerper meer kunnen noemen. Ik heb haar dan ook gevraagd om per 1 januari 2024 vast bij het team te komen. Teuni vond het best spannend, maar ook een hele eer en dat vond ik natuurlijk leuk om te horen. Superfijn dat we er weer zo’n leuke en veelzijdige ontwerper bij hebben gekregen. En van een nieuwe ontwerper willen we natuurlijk alles weten, dus heb ik Teuni aan een kruisverhoor over haken onderworpen.

Teuni staat bekend om haar moderne creaties in naturel tinten. Ze haakt vaak leuke accessoires voor in huis, leuke cadeautjes voor baby’s, maar ook sjaals en tassen. Van haar mooie creaties maakt zij mooie plaatjes en die deelt ze met veel liefde op Instagram.

Ze houdt veel van haken en daarover heb ik haar dan ook vragen gesteld, maar Teuni heeft nog veel meer hobby’s. Dus eerst wat meer over Teuni zelf: In februari is Teuni 43 jaar geworden. Samen met haar man woont ze al 18 jaar in Aalst. Een klein, gezellig dorpje vlakbij Zaltbommel, tussen de rivieren de Maas en de Waal. Ze heeft heel veel liefde voor alles wat met draad te maken heeft. Ze geeft veel van haar haakprojecten cadeau en daarmee geeft ze die persoon wat liefde. Zo ziet ze dat!

Naast haken vindt Teuni het ook heel leuk om bezig te zijn met macramé, een knooptechniek. En in de zomermaanden vraagt haar grote tuin ook de nodige aandacht. Ze vindt het fijn als die er verzorgd bij ligt. Daar geniet ze dan weer extra van als ze lekker buiten zit te haken of te lezen. Bij mooi weer gaat Teuni ook graag (recreatief) fietsen. Bijvoorbeeld naar haar favoriete stad, het altijd gezellige Den Bosch.

Hoewel ik de opleiding voor directiesecretaresse en managementassistent gedaan heeft, heeft zij nu een administratieve baan en werkt ze in een heel gezellig team. Teuni werkt van maandag tot en met woensdag. Dus daarnaast houdt zij nog fijn vrije tijd over voor haar hobby’s. Teun is vrij rustig van karakter en staat niet graag in het middelpunt. Maar als het over haken gaat wordt zij helemaal enthousiast en wil ze er iedereen – die maar luisteren wil – heel graag álles over vertellen en al haar tips en tricks delen. Daar krijgt ze echt energie van!

Op een dag was ik bij een vriendin en ik zag haar haken. Onder haar handen ontstond een prachtige deken. En ondertussen konden we gewoon kletsen. Dát wilde ik ook!

Wat gezellig om Teuni zo een beetje beter te leren kennen, maar waar jullie natuurlijk alles over willen weten is haken. Lees je snel verder om te zien welke vragen ik Teuni heb gesteld over haken en wat haar antwoorden zijn?!

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik had jaren op naailes gezeten maar dit gaf me niet echt voldoening. Lees: ik was nooit helemaal tevreden met het resultaat. Op een dag ergens in 2015 was ik bij een vriendin en ik zag haar haken. Ik vond dat er zo ontspannend uitzien en heerlijk om naar te kijken. Onder haar handen ontstond een prachtige deken. En ondertussen konden we gewoon kletsen. Dát wilde ik ook!

Heel vroeger heb ik het haken op school geleerd, maar daarvan herinnerde ik me de vaardigheid helemaal niet meer. Dus ging ik aan de slag met een proeflapje. Na een avondje trok ik alles weer uit, want ja aan zo’n lapje heb je niets vond ik. Zo heb ik avonden lang proeflapjes gehaakt. M’n vriendin dacht: dat wordt niets met haar, haha! Mijn eerste project was een grannystripe deken. Perfect voor beginners. Daarna een konijntje; een amigurumi project dus. Ik was verkocht!

Ik houd vooral van afwisselende projecten. Vooral tasjes vind ik erg leuk. Ik bedoel, een vrouw heeft er toch nooit genoeg, haha!

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? Heb je ergens een lijst liggen waar je zo uit kunt putten?

Mijn inspiratie kan echt overal vandaan komen. Soms is het een kleurencombi bij een mooie sjaal in de winkel. Dan zie ik bijvoorbeeld meteen een telefoonhoesje voor me die ik in de kleuren wil haken. Of ik zien een macramé project waarbij ik probeer te bedenken hoe ik dit in een haakproject om zou kunnen zetten. Maar ook op Instagram en Pinterest kom ik eindeloos veel leuke ideeën tegen. Heel leuk vind ik het dan om te experimenteren met garen en om er dan mijn eigen draai aan te geven. Of ik zie ergens een tutorial van een bepaalde haaksteek langskomen, deze probeer ik dan in een volgend ontwerp toe te passen.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je?

Ik ontwerp vooral wat kleinere projecten. Meestal ook niet te ingewikkeld. Een idee kan zomaar opeens oppoppen in mijn brein. Ik teken niets uit maar pak mijn haaknaald en ga van start. Over het algemeen ga ik meteen goed en wordt het wel zoals ik in mijn hoofd had. Soms pas ik al hakend een patroon aan. En ik houd meteen de steken bij, zodat ik achteraf niet meer hoef te bedenken hoe en wat ik precies gedaan heb. Daarna werk ik alles netjes uit in een Word-bestand. Ook dat vind ik een leuk onderdeel van ontwerpen. Alles zo duidelijk mogelijk uitwerken met gezellige foto’s in het patroon erbij, soms maak nog een filmpje ter verduidelijking van een bepaalde steek. Het is nog best lastig om iets te beschrijven zodat iedereen het begrijpt. Een filmpje kan dan heel verhelderend zijn.

Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? Maak je ook weleens iets buiten je comfortzone?

Ik houd vooral van afwisselende projecten. Vooral tasjes vind ik erg leuk. Ik bedoel, een vrouw heeft er toch nooit genoeg, haha. Amigurumi vind ik ook heerlijk om te haken. Alleen heb ik dat nog niet vaak ontworpen.

Mijn allereerste ontwerp vond ik zelf erg leuk: een zomers tasje van raffia. Die kwam spontaan op een zonnige vakantie in Kroatië uit mijn haaknaald tevoorschijn. Ik deelde er wat van op Instagram en kreeg het advies om het als patroon uit te werken. Dat heb ik na de vakantie meteen gedaan. En inderdaad er was veel belangstelling voor. Zelfs zoveel dat Karin mij benaderde of ik het leuk vond voor op de site bij Gek op Haken. Ik was vereerd! En zo ontstond de samenwerking.

Tot nu toe haakte ik niet echt buiten mijn comfortzone. Als ‘gastontwerpster’ haakte ik meestal eerst een project en informeerde dan bij jou of het leuk zou zijn voor de website. Dit werd eigenlijk altijd wel goed ontvangen en dus werkte ik het daarna verder uit. Nu als ‘vaste ontwerpster’ moet ik vooraf aangeven wat ik het komende jaar wil gaan ontwerpen. Dat voelt voor mij buiten mijn comfortzone, want het moet nog maar wel gaan lukken zoals ik bedacht heb. Maar ik heb er heel veel zin in dus dat moet vast goed komen!

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering/welke collega ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem/haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik vind dat Sascha Blase van A la Sascha originele ontwerpen maakt. Dat vind ik een prestatie met zoveel beschikbare haakpatronen. Ik heb van haar al heel wat knuffels gehaakt.

Ook vind ik dat Wilma Westenberg van Wilmade mooie dingen haakt. Ik haakte diverse sjaals naar een patroon van haar.

Sjaal Wilmade
Sjaal van Wilmade

Bij Beatrix van Hand.madebytrix kom ik op Instagram ook dagelijks de mooiste en leukste projecten tegen. Heel inspirerend vind ik haar.

Maar de patronen van Saskia Stolwijk van Studio Mojo vind ik ook erg orgineel. Van haar haakte ik een fotocameraatje en een schattig vistasje. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Mijn allereerste knuffel! Die ligt op mijn hobbykamer en die doe ik zeker nooit weg. Hij is misschien niet helemaal perfect maar ik was ooit zó trots op mezelf dat het me gelukt was!

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden, benodigheden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is jouw favoriete haaksteek/haaktechniek?

Eerlijk gezegd heb ik niet een favoriet merk garen. Omdat ik graag afwisselende projecten haak, gebruik ik ook veel verschillende soorten garen. Katoen, mix van katoen en acryl voor knuffels. Voor dekens kies ik vaak acryl, omdat er lekker veel meter op een bol zit. En pas haakte ik een sjaal met handgeverfde merinowol. Heerlijk zacht!

Vanaf mijn eerst haakproject haak ik met Clover haaknaalden. Die vind ik echt de beste en daardoor onmisbaar. En stekenmarkeerders heb je ook écht nodig bij amigurumi’s haken.

Op mijn laatste verjaardag kreeg ik een neklampje. Heel handig! De lamp schijnt op je haakwerk. Daarom hoef je de tafel/hanglamp niet heel fel te zetten. Ik houd namelijk ook erg van een gezellige, warme sfeer in huis. En hoe heerlijk klinkt het om op  een zomerse avond lekker buiten met je neklamp erbij te haken als het schemerig begint te worden?

Mijn favoriete haaksteek is een half stokje (HST). De hoogte van een stokje maar de snelheid van een vaste. Lekker snel meters maken. Voor amigurumi haak je eigenlijk altijd vasten. Die vind ik ook heel fijn om een mooie dichte structuur mee te haken.

Ik haak zelf vrij los dus ik gebruik meestal een haaknaald kleiner om toch een mooi strak resultaat te krijgen.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik haak niet te veel projecten tegelijk. Meestal zelfs maar één tegelijk. Of ik moet met een deken of sjaal bezig zijn, dan wil ik er nog wel eens een wat kleiner tussendoor-project bij pakken. Ik heb zojuist een sjaal voor mezelf en een kraamcadeautje, een rammel bijtring, afgemaakt. Dat doe ik ook graag: zelf gehaakte cadeau’s weggeven. Dus eigenlijk heb ik op dit moment even geen wip’s liggen. Ik wil nu eerst weer verder met een volgend project voor Gek op Haken: een libelle.

Patroon van Jantine
Ook haakte ik het Knuffelhertje van Jantine

Wat is je droom op het gebied van haken? Wat zou je nog eens willen ontwerpen/doen in de toekomst?

Daar heb ik over nagedacht, maar ik heb geen grote haakdromen om eerlijk te zijn. To do-lijsten doe ik niet meer aan, dat geeft een gevoel van onvrede en onrust voor mij. Dus ik doe gewoon wat ik op dit moment leuk vind om te doen en dat bevalt me goed.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Ooit had ik klachten aan mijn handen en armen van het vele haken. Toen kon ik een paar maanden niet haken. Dat vond ik echt lastig. Daarna ben ik op mijn houding gaan letten. Zorg dat je niet ‘onderuit gezakt’ op de bank zit. Maar bij voorkeur met een rechte rug op een stoel aan tafel met een ontspannen houding. En probeer niet te strak te haken. Pak anders een kleinere haaknaald zodat je werk ook weer niet té losjes wordt. En geniet vooral van het haakproces en stop liefde in je project! Want dat zie je in het eindresultaat!

met rechts een GOH project
Lekker haken aan een nieuw project. Rechts zie je het Dubbelzacht plaid

Wat een goede tip! Een goede gezonde houding is zó belangrijk!
Ik heb zelf ook wel eens een tijdje niet kunnen haken vanwege pijn aan mijn polsen van het vele haken en dat is inderdaad echt niet fijn. Ikzelf doe nu tussendoor soms yoga oefeningen speciaal voor mijn polsen, ook dat helpt. Maar het beste is het natuurlijk om niet teveel en te lang achter elkaar te haken! Dankjewel Teuni voor dit leuke interview, echt fijn om je zo weer een beetje beter te leren kennen.

Ben je benieuwd naar de andere mooie patronen van Teuni? Kijk dan op deze pagina, daar staan al haar patronen handig bij elkaar!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *