Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Dikker garen, groots effect: hoe kies ik de juiste haaknaald voor amigurumi?

Ik hou zelf heel erg van kleine haakwerkjes, maar hoor vaak van mensen dat het wel érg veel gepriegel is. Als je dit ook hebt, is deze blog perfect voor jou! Ik ga namelijk uitleggen hoe je een klein iets, zoals een sleutelhanger groter kan maken door ander garen te gebruiken. Dikker garen kan letterlijk een groots effect hebben, maar ook het kiezen van de juiste haaknaald is erg belangrijk. Waar je op moet letten, leg ik hieronder uit.

De meeste patronen die ik maak, haak ik met een 2,5 mm haaknaald en 50g/125m katoenen garen. Maar het leuke van amigurumi is dat je deze dingen ook gewoon met ander garen en een grotere haaknaald kan haken!

Als je kleding haakt is dit lastiger, omdat je dan juist de goede maat wilt maken, maar bij amigurumi kan je zelf spelen met het garen en kijken wat jouw voorkeur is.

Hieronder heb ik bijvoorbeeld een foto van 3 octopussen die allemaal gehaakt zijn met hetzelfde patroon, maar ander garen. Het patroon van de octopus heb ik al eens voor jullie in een blog gezet.

De kleinste octopus is gemaakt met een 0,9 mm haaknaald en naaigaren (Gütermann meubel en leer naaigaren), de middelste met een 2,5 mm haaknaald en katoen (Scheepjes Larra) en de grote is gemaakt met een 3,5 mm haaknaald en wat dikkere wol (van de Zeeman).

Maar hoe weet je dan welke haaknaald je moet gebruiken bij welk garen? Meestal staat op een bol garen al welke haaknaald je moet gebruiken, maar bij amigurumi gebruik je altijd een haaknaald die ongeveer 0,5 tot 1,0 mm kleiner is dan aangeraden. Als je wol gebruikt die je niet eerder gebruikt hebt, kan je het beste eerst een testcirkel maken om te kijken of je de juiste haaknaald gebruikt. De ene persoon haakt namelijk strakker dan de ander, dus een testcirkel is dé manier om echt zeker te weten dat dit voor jou de juiste combinatie is.

Als je een testcirkel maakt, kun je zelf soms al een beetje voelen of je de juiste haaknaald gebruikt. Hieronder heb ik plaatjes van 3 testcirkels die ik gemaakt heb.

Je ziet meteen wat het verschil is tussen de cirkels: de ene cirkel heeft veel meer zichtbare gaatjes dan de ander. Als we naar mijn voorbeeld kijken, zie je dus meteen dat de 3,0 mm haaknaald afvalt. Als je een te grote haaknaald gebruikt, kan er namelijk vulling zichtbaar zijn tussen deze gaatjes. Het kan zelfs zo zijn dat de vulling uiteindelijk een beetje uit je gehaakte knuffeltje valt en dat willen we natuurlijk niet!

Zowel de 2,0 mm als de 2,5 mm testrondjes zien er verder goed uit. Als je een te kleine haaknaald gebruikt, haakt het soms wat stroef of heb je het idee dat je meer kracht moet zetten dan normaal. Dit zorgt ervoor dat je misschien zelfs kramp in je handen krijgt. Dit had ik een beetje toen ik het testrondje haakte met de 2,0 mm haaknaald.

Hierdoor weet ik dus dat voor mij de 2,5 mm haaknaald het beste werkt voor het garen dat ik uitprobeerde (Scheepjes Larra).

Als je nieuw garen koopt, raad ik aan altijd om eerst even een testcirkel (in een van mijn eerdere blogs kun je lezen hoe je een perfecte ronde cirkel kunt haken) te maken, zodat je zeker weet dat je de juiste haaknaald gebruikt. Je hoeft maar een paar rondes te haken (of de eerste paar rijen van het patroon). Je kan de cirkels daarna gewoon uithalen als je niet de juiste haaknaald gebruikt hebt, dus het kost je ook geen garen. Het kost alleen een paar minuten van je tijd en het is het denk ik zeker waard. Er is namelijk niks vervelender dan er halverwege een project achter te komen dat er gaten in zitten! 

Hebben jullie wel eens de verkeerde haaknaald gebruikt? En wisten jullie dat je veel patronen kan maken met ieder garen dat je wilt? Deel je ervaringen hieronder in de reacties!

Deel dit blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Plaats een reactie

Ik ben Feli

Ik schrijf blogs en patroontjes voor Gek op Haken. Mijn moeder heeft mij ooit als meisje haken geleerd, maar uiteindelijk was het verwaterd. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met amigurumi, wilde ik het meteen weer leren! Dat is intussen een paar jaar (en heel veel youtube tutorials) geleden. Nog steeds haak ik eigenlijk alleen amigurumi, want ik heb nooit het geduld voor sjaals en dekens :P Het liefste maak ik kleine patroontjes, want ik houd van gepriegel! Al mijn hele leven woon ik in Amsterdam en ik werk als programmeur. Als je mij wilt volgen of wilt laten zien wat je gemaakt hebt, dan vind je hier mijn instagrampagina en hier mijn facebookpagina.

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Welkom

Ben je lid? Log dan hier in. Ben je nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie

Log in op je account: