Handige tips: een muts haken in 3 stappen

10

Het komt er langzaam weer aan: mutsen-tijd. Het wordt weer kouder en de sjaals en mutsen komen weer tevoorschijn. Wil jij ook een muts haken? Lees dan hieronder in de handige gastblog van Sandra hoe dat moet.

Heb je dat ook wel eens…heb je een mooie sjaal klaar, maar nog garen over. Hoe leuk is het, als je dat restant garen kan verwerken in een leuke muts, in dezelfde kleur als de sjaal?! Ik vind vaak de mutsen in de winkel (eigenlijk net zoals de sjaals) een beetje saai. Dus haak ik vrolijk bij elke sjaal een muts.

Vaak is het dan zoeken naar een patroon wat qua garen overeenkomt met het patroon wat je wilt haken. Helaas is dat niet altijd goed te vinden. Ik ben daarom zelf aan de slag gegaan en ik heb voor mij de beste manier van een muts haken gevonden. Dit wil ik graag met jullie delen, zodat je van elk restje garen, een leuke vrolijke muts kan maken.

Stap 1: meten is weten

Als je het meetlint om je hoofd houdt, kom je erachter hoe groot jouw hoofd is, bij mij is dat ongeveer 58 centimeter. Met andere woorden, de muts mag niet groter zijn dan de omtrek van 58 centimeter. Maar een muts haken gaat meestal van boven naar beneden, en hoe weet je nou hoe groot het “rondje” is waarmee je de perfect passende muts krijgt?

Nou daar hebben we een beetje eenvoudig rekenwerk voor nodig. We gaan de omtrek van je hoofd delen door het getal Pi.  Pi is niets meer dan een getal dat ongeveer 3,14 groot is. De berekening voor mijn hoofd wordt: 58 centimeter omtrek / getal Pi 3,14 = de diameter 18,47 centimeter. Wiskunde bij een muts haken, wie had dat gedacht! 

Stap 2: muts haken

Een muts haken doe ik meestal met stokjes. Ik begin dan altijd met 12 stokjes in een magisch rondje of ik haak 2 lossen en haak dan 12 stokjes in de 2e losse vanaf de haaknaald. Om het rondje goed plat te houden, is het de bedoeling dat je elke toer hetzelfde aantal steken meerdert, als waar je mee begonnen bent. Als je dus met 12 stokjes start, meerder je elke toer 12 stokjes verdeeld over de toer. Aan het begin van elke toer haak ik 1 losse (voor hoogte) en vervolgens haak ik het eerste stokje in dezelfde steek (dat is de eerste steek van de toer). Ik sluit mijn toer altijd met een halve vaste.

 1. 12 stokjes
 2. In elk stokje, 2 stokjes haken                 24
 3. In elk 2e stokje, 2 stokjes haken             36
 4. In elk 3e stokje, 2 stokjes haken             48
  Enz enz

Ik stop met meerderen nooit precies op de diameter die ik uitgerekend heb, waarom niet? Omdat de muts dan vaak te groot wordt. De eerste toer na het meerderen loopt namelijk nog wel een beetje uit. Hier gaan we meestal de fout in, want zoals je kan zien op de foto, dit is verreweg van een passende muts. Ik stop meestal zo rond de 1 á 1,5 cm van de benodigde diameter. In mijn voorbeeld rond de 16 cm.                       

Handige tips: in 3 stappen een muts haken

Vanaf nu haak ik elke toer, in elk stokje 1 stokje. De totale hoogte van de muts is ongeveer 22 centimeter voor een volwassen persoon. Zoals je kan zien bij de roze/zwarte muts, heb ik geen echt boord gehaakt, maar ben ik de laatste paar centimeters toeren van vasten gaan haken (soms met een halve haaknaald kleiner, maar dat is per garen verschillend).

De blauwe muts uit het voorbeeld heb ik tot ongeveer 4 centimeter voor het einde alleen maar toeren stokjes gehaakt en ben ik daarna overgegaan naar afwisselend een reliëfstokje voor, reliefstokje achter. Net zolang tot ik de muts prettig vond zitten (ik eindig meestal op 22 centimeter hoogte, gemeten als je de muts plat voor je legt).         

De grijze muts heeft weer een andere steek. Daar ben ik na het meerderen overgestapt op V’stitch. Na het deel wat uit meerderingen bestaat, kan je eigenlijk alle steken gebruiken om de muts verder te haken.

Zo maakt het bij een muts haken dus niet uit hoe groot het hoofd is of welk garen je hebt, met deze simpele rekensom kom je er altijd. Laat je niet misleiden door het rare onderzettertje wat je hebt als je klaar bent met meerderen, het komt echt goed!

10

Stap 3: afwerken

De ene muts heeft bij mij een boord, de andere muts krijgt een bloem, het is net waar ik zin in heb. Ik heb ook leuke labels die ik op de muts naai….lijkt net echt.  

Voor degenen die een muts haken voor een ander en dus geen hoofd 😉 in de buurt hebben om te meten, heb ik nog deze handige maattabel:

Schermafbeelding 2020 09 27 om 13.39.51
Handige tips: in 3 stappen een muts haken

Heel veel plezier met het haken van een passende muts!

Liefs Sandra

Zelf een muts haken? We hebben nog meer haakpatronen!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Laat mijn volwassen hoofd nu tussen de 6-10 jaar zijn 🤭. Ga het toch proberen al moet ik het aanpassen voor de wil en haaknaald die ik heb. Een goed basis patroon kun je alle kanten mee op. Dank je voor het posten 😁

 2. Hi Sandra,
  Klopt het dat ik voor de blauwe muts iedere toer start met een losse en meteen in deze losse ook een stokje haak? Of haak je een losse en dan het eerste stokje in het eerste stokje van de vorige toer?

  1. Hoi Sarina, ja dat klopt! de losse haak je om hoogte te maken en het stokje haak je dan in dezelfde steek, dus in de eerste steek. Veel succes!

 3. Hoi Sandra, superbedankt voor de duidelijke uitleg. Bij mij gaat het alleen na de 4e toer al heel erg bobbelen. Ik haak wel met ander garen en nld 5,5. Trekt dat bij of zou de opzet bijv. ook met 8 stokjes ipv 12 kunnen en dan telkens met 8 meerderen? Of is dat een kwestie van uitproberen?
  Groet, Monique

  1. Hi Monique, leuk dat je een muts gaat haken nav mijn uitleg. Wat betreft jouw vraag, het maakt niet uit met welk garen je haakt, zolang jouw haaknaald maar bij het garen past. Je begint met het haken van n plat rondje. Een rondje blijft plat door elke toer hetzelfde aantal steken te meerderen, als waarmee je begint. Als je met stokjes haakt, start je met 12, en meerder je er in toer 2 nog eens 12, totaal 24. Toer 3 meerder je er 12, totaal 36, en toer 4 nog eens 12, dan heb je er 48 steken. Als jouw garen en haaknaald bij elkaar matchen qua maat, moet jouw rondje altijd plat blijven, al haak je met garen voor naald 10. Heb je niet teveel steken zitten meerderen? Minder steken opzetten is niet de bedoeling als je met stokjes haakt, maar je kan altijd proberen met 10 stokjes te beginnen en per toer te meerderen. Als je naar 8 steken wilt, kom je eerder op halve stokjes uit om het basisrondje goed te kunnen sluiten en start je met 6 steken als je vasten haakt (meestal met’amigurumi). Ik vermoed dat het meerderen niet goed gegaan is, of dat je garen niet geschikt is voor naald 5,5 maar voor n dikkere naald…hoor graag van je.

   Creatieve groet, Sandra

 4. Beste Sandra, ik wil graag een Beanie muts haken, mijn hoofdomvang is 61-62 cm. Voor een Beanie heb ik waarschijnlijk meer cm in lengte nodig dan 24cm (62=24, als ik de maattabel hierboven doorzet). Van de Beanie mutsen vind ik het overhangende deel juist zo leuk. De steken die ik wil gebruiken zijn stokjes.
  Hoe kan ik het beste te werk gaan en zijn er patronen voor dit type muts voor mijn grote hoofd?
  Alvast heel veel dank voor een respons. Hartelijke groeten van José

  1. De uitleg die ik in de blog geschreven heb, gaat vooral om “hoe” je een passende muts haakt, dus niet te wijd want daar ga je snel de fout in. Als je een slouchy beanie wilt haken, heeft dat inderdaad niets met de breedte te maken maar met de hoogte. Daar gaat deze blog niet over. Maar ik denk dat het iss n kwestie van meten en passen is. Je zou inderdaad verder doir kunnen haken en af en toe even passen tussendoor. Succes met het haken.

 5. Hoi Sandra, hartelijk dank voor de mega bruikbare en heldere formule! Ik heb het idee dat de muts die ik haak wat groot wordt. Is het mogelijk om te minderen en m zo wat spits toe te laten lopen? Zoja, heb je tips voor minderen? Fijne dag vandaag!!

 6. Wat handig! Ik zat hier ook altijd mee te “pielen”. Ik ga deze week nog proberen voor mijn dochter van 6. Dankjewel!

  1. Graag gedaan.
   Leuk dat je het gaat proberen……laat je het resultaat zien? Vaak doe ik bij kindjes nog wel n randje fleece aan de binnenkant naaien omdat de wind wel door de muts kan waaien. Dat fleece wat ik gebruik is katoen fleece..

 7. Erg handig deze tips. Bij mij was het elke keer maar een gok of ik goed uit kwam en de mits niet te groot of klein zou zijn.
  Mag ik vragen welk garen je gebruikt hebt voor de zwart/roze muts? Bedankt

  1. Fijn he, zo’n blog met alle tips bij elkaar. Ik ga Sandra een seintje geven en vragen of ze jouw vraag kan beantwoorden!

  2. Hi Marcelle, ja deze manier werkt altijd, met garen elk hoofd.
   De kleuren van de muts zijn van Scheepjes Colour Crafter.
   De kleuren hebben daar plaatsnamen, zwart is Ede, roze is Hilversum

   Zie graag jouw exemplaar tegemoet 😘

 8. Gaaf Sandra wat een leuk blog en super goed uitgelegd. Zeker een uitdaging om een muts te gaan haken. Chapeau Coby🥰

 9. Wat een leuke blog, ik krijg direct zin om een sjaal met bijpassende muts te gaan haken 🙂 Super handig die tabel, dank daarvoor!

  1. Hi, natuurlijk graag gedaan, ik hoop deze tips de muts haken makkelijker maakt, we zijn in ieder geval dan niet afhankelijk van een patroon maar kunnen bij elke sjaal een muts toveren….zie graag jouw exemplaar tegemoet 😘