Haakwerk blocken (of blokken) op 3 manieren

20201125 182704

Er komen altijd veel vragen binnen over het blocken van je haakwerk. In deze blog wil ik wat duidelijkheid geven over waarom je dit doet en hoe, haakwerk blocken kan op veel verschillende manieren. Allereerst: het is nooit verplicht om te blocken. Het is optioneel en het geeft een mooi en strak effect aan je haakwerk. Haakwerk blocken kan de vorm van je haakproject extra benadrukken. Maar als je de materialen niet hebt of je weet niet hoe je het moet aanpakken; maak je geen zorgen! Het is jouw keuze.

Maar ben je nu wel nieuwsgierig naar wat het is en wil je toch een keer weten wat het effect is? Blijf dan zeker verder lezen! Ik leg je drie manieren uit om je haakwerk te blocken.

Wat is haakwerk blocken?

Blocken is een techniek waarmee je je gehaakte werk strak en recht maakt. Bij deze techniek speld je het afgewerkte haakproject op een zachte ondergrond. Door het nat te maken en het dan in de juiste vorm op te spannen behoudt het werk een mooie strakke vorm als het eenmaal is opgedroogd. Het werkt bij natuurlijke garens beter dan bij acryl garens, maar het kan wel bij alle garens gebruikt worden.

Waarom zou je je haakwerk blocken?

Het blocken van je haakwerk zorgt ervoor dat de toeren van je haakwerk gelijkmatiger worden. Je haakwerk zal er dus mooier en strakker uit zien. Zeker als iets symmetrisch moet zijn, kan blocken helpen om beide zijden even strak te laten lijken. De ene keer heb je misschien wat losser en de andere keer wat strakker gehaakt, zodat het lijkt alsof je werk niet symmetrisch is. Door het blocken of opspannen van je werk kun je dit oplossen.

Ook als randen van sjaals of dekens steeds omkrullen, kan je dit oplossen door het werk te blocken.

Je kunt granny squares op precies dezelfde grootte opspannen, zodat ze na het blocken exact dezelfde afmetingen hebben. Als je ze daarna aan elkaar haakt, krijg je een gelijkmatigere deken. Een voorbeeld van zo’n project, dat strakker wordt door het te blocken, is de Heerlijke Herfstdeken van Jantine van knittepetit.

Ook bij filethaakwerk of kanthaken kun je je haakwerk blocken voor een mooie afwerking. Door het haakwerk te blocken, blijven de steken mooi recht staan en zie je het gehaakte motief beter.

Wat heb je nodig?

  • Je hebt een zachte ondergrond nodig om je werk op vast te spelden. Dit kan (afhankelijk van het formaat van je haakwerk) een matras zijn, vloerbedekking, strijkplank of een speciale granny blockspanner. Dit is een houten plank met gaatjes, waarop je op stokjes kan schroeven. Zo kun je makkelijk een stapel granny squares of zeshoeken tegelijkertijd in dezelfde maat blocken. Ik gebruik zelf vaak schuimrubberen puzzelmatten voor kinderen. Er zijn ook officiële blockmatten van Knitpro of Cocoknits te koop, maar de schuimrubberen puzzelmatten of gymmatten werken even goed en zijn een stuk goedkoper. Bijvoorbeeld deze zachte vloermatten van Decathlon.
  • Roestvrije (knop)spelden om je werk mee vast te zetten. Je kan ook handige ‘kammen’ kopen, bijvoorbeeld van het merk Knitpro. Dit zijn kammen met metalen pinnen, die je net als spelden gemakkelijk in de zachte ondergrond kunt steken. Hier kan je nog gelijkmatiger een deken of sjaal vastzetten zonder je werk scheef te trekken.
  • Eventueel 1 of 2 handdoeken, als je het werk gaat blocken op een matras of strijkplank. Dit ter behoud van je ondergrond wat betreft kleuren die kunnen uitlopen op het moment dat je je werk nat maakt.
  • Plantenspuit om je werk nat te maken, maar dat hangt af van de manier van blocken die je wilt gebruiken. Dus laat ik dat eerst even aan je uitleggen.

Drie verschillende manieren van haakwerk blocken:

Methode 1: Nat spuiten

Deze methode gebruik ik zelf altijd; hij is simpel en veilig.
Deze manier werkt prima voor kleinere haakwerkjes zoals vierkantjes, versieringen en sjaals. Het blocken doe je door middel van natspuiten. Eerst moet je met spelden het haakwerk vastzetten op de zachte ondergrond in de gewenste vorm, vervolgens bespuit je het haakwerk met water met een plantenspuit (met eventueel een klein beetje wolwasmiddel in het water) en daarna laat je het helemaal opdrogen.

Methode 2: De ‘natte’ manier

Deze manier werkt vooral voor grotere haakprojecten, zoals dekens en sjaals. Om je werk op deze manier te blokken, dompel je je haakwerk helemaal onder (in de gootsteen of in bad) in koud tot lauwwarm water met eventueel een klein beetje wolwasmiddel in het water. Het hele werk moet door en door nat zijn. Wring je haakwerk daarna voorzichtig uit of beter; wikkel het in 1 of 2 handdoeken om het overtollige water eruit te knijpen. Laat je haakwerk niet loshangen, want het kan gaan uitrekken door het gewicht van het water. Speld nu je deken liggend in vorm op een zachte ondergrond en laat hem zo opdrogen.

Methode 3: haakwerk blocken door te stomen

Een derde methode, die ik zelf nooit gebruik, is haakwerk blocken door te stomen met een strijkijzer. Deze manier van blocken lijkt heel erg op de eerste manier van blocken die ik noemde, met de plantenspuit, maar nu gebruik je dus een strijkijzer met hete stoom om je werk nat te maken.

Het is erg belangrijk dat je het haakwerk niet aanraakt met een strijkijzer, omdat je de vezels kunt beschadigen. Acrylgaren gaat zelfs smelten door de hitte, dus voor acrylgaren kan je deze methode niet gebruiken. Wolvezels kunnen krimpen als ze te heet worden, dus ga voorzichtig te werk. Voor de veiligheid kan je een vochtige katoenen doek op je haakwerk leggen.

Onthoud altijd: Voor alle manieren van haakwerk blocken geldt: laat je werk na het natmaken en vastzetten ècht goed opdrogen, zeker 24 uur. Als je je haakwerk losmaakt als het nog nat of vochtig is, dan behoudt het niet zijn vorm.

Wacht je tot het haakwerk echt droog is, dan blijft het zijn vorm behouden, zelfs als je later de sjaal of deken nogmaals wast.

Mocht je zelf al een van deze methodes gebruikt hebben, dan hoor ik het natuurlijk graag van je. Welke methode heb je gebruikt en werkte het goed? Ik lees graag hieronder wat jouw ervaring is met blocken.

Groetjes, Marieke

Wist je dat de leden van Gek op Haken 10% korting krijgen op het assortiment van Caro’s Atelier en dat zij ook block-benodigdheden verkoopt? Dus ga je als lid van Gek op Haken daar bestellen, kijk dan eerst even onder de tab “Ledenvoordelen” voor de kortingscode die je kunt gebruiken.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben bezig aan mijn eerste deken. Lees nu ook voor het eerst wat Blocken is. Is het de bedoeling dat ik wacht met blocken tot mijn deken helemaal af is? Of kan ik tussen door ook al blocken?
    Het lijkt of mijn patroon nu al een beetje “schuiner” loopt. Wat raden jullie mij aan?
    Groetjes
    Veronique

    1. Hallo Veronique,
      Het hangt een beetje af van je deken, of je de delen apart gaat blokken of niet. Als je bijvoorbeeld een deken van Granny Squares haakt is het wel fijn om alle vierkantjes alvast op dezelfde maat te gaan blokken. Als je een strepenpatroon haakt is het meestal ook achteraf voldoende om het te gaan blokken.

      1. Hallo Bettina

        Het is inderdaad meer een strepen patroon. Wacht ik dan met blocken tot de rand er ook aan is of eerst blocken en dan pas de rand?
        Groetjes
        Veronique

  2. Ik heb wel verschillende dekens geblokt maar gemaakt van granny’s op die houten blok matten met verschillende gaatjes. Dat vond ik wel makkelijk maar ook veel werk maar het resultaat is mooi!
    Nu heb ik de Flakkee deken zover af dat ik moet blokken en dat vind ik een beetje eng! Maar het moet wel omdat sommige stroken wat bobbelen vooral de roze!
    Maar hoe weet ik de maat? Mijn deken is nu ongeblokt 2,02cm.× 1.32cm dus dan zijn de banen nog gebobbelde. Kunt U mij zeggen hoe ik dat doe?
    Vriendelijke groet:
    Agnes Scholtz

    1. Wat leuk dat het gelukt is met de Flakkee deken haken! 💕 De afmeting staat in de CAL in het informatieblad. Bij grotere projecten zoals een deken kan geblockt worden op bijvoorbeeld een (reserve)matras of in delen via een strijkplank. Dan is het ook fijn om een meetlint in de buurt te hebben, om steeds de afmeting te checken. Veel succes!

  3. Wat een goede tips! Ik vraag me alleen iets af. Als ik de patroondelen van mijn vest geblokt heb, ik heb het vest in elkaar gezet en gedragen. Wat gebeurt er dan na het wassen? Is het effect van het blokken dan weer weg?

  4. Ik haak nu een Vaserely kubus: drie diamantvormige blokken. Mijne zijn niet even groot, dus ik ga jouw 1e methode gebruiken. Onderliggend materiaal wordt een oude yogamat.

  5. Vraagje over blocken.

    Block ik de panden van mijn gehaakte trui apart, dus voor het in elkaar naaien? Of beter pas als de trui af is?

    1. Hoi Astrid, je kunt het beste de panden blocken voordat je het in elkaar zet, dat werkt een stuk gemakkelijker. Veel succes met de trui!