Hoe houd je truien, vesten en sjaals mooi?

IMG 7144

Gehaakt truien, vesten en sjaals zijn nou niet bepaald de goedkoopste onderdelen van je garderobe. Zeker niet als het gaat om exemplaren gemaakt van duurdere materialen zoals wol en cashmere. Je hebt ze met bloed, zweet en soms tranen gehaakt en wil ze dan ook zo lang mogelijk mooi houden. Bovendien zijn het dé items die ervoor zorgen dat je lekker warm de winter doorkomt, dus goed verzorgen mag best. Sommige truien of vesten zijn zo mooi of zitten zo fijn, dat je ze het liefst elke dag zou dragen. Maar door het dragen krijg je pluizen of de trui lubbert op den duur uit. En je zult ze toch ook af en toe moeten wassen. Hoe was en droog je een trui het beste? En hoe zorg je ervoor dat jouw geliefde truien, vesten, sjaals etc. zo mooi mogelijk blijven? Hieronder volgen enkele tips!

1. Verwijder pluizen zo snel mogelijk

Niets ziet er slordiger uit dan een pillende trui. Het pillen ontstaat door slijtage. Vooral daar waar het materiaal tegen elkaar aan wrijft, is het te zien. Zoals in de oksels en aan de zijkanten, waar de armen heen en weer bewegen of een tas gedragen wordt. Je zou ze kunnen verwijderen met behulp van een scheermesje maar er zijn ook speciale pluizenverwijders verkrijgbaar, dan weet je in ieder geval zeker dat het goedkomt. Met de hand zou ook kunnen, maar wees wel voorzichtig dat je niet per ongeluk een draad lostrekt.

2. Trek lusjes terug naar binnen

Het is je grootste nachtmerrie maar toch overkomt het je vast wel eens: je blijft haken waardoor er een lus ontstaat in je lievelingstrui. En het nadeel van lusjes is dat de kans groter is dat je nog een keer aan blijft hangen. Trek lusjes dus zo snel mogelijk met een haaknaald weer naar binnen.

3. Haal regelmatig haren, kleine pluisjes, roos en andere stofjes van de trui

Ook hierdoor blijft de trui eruitzien als nieuw. Je kunt de haren stuk voor stuk eraf trekken net als de kleine pluisjes. Roos klopt je er gewoon vanaf.

4. Was minder vaak

Draag een shirt of hemd onder je trui,hierdoor voorkom je dat jouw zweet, deodorant en lichaamsoliën in je trui trekken en je je trui onnodig vaak moet wassen. Veel wassen maakt dat kleding sneller slijt en omdat de trui of het vest dan niet direct op de huid gedragen wordt, hoef je ze eigenlijk niet zo vaak te wassen als je misschien denkt. In plaats daarvan kun je de trui luchten als je hem een beetje wilt opfrissen en als er geen vlekken op zitten. Dit bespaart niet alleen slijtage aan de kleding, maar ook het milieu veel water.

Luxe materialen als wol en kasjmier lenen zich er niet echt voor om regelmatig gewassen te worden. Toch kun je er soms niet onderuit, bijvoorbeeld als de trui stinkt of er een vlek op is gekomen. Volg altijd de aanwijzingen van het wasvoorschift van het materiaal dat je gebruikt hebt, bewaar de wikkel dus goed. Ga in ieder geval altijd voorzichtig te werk. Handwas is het allerbeste,zelfs als de wol met Superwash is behandeld. Ja, ik weet het, handwas is niet leuk en kost veel tijd! Maar het is belangrijk wanneer je je favoriete trui nog vele jaren wilt dragen. Gebruik een zachte zeep en liefst een zeep die je niet hoeft uit te spoelen, dat scheelt tijd en wrijving van het materiaal. Vul een emmer met water met een temperatuur van maximaal 30 graden. Doe er een klein beetje mild wasmiddel in en laat de trui er dertig minuten in weken. Haal het item er daarna uit en spoel het daarna nog even na met schoon water. Knijp het vocht er vervolgens voorzichtig uit: uitwringen mag absoluut niet. Leg de trui op een droge en schone handdoek en rol de twee gezamenlijk op om overtollig water eruit te halen. Laat de trui vervolgens plat drogen op een andere droge handdoek. Er bestaan meerdere wasmiddelen die heel geschikt zijn voor wol en die je niet uit hoeft te spoelen.Als je je trui niet meerdere malen hoeft uit te spoelen, blijft de lanoline in de wol behouden, wat er weer voor zorgt dat motten en ander ongedierte weg blijven.

Natuurlijk is een vest of trui gehaakt van 100% acryl minder kwetsbaar en kan volgens veel labels gewoon in de wasmachine gewassen worden. Maar pas op met de wasdroger en gebruik voor het drogen dezelfde methode als voor een wollen trui of vest. Katoen kan in de meeste gevallen ook in de wasmachine gewassen worden. Denk er wel aan dat bij 100% katoen de kleuren misschien uit kunnen lopen. Volg de aanwijzingen op het label van het materiaal. Katoen neemt enorm veel water op, zorg dat je de trui rustig laat drogen tussen handdoeken en absoluut in platte positie!

5. Vouw truien of vesten netjes op en leg ze in je kast

Ophangen zorgt ervoor dat de stof uitrekt én veroorzaakt puntige schouders, omdat het eigen gewicht van de truien na verloop van tijd ervoor zorgt dat ze zich vormen naar de kleerhangers. Vouw ze liever mooi op en bewaar ze op de planken in je kast.

6. De truien en vesten voor langere tijd opbergen

Het belangrijk dat de kleding droog wordt opgeruimd, zodat er geen schimmel kan ontstaan. Vouw de truien netjes op en stop ze in een ademende kledingzak of dozen waar lucht in kan komen mét, in beide gevallen, een geurbuidel met lavendel om je kleding fris te houden en insecten als motten te voorkomen.

Heb jij nog tips over het mooi houden van gehaakte kleding? Deel ze met ons onder deze blog of in het online Haakcafé. Ik hoor graag van je!

Tot blogs, Marja Waalwijk

 

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik raad aan om alle werkstukken , die in de wasmachine gewassen kunnen worden, in een waszak te wassen. Ze worden dan niet uit elkaar getrokken . Het water ziet niet dat het opgevouwen in een waszak zit. En daarna op een wasrek drogen.
    Ik die het al jaren zo en mijn werk blijft mooi.