Gek op Haken & het verhaal van een e-book voor Netflix

Boek Mockup V1 1024
Boek Mockup 700

Hoe maak je in twee weken een e-book met negen nieuwe haakpatronen? Het mag geen half werk zijn: alle ontwerpen getest, patronen gecontroleerd en opgemaakt mét foto’s in een mooi e-book… Dat is geen makkelijke opgave. Maar het is gelukt! Hoe? Nou, door het team van Gek op Haken in te zetten natuurlijk ☺

Eerst even terug naar het begin. Eind november kreeg Karin een telefoontje van een reclamebureau. Het bedrijf heeft Netflix als opdrachtgever en die wilde graag met ons samenwerken. Tja, daar zeg je geen nee tegen natuurlijk… Netflix heeft dit jaar drie nieuwe, hele leuke kerstfilms en ze willen graag de figuren uit de film tot leven brengen. En ja, hoe kan dat beter dan in een e-book vol mooie haakpatronen? 

Het team van enthousiaste ontwerpers ging gelijk aan de slag en lieten hun creativiteit los op de ontwerpen. Verschillende karakters, een elfenmuts, een kersthuisje, een wandhanger en een heuse schuddebol werden ontworpen en verwerkt tot een compleet e-book. Een fikse uitdaging voor het team, maar dat kan je wel aan ze overlaten.

Wat een ontwerper allemaal moet doen om zo snel een haakpatroon te maken lees je zo. Ik zal je eerst wat vertellen over de drie kerstfilms, daar ging het per slot van rekening om: 

Jingle Jangle: A Christmas Journey

Speelgoeduitvinder Jeronicus Jangle had ooit de mooiste speelgoedwinkel van het land. Wanneer zijn geniale kleindochter Journey voor de deur staat, verandert zijn leven. Deze fijne film zit vol magie. Echt een heerlijk, sprankelend sprookje voor jong en oud!

jingle jangle a christmas journey JingleJangle Vertical Payoff RGB EN UK rgb 1037x1536 1

Christmas Chronicles deel 2

Deel 2 van deze film is net zo leuk als zijn voorganger! Twee tieners gaan onverwachts mee op avontuur, wanneer de mysterieuze, magische onruststoker Belsnickel de Noordpool en dus Kerstmis voorgoed dreigt te verwoesten.

Christmas chronicles 2

De Familie Claus

Jules Claus houdt helemaal niet van Kerstmis. Hij brengt tijdens de kerstvakantie veel tijd door in het speelgoedwinkeltje van zijn opa. Daar ontdekt hij een magische sneeuwbol die zijn wereld voorgoed door elkaar zal schudden en begint hij langzaam steeds meer te houden van de ‘mooiste tijd van het jaar’.

Familie Claus

Bij deze drie films werden in totaal negen haakpatronen ontworpen. De patronen moesten niet alleen ontworpen maar ook getest zijn; een race tegen de klok dus! Ikzelf was zo gelukkig dat ik mocht testhaken voor Laura, van Laura Petra haakt. Zij ontwierp de super schattig werkplaats uit de film De Familie Claus.

Om jullie een kijkje achter de schermen te geven heb ik ontwerpsters Laura en Marjan wat vragen gesteld over hun aanpak bij het maken van een nieuw ontwerp. Hoe zijn zij dit project begonnen? Hoe hebben ze dit aangepakt?

Laura vertelde dat ze geen schetsen maakt: “Ik begin gelijk met haken en kijk of het wordt zoals ik het van tevoren in gedachte had.” Marjan maakt juist wel eerst graag een schets, dat vindt ze heerlijk om te doen zegt ze. Zij ontwierp op die manier het schattige robotje Buddy 3000 uit de film Jingle Jangle.

Marjan: “Ik had de film al gezien en wist gelijk hoe het robotje eruit moest zien.” Laura had het met het ontwerpen van het houten huisje uit de film Familie Claus wat lastiger. Die film stond op dat moment nog niet online. Laura heeft dus bijvoorbeeld op Pinterest gekeken voor inspiratie. Zo heeft ze ervoor gezorgd dat het ontwerp erg trouw bleef aan het huisje uit de film. “Ik heb wel wat extra versieringen toegepast. Er hangt nu een krans aan de deur en lampjes langs het dak, zodat het er nog meer als kerstmis uitziet!” Er zou ook nog wat versiering in de kerstboom gehaakt worden, maar daar heeft Laura uiteindelijk van afgezien omdat het te druk werd. Ook Saskia, van Studio Mojo, heeft een patroon gemaakt van het huisje, maar dan in een sneeuwbol. Zo leuk!

DeFamilieClaus Schuddebol Sfeerbeeld V2 2

Marjan vertelde dat ze best snel klaar was met het uitwerken van haar patroon, zodat het meteen naar de testers verstuurd kon worden. Ze heeft gaandeweg wel wat dingetjes aangepast zoals de kleur en de lengte van de benen. Ze is nu hartstikke trots op het eindresultaat. 

Voor het testen van het houten huisje heb ik een week lang veel contact gehad met Laura. We hebben steeds heen en weer gemaild en ik vond het echt heel leuk om haar te mogen helpen met het testen van haar patroon. Ik was zo enthousiast dat ik op de laatste avond tot middernacht ben doorgegaan om het huisje in elkaar te zetten. Ik wilde niet gaan slapen voordat hij af was!

Huisje Marieke

Na een kleine twee weken werden alle gehaakte projecten bij de ontwerpers opgehaald door een koerier, zodat het snel naar de fotograaf gebracht kon worden. De professionele fotoshoot werd gedaan door Esther van Sterstijl. Haar foto’s heb je vast al eens ergens gezien, want ze heeft al veel meer mooie foto’s gemaakt voor de haakwereld, zoals bijvoorbeeld voor Durable, Hooked en verschillende bekende haakboeken.

Totaalbeeld NetflixKerstfilmsHaken Sfeerbeeld V3

Het eindresultaat is echt prachtig geworden: negen haakpatronen bij drie fantastisch mooie kerstfilms! Maar de achterliggende gedachte vind ik misschien nog wel veel mooier. Het is een project van een heel team: de ontwerpers, testhakers, bloggers en natuurlijk Karin en Timo van Gek op Haken. Met z’n allen hebben we dit in twee weken tijd tot stand weten te brengen, met reclamebureau Truus en natuurlijk met Netflix! Samen de schouders eronder zetten en elkaar helpen is wat écht de kerstgedachte goed weergeeft. Wat kunnen we daar trots op zijn. 

Ik ben heel benieuwd wat je van het e-book vindt, laat je een reactie achter onder dit blog? 

Fijne feestdagen iedereen!

Marieke

Ben je ook zo benieuwd naar het e-book? Klik hier om naar het e-book te gaan. Je kunt het gratis downloaden.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Achter de schermen

Ik ken Karin al een hele tijd, en ik ben ook al even bij Gek op Haken betrokken. Maar hoe goed kennen jullie Karin? En kennen jullie Timo al? En wie doet wat en hoe gaat dat dan? Ik ging voor je op zoek en dat kijkje achter de schermen krijg je in dit blog.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *