Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Foto Saskia Stolwijk 1

Interview met Saskia Stolwijk van Studio Mojo

Als ik een leuk patroon aan het haken ben, dan ben ik vaak benieuwd naar waar de ontwerper haar inspiratie heeft opgedaan en hoeveel tijd zij kwijt is geweest met het maken van het patroon. Zou zij het vaak hebben moeten uithalen voordat het perfect was? Zouden jullie stiekem best wel wat meer van een ontwerper willen weten? Ik in ieder geval wel! Daarom ga ik de komende tijd de leuke dames (ja op dit moment zijn het alleen nog maar dames) die voor Gek op Haken ontwerpen interviewen om alles te weten te komen over het ontwerpen van patronen. 

Saskia van Studio Mojo mag met mij het spits afbijten en ‘jeetje’ wat heeft ze haar best gedaan om mijn vragen uitgebreid te beantwoorden. 

“Een pauze voor wat betreft handwerken is voor mij geen optie ;). Ik zou er diep ongelukkig van worden!”

Voor Gek op Haken heeft Saskia het patroon van de hele gave vuurtoren, van het hippe kralen portemonneetje en het spetterende vissentasje ontworpen. De patronen van Saskia zijn echte aanraders; en ik kan het weten want ik heb de vuurtoren getest! Verder heeft Saskia onlangs een maand lang, elke dag een superleuk patroontje gepost op Instagram om je eigen poppenhuis hip in te richten. Deze verzameling van patroontjes is verkrijgbaar via haar Etsy pagina. Ik vroeg Saskia of ze na het poppenhuisproject even een pauze neemt. Haar antwoord daarop was duidelijk: ,,Haha… Een pauze voor wat betreft handwerken is voor mij geen optie ;). Ik zou er diep ongelukkig van worden!”

fotocollage Saskia met vuurtoren en portemonneetje
Bovenin in het midden zie je het portemonneetje en onderin rechts staat de vuurtoren.

Eerst wat meer over Saskia: Saskia is 43 jaar en ze is dol op mooie (design)spullen, nieuwe (web)winkeltjes én struinen in de kringloop. Ze knutselt en tekent al van kinds af aan. Het creëren is haar met de paplepel ingegoten, zo leerde haar moeder haar naaien en breien. Haar hobby’s zijn nu onder andere haken, breien, naaien en meubels maken (stoer hé). Ze woont met haar vriend en twee kinderen in een huis uit 1896 in het mooie Den Haag. De rode draad in (bijna) alles wat ze doet is ‘creëren’. Er wordt door haar altijd volop geschilderd en geklust in haar huis en op haar werk draagt ze haar steentje bij aan het creëren en realiseren van een moderne, doelgerichte en efficiënte rijksoverheid. 

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Saskia heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

“En dat vond ik op die leeftijd zo truttig, dat ik nooit heb leren haken.”

Hoe ben jij met haken begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik ben eigenlijk pas zo’n 6 jaar geleden gestart met haken. Al heel jong kroop ik thuis naast mijn moeder achter de naaimachine. Zij leerde me de kneepjes. En ook breien leerde ik van haar. Maar als ze haakte, dan waren dat vooral kanten kleedjes. En dat vond ik op die leeftijd zo truttig, dat ik nooit heb leren haken. 

Toen ik kinderen kreeg en allerlei leuke gehaakte knuffels en dekentjes voorbij zag komen op Pinterest (Anne-Claire Petit is ook zeker van invloed geweest) heb ik mezelf met boekjes en Youtube leren haken. Met de handigheid van breien en het ruimtelijk inzicht van het meubelmaken ging dat eigenlijk best snel goed.   

Mijn eerste project was een granny square deken voor mijn dochter. Ik heb er zeker een jaar over gedaan. Tegelijk startte ik ook met knuffeltjes (vooral uit het boekje “Sweet Crochet”). Na een beetje oefenen begonnen de eigen ideeën te borrelen en ontwierp ik mijn eerste eigen haaksel: een ananaskussen. De deken ligt nog steeds bij mijn dochter op bed. De andere begin-projectjes heb ik allemaal weg gedaan. Ons huis zou volgroeien als ik alle maaksels zou bewaren ?.

Het valt me op dat jouw ontwerpen een beetje retro zijn (mag ik dat zo zeggen), waar haal je je ideeën vandaan? 

Hé, wat grappig dat je dat zegt. Nooit zo over nagedacht en nooit bewust retro dingetjes gaan maken. Maar de kleurtjes die ik mooi vind zijn inderdaad wel vaak vintage kleurtjes. En ontwerpen uit de jaren 50 en 60 vind ik ook echt te gek! 

Mijn ideeën doe ik echt overal op: in tijdschriften, op straat, uit reclamefolders… Ik zie een vorm, kleur of voorwerp en mijn hoofd maakt een sprongetje naar een haak-, naai-, knip- of brei-ontwerpje. Zo ploppen er dagelijks zoveel ideeën in mijn hoofd dat ik ze nooit allemaal kan realiseren. Van de ideeën die in mijn hoofd blijven hangen werk ik er steeds een paar uit. Sommige belanden na wat proberen alsnog in de prullenbak of kast (om later uit te halen). De rest haalt het tot Instagram.    

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? 

Ideeën en ontwerpen zitten vooral in mijn hoofd. Dus ik begin vaak vanuit het niets te haken. In het begin haal ik dus vaak en veel uit om de perfecte afmetingen, verhoudingen of kleurenmix te krijgen. 

Sommige ontwerpen worden in een avond geboren. Anderen duren weken met een proces van: enthousiast starten, niet tevreden zijn, wegleggen, (deels) uithalen, opnieuw proberen …. enzovoort… Want als ik echt in een idee geloof, dan geef ik niet zo snel op. 

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste?

Ik ben dol op basic met een twist en ontwerpen die net een beetje anders zijn. Ik ben zelf nog steeds erg blij met de gehaakte haas/poes. Het idee is vrij simpel, maar net iets anders dan de losse oren die je vaak ziet. De knuffel uit 1 stuk (dus ook de armen mee gehaakt) vind ik zelf mijn beste ontwerp, al zie je dat niet terug in mijn ‘verkoopcijfers’. Haha..  

Wat ik heel ingewikkeld vind is ontwerpen op bestelling. Dus een bolletje wol en de vraag ‘maak er wat van’ is voor mij echt een uitdaging.  

Fotocollage haaksels Saskia
Linksboven de granny square deken en rechtsboven de ananastas.

Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi’s, dekens, kleding, accessoires, etc.) en waarom?

Ik vind vooral de afwisseling heel erg leuk. Zowel qua techniek (haken, breien, naaien, knippen, timmeren…) als qua soort project (knuffels, dekentjes, sjaals, kussens, kleding). Maar als ik in de flow zit van een project (bv. een knuffel of een kussen) dan rollen er vaak wel meerdere soorten knuffels of kussens van de naald.  

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering en vind jij echt goed? Waarom? 

Ohhh er zijn zoveel goede ontwerpers! En ook al zijn sommige maaksels echt niet mijn ding, ik kan oneindig van originaliteit en creativiteit genieten. Een goed voorbeeld daarvan zijn de kleding-crochethacks van Steel and Stitch. Niets voor mij, maar zo’n tof idee en zo goed gedaan! 

Ik moet ook altijd lachen om de funny-faces van Virgin Honey. Ik heb grote bewondering voor de originaliteit van Donna Wilson, de humor van ClubGeluk, het vakmanschap van Vera van Wolferen en het gevoel voor mooie plaatjes van Ingthings.  

En Loops of Liberty (babykleding) en Pica Pau (knuffels) maken de mooiste haaksels! 

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Toen ik in verwachting was van mijn dochter haakte en breide ik een aantal babyvestjes. Die (en de foto’s waarop ze ze draagt) doe ik niet weg. Een aantal knuffels zijn ook blijvertjes (die logeren nu op de kamers van mijn kinderen) en de granny-deken doe ik natuurlijk ook niet weg.   

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Ik werk met allerlei soorten garens en merken. Ik val vooral voor kleurtjes en hoe iets voelt. Wel merk ik dat ik de echt goedkope garens steeds meer mijd, omdat de kwaliteit ervan (vooral na een tijdje) toch te wensen over laat. Als ik veel tijd heb gestopt in iets om te maken, dan vind ik dat zo zonde.   

Een haaknaald met soft-grip is voor mij echt een must voor het haken. Met de ouderwetse haaknaalden kan ik echt niet uit de voeten. Verder gebruik ik heel weinig. Ik heb zelfs geen steekmarkeerders, maar gebruik een draadje om de toeren te markeren. Ook mijn ontwerpen schrijf ik vaak op in een hoekje van een ander patroon dat toevallig nog op de bank ligt.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Haha… heb je even ;). Ik heb altijd een hele stapel WIP’s tegelijk. Ik ben namelijk altijd heel nieuwsgierig of een ontwerpje in mijn hoofd, ook echt kan lukken. Zeker 1 of 2 keer in de week start ik wel met iets nieuws. Zelfs ben ik ooit met bloggen begonnen (en nu Instagram), omdat ik dan voor mezelf een goede stok achter de deur had om projecten af te maken! Discipline komt me niet van nature ;). 

In mijn mandje liggen vaak ook meerdere soorten projecten: heerlijke ‘gedachteloze’ projectjes voor bij de tv/Netflix, een paar hoofdbrekers waarvan het ontwerp maar niet helemaal wil lukken (de uithaal-en-opnieuw-projectjes dus), een paar precisie-werkjes waar ik echt mijn hoofd bij moet houden en een paar bolletjes voor de te-starten-nog-in-mijn-hoofd projectjes. 

Huidige WIP’s: een gehaakte deken, plantje, kindertasje en boodschappentas, gebreide vaatdoekjes en bloemetjes, een muisje van vilt en een shirt-dress (naaiwerkwerkje dus) voor mezelf… En dan vergeet ik er vast nog een paar!     

Ik haak vooral thuis op de bank en neem mijn haakwerkjes eigenlijk nooit ergens mee naar toe. Behalve op vakantie. Dan gaan er standaard wat projectjes mee. Want een week niet handwerken is echt geen optie!  

“Ik vind handwerken soms echt een vorm van toveren.”

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Het klinkt misschien een beetje ‘zweverig’ maar geniet van het proces dat je handen iets maken! Ik vind handwerken soms echt een vorm van toveren. Je mixt wat steken, mindert of meerdert wat, wisselt van kleur en als een soort van magie vormt zich een lapje, knuffeltje of kledingstuk in je handen. Te gek toch, dat dat met wat draadjes kan! 

En heb je iets gemaakt of wil je iets maken voor bv. een kraamvisite maar twijfel je of het mooi genoeg is om te geven… niet twijfelen! Want mijn ervaring is dat handwerk met evenveel liefde wordt ontvangen als dat het is gemaakt! Altijd doen dus! 

En tot slot: durf te experimenteren! Maak een knuffel bijvoorbeeld eens niet van standaard haakkatoen maar van chunky garen en haaknaald 7. Een kleine ingreep met (letterlijk) een groots effect.    

Zó, daar heb ik niks meer aan toe te voegen, wat een goede afsluiter!

Mocht je meer van Saskia willen zien, kijk dan vooral op haar Instagramprofiel @studio_m_o_j_o Haar profiel staat vol prachtige foto’s! 


Naar de patronen die Saskia voor Gek op Haken heeft ontworpen:

 • Vis en zeemeermintasje

  Vis en zeemeermin tasje

 • Portemoneetje

  Portemonneetje met kralen

 • twee vuurtorens

  Vuurtoren

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Leuk, lekker veel projecten tegelijk, is heel herkenbaar. Ben nu ook met het flamingo vest bezig en al een heel eind op weg.

  1. Hoi Linda,
   Super leuk dat je hier een berichtje hebt achtergelaten en heel veel plezier nog met het flamingo vest!!
   Groetjes,
   Saskia