Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Marjan vierkant e1707395886323

Interview met Marjan van der Leer

Dit keer mag ik Marjan van der Leer interviewen. Ik denk dat iedereen Marjan wel kent via Instagram of Facebook. Marjan is een turbohaakster; zij haakt de ene na de andere amigurumi met een snelheid waarvan de meeste haaksters alleen maar kunnen dromen. Harstikke leuk dus om Marjan eindelijk eens te mogen interviewen. 

Ik ken Marjan al een tijdje, omdat ik regelmatig haar patroontjes mag testen. Ik ken haar als een hartelijke en spontane dame met het hart op haar tong. Maar…stiekem wist ik nog niet zo heel veel over Marjan. Na dit interview is daar wel verandering in gekomen. Lees snel mee om ook meer over haar te weten te komen. 

Eerst wat meer over Marjan zelf: Marjan is 61 jaar oud, gelukkig getrouwd en (groot)moeder van een drietal kinderen en een heel aantal kleinkinderen. Zij woont samen met haar man Otto, met wie ze al trouwde toen ze 16 was (dat was in die tijd heel gewoon, vertelde ze me) in Oud-Beijerland. Marjan houdt van koken (van haar heerlijke creaties deelt ze ook vaak foto’s in haar stories op Instagram), lezen, films kijken en tekenen.

Als ze down is, dan kijkt ze de film “Sister Act” met Whoopy Goldberg. Dan ligt ze binnen no time dubbel van het lachen en voelt ze zich weer stukken beter. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar ze heeft de dvd in de kast staan… je weet het namelijk maar nooit! 
Marjan heeft nooit gewerkt en toch ook nooit stil gezeten. Ze heeft voor de kinderen gezorgd, dat was toen ook heel normaal, vertelde ze me.
Marjan ontwerpt voor Gek op Haken, Hobbii.nl, ze haakt op bestelling en ze heeft aan twee haakboekjes meegewerkt. Ook test ze patronen voor andere ontwerpers. Ze haakt elke dag en altijd! 

Voor Gek op Haken heeft Marjan bijvoorbeeld het schattige Schaapje Sven, Rammelaar Piraatje Paul, de snoezige baby dinosaurus, de Paashaas met schortje, de veelgemaakte Kerstballen en nog veel meer ontworpen.

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Marjan heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Ik heb toen een pinguïn gehaakt. Een scheef gedrocht, we 
hebben er vreselijk om moeten lachen, maar… een nieuwe 
hobby was geboren.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed? 

Mijn moeder haakte en breidde alles aan elkaar. Van haar heb ik het geleerd toen ik een jaar of 4 was. Het begon met een ketting en niet veel later met stokjes op de ketting. Het amigurumi haken heb ik een aantal jaar geleden ontdekt. Ik had heel veel katoen en ik wilde dat eigenlijk opmaken, zodat ook dat weer opgeruimd was. Het werd een deken van granny’s. Na 254 granny’s en nadat ik heel veel katoen had nabesteld, omdat die deken nou eenmaal af moest, had ik weer restjes over. Ik heb toen een pinguïn gehaakt. Een scheef gedrocht, we hebben er vreselijk om moeten lachen, maar… een nieuwe hobby was geboren. Dus het lukte niet gelijk heel goed. 😉

Marjans granny daken
Marjans granny deken

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? 

Ik zoek op Pinterest; ik heb er ook heel veel borden. Ook zoek ik op Freubelweb

Ik haak altijd, thuis, in de auto, op vakantie, 
weekenden weg, er zit altijd wel een 
haakwerkje in mijn tas.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je? 

Oké, de kerstballen bijvoorbeeld: Het idee komt bij me op en ik teken het in mijn schrift, dat altijd op mijn bureau bij me ligt. Dan schrijf ik eerst op hoe ik het wil, dus met alle steken en rondes erbij. Naar aanleiding van die beschrijving ga ik haken en verander ik in het patroon gaandeweg wat ik haak. Aan het eind van het verhaal staat er dan een patroon waar niemand wijs uit kan worden, dus dan ga ik het helemaal fatsoeneren en uitwerken. Soms ben ik zo enthousiast bezig dat ik vergeet foto’s te maken voor bij het patroon. Dan haak ik het dus nog een keer. Helemaal niet erg want ik houd ervan. Ik haak altijd, thuis, in de auto, op vakantie, weekenden weg, er zit altijd wel een haakwerkje in mijn tas. 

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste?
Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? Maak je ook weleens iets anders dan amigurumi? 

De kerstballen vind ik zelf het leukst, maar ook het patroon dat er deze Kerst aankomt vind ik heel leuk. Ik heb ze met veel plezier ontworpen en toch duurde het een jaar voordat ik ze durfde te showen. Daarna ging het helemaal los op Facebook en Instagram. Ze zijn ondertussen op verschillende sites bij elkaar meer dan 35.000 keer gedownload!!! Amigurumi vind ik het leukst om te maken, maar af en toe een slinger is ook gezellig. 

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering/welke collega ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem/haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt? 

Ik heb bewondering voor heel veel ontwerpers en echt ik moet zo wennen aan het feit dat jij nu ook collega ontwerper zegt. Hahahahahha, zo voel ik het zelf echt niet. Namen noemen is altijd iemand vergeten. 😉 Van Dendennis leerde ik de MR (magische ring), echt geweldig. Van Chiquipork (David) leerde ik zoveel foefjes en trucjes. Dat is echt niet normaal zoals hij de dingen aan elkaar zet, etc. Mijn Amerikaanse vriendin Elisa, Elisascrochet, en ik steunen elkaar al jaren op Instagram. Zij maakt ook geweldige patronen. 

Als ik iemand er blij mee kan maken, 
dan vind ik het geweldig.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld? 

Ik hou van alles wat ik haak, maar ik kan niet alles bewaren. Ik hang er ook niet zo aan, snap je? Als ik iemand er blij mee kan maken, dan vind ik het geweldig. Er zijn wel wat ami’s die ik hou, voor nu! Verder verkoop ik regelmatig voor een goed doel of stuur het op zodat zij het kunnen uitdelen. Zolang ik maar kan haken. 

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Het liefst haak ik met Hobbii garen, logisch toch dat is mijn sponsor. Ik werd benaderd en nu heb ik een contract en een eigen pagina bij Hobbii/friends. Ik haak met Rainbow cotton 8/4 en haaknaald 2,5 mm. Maar… ik heb in Amerika ontdekt dat met haaknaald 3,5 en dikkere katoen haken ook heel leuk is. Je projecten worden groter en dat vind ik ook wel grappig. Heel klein haken doe ik ook, met haaknaald 1 mm. 

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Komen ze weer: de kerstballen! Er staan 9 sets in de bestelling. En, dat project neem ik zeker overal mee naartoe. Ik haak dan tot ik er 18 in het rond heb en dan laat ik een stuk draad over, thuis opvullen en afwerken. 

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken? 

Tips: zorg dat je voldoende garen van 1 kleur hebt als je begint, voldoende oogjes op voorraad, een goede haaknaald en naalden om je werk mee aan elkaar te naaien. Wat je echt moet hebben is geduld, doorzettingsvermogen, een beetje gekkigheid en liefde voor de ami die jij aan het maken bent. 

Weet je, mensen vinden mijn werk altijd mooi gevuld en rond er uitzien, dat komt omdat ik het vorm met liefde en aandacht. Ik kneed net zolang totdat het goed is. Vul met kleine beetjes tegelijk. Dat is netter!

Zo, nu kennen jullie Marjan ook een beetje beter. Wat een leuk interview he?! Het geheim van Marjans massaproductie 😉 heb ik wel een klein beetje kunnen ontrafelen, denk ik. Ten eerste helpt het om je haakwerk overal mee naartoe te nemen en dus op elk vrij moment te haken. En, ten tweede is het vooral belangrijk om veel plezier te hebben en liefde te hebben voor de amigurumi die je gaat maken. 

Dankjewel Marjan voor dit leuke en openhartige interview!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Leuk interview met een leuk mens, die hele mooie dingen maakt. Er staan al heel wat haaksels van Marjan bij ons thuis. Helemaal blij zijn wij ermee ?

  1. Hoi Angélika, wat leuk dat je het interview gelezen hebt en wat leuk dat je al veel van Marjans ontwerpen hebt gemaakt. Liefs, Claudia

 2. wat leuk om te lezen wie Marjan achter allerlei patroontjes is. Ik heb kortgeleden de kerstballen ontdekt……denk niet dat ik er dit jaar aan toe kom, maar het is een mooi projectje om tussendoor te maken. Bedankt voor je leuke interview en Marjan bedankt voor je patronen!

  1. Hoi Gerda, ik ben ook helemaal fan van de kerstballen van Marjan, leuk dat jij ze ook gaat haken. Veel haakplezier alvast. Groetjes, Karin

 3. Heel leuk om ook een ‘verhaal’ achter Marjan te kunnen lezen. Ik volg haar op ig ook en wat haakt ze echt supersnel. Leuk verslag,
  Groetjes Sofie,
  Fie bakt, haakt en breit!

  1. Hoi Sofie, Leuk he?! Ik wil ook altijd meer weten van bekende haaksters, echt leuk dat ik ze mag interviewen! Dankjewel voor je berichtje! Liefs, Claudia

 4. Super Marjan, door dit interview heb ik je wat beter leren kennen. Leuk die gekte met haken. Ik vind ook dat je patronen super zijn. Bij mij is het ook heel jong begonnen en ik kan ook gerust een hele dag haken.
  Ik heb de paashaas met schortje ook gehaakt. Ze is bij ons de toiletjuffrouw. Ze heeft nu bloemetjes in haar schortje. Onze familie en vrienden zeggen altijd Coby haar haakwerk staat tot in haar toilet.
  Nog veel ontwerpplezier Marjan.
  Coby

  1. Wat leuk Coby, dat je het interview al zo snel hebt gelezen! Marjan maakt en ontwerpt wel echt leuke dingen he?! Wat gaaf dat je je haakwerkjes overal neerzet, gezellig! Liefs, Claudia