Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Kort kanten zomervestje

Interview met Laura Pietersma van @laurapetrahaakt

schelpentop vierkant wit
Laura in de prachtige schelpentop

Joepie wat leuk, het is eindelijk weer tijd voor een interview. Dit keer is Laura Pietersma aan de beurt. Ik vraag Laura alles over het ontwerpproces: hoe komt zij van een idee naar een patroon. Lees snel verder en je leert alles over deze ontwerper van Gek op Haken.

Ik “ken” Laura al een tijdje, want in februari-maart 2019 hebben we samen voor een andere ontwerpster een heel leuk vest getest. Laura was toen ook al zelf een beetje aan het ontwerpen geslagen, maar zij stopte daar weer mee toen ze zwanger raakte van haar zoontje. Gelukkig heeft zij het ontwerpen daarna weer volop opgepakt! Ik had niet gedacht dat ik nog eens een vest van Laura zou testen, maar begin dit jaar kwam het er dan toch van; ik haakte het prachtige Triangle Vest! Sinds begin dit jaar ontwerpt Laura voor Gek op Haken en wat maakt ze gave dingen.

Laura heeft voor Gek op Haken bijvoorbeeld het stoere Triangle Vest, het Zachte Strepen Vest, het lieve Kort Kanten Zomervestje en het grappige teckelkussentje ontworpen. Naast het ontwerpen voor Gek op Haken, ontwerpt Laura leuke patronen die zij op haar blog publiceert. Af en toe verkoopt ze via Instagram ook de mooie creaties die zij zelf niet (meer) draagt.

Eerst wat meer over Laura zelf: Laura is 25 jaar, getrouwd en zij heeft een zoontje van 1 jaar oud. Zij woont in het prachtige Friesland, waar zij ook werkt als lerares Nederlands op een middelbare school. Laura’s grootste hobby is haken, maar zij leest ook heel graag. Een tijdje las ze veel jeugdliteratuur om haar leerlingen tips te kunnen geven, maar daar is ze nu wel even klaar mee. Haar lievelingsboek is “Bevrijdende Liefde” van Francine Rivers, ze heeft het pas nog voor een tweede keer gelezen. Ze heeft zelf ook wel eens een poging gedaan om een boek/verhaal te schrijven, maar dat is helaas niet afgekomen. Helaas voor mij, want ik lees ook graag en ik ben reuze benieuwd naar Laura’s schrijfstijl.  Gelukkig gaat het afronden van patronen Laura wel goed af, ik heb al veel van haar patronen op mijn to do-lijst gezet. Jullie ook?!?

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Laura over haken en ontwerpen heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

In de zomer van 2018 haakte ik mijn eerste vest, hiervoor zocht ik een patroon op het internet. Ik heb het weer helemaal uitgehaald, omdat ik niet tevreden was.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Lastige vraag, daar moet ik echt even over nadenken. Ik denk dat ik een jaar of negentien was toen ik voor het eerst een haaknaald aanraakte. Ik kocht wat bollen bij de Zeeman en ging granny’s haken. Hiervoor gebruikte ik YouTube. Ik heb eigenlijk geen idee waarom ik ermee begon, ik denk uit verveling. Mijn moeder gebruikte die lapjes om jute tassen mee te bekleden. In de zomer van 2018 haakte ik mijn eerste vest, hiervoor zocht ik een patroon op het internet. Ik heb het weer helemaal uitgehaald, omdat ik niet tevreden was. Hierna begon ik al vrij snel met het haken van mijn zelfbedachte kledingstukken. Af en toe haakte ik nog eens een patroon van iemand, maar wat ik vooral deed, was het bekijken en begrijpen van patronen van anderen, zodat ik die informatie kon gebruiken voor het maken van mijn eigen kledingstukken. Het stoere structuurvest is mijn eerste zelfverzonnen kledingstuk, dat over een tijdje op de site van Gek op haken komt. Hoe tof is dat?!

Structuurvest

Amigurumi is iets wat niet goed bij mij past.  Al dat tellen en prutsen geven mij eerder frustratie dan dat ik lekker tot rust kom.

Je ontwerpt vooral kleding voor Gek op Haken, maar is dat ook wat je het liefste maakt en waarom (wel/niet)? Wat voor dingetjes haak je ook graag? En, waar haal je je ideeën vandaan? 

Ik vind het leuk om functioneel te haken. In de winter van 2018-2019 haakte ik voor mezelf een sjaal en in diezelfde winter begon ik met een lapjesdeken (die overigens nog steeds lang niet af is, foei). Aangezien ik het niet nodig vind om een stapel van tien sjaals en dekens te hebben, is het haken van kleding iets wat qua techniek goed aansluit op de sjaal: lange stukken haken en niet altijd teveel tellen. Zo voorkom ik toch dat ik teveel sjaals maak. Amigurumi is iets wat niet goed bij mij past. Ik vind het eindresultaat prachtig en heb al wel een paar knuffels gemaakt, maar al dat tellen en prutsen geven mij eerder frustratie dan dat ik lekker tot rust kom.
Inspiratie komt overal vandaan. Ik heb borden op Pinterest, maak wel eens een foto van een etalage en bedenk graag wat voor kledingstuk ik nog graag zou willen maken. Soms word ik geïnspireerd door bepaalde kleurencombinaties, soms door een bepaalde steek of een bepaald soort garen en soms verzin ik ter plekke wat. 

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? 

Dit verschilt. Soms heb ik een idee waarvoor ik nog garen moet halen. Dan ga ik heel gericht kijken welk garen geschikt is voor mijn idee. Het kan ook zo zijn dat ik al een paar bollen garen heb liggen en ik nog een idee nodig heb. Dan ga ik inspiratie zoeken en kijken waarvoor ik dit garen zou kunnen gebruiken.
Het begint natuurlijk met een proeflapje. Ik bekijk eerst hoe het proeflapje wordt met verschillende maten haaknaalden en verschillende steken. Daarna maak ik berekeningen voor mijn eigen maat en zet ik het aantal steken op dat ik nodig heb. Dit vooraf-werkje is niet het leukst, maar het voorkomt vaak wel dat ik het hele werk weer moet uithalen en opnieuw moet beginnen. Als ik eenmaal de steken heb opgezet en het patroon goed in mijn hoofd heb, kan ik heerlijk haken met een serie op de achtergrond.

Ik heb altijd een notitieboek bij de hand waarin ik meteen opschrijf wat ik aan het doen ben. Dit notitieboek gebruik ik dan weer als ik het patroon uitwerk. Hierna volgt er nog een wiskundig klusje: alle maten berekenen. Dan kraken mijn hersens er soms over, maar ik kan wel erg genieten van dit laatste stukje: mijn haakwerk komt tot leven in een patroon en anderen kunnen het straks ook gaan maken! Het patroon gaat de deur uit en wordt getest. Aan de hand van alle feedback die ik krijg herschrijf ik het patroon en dan is het écht klaar. Al met al kost het maanden om van een simpel proeflapje tot een volledig uitgewerkt patroon te komen. Het haken van een kledingstuk zelf kost me meestal een week of drie tot een maand.

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste?

Het korte kanten zomervestje, dat deze zomer als VIP-patroon op de site is gepubliceerd, is een patroon waar ik nog steeds erg blij van word. Het haakte allereerst heerlijk weg, maar het schrijven van het patroon was ook werkelijk een feest, vooral als je bedenkt dat het patroon voor iedere maat weer anders is: een echte puzzel. Ik ben zo blij dat het gelukt is!

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gehaakt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Wat betreft het volgen van andere ontwerpers gaat mijn voorkeur toch al snel naar ontwerpers die ook kleding ontwerpen, dan komt er natuurlijk een bron van inspiratie voorbij op Instagram. Ik heb echt bewondering voor alle prachtige creaties! Ik heb ooit een vest mogen testen voor Liefs van Suus en al haar kledingpatronen vind ik mooi en ontzettend hip! High in fiber, een ontwerpster uit Noorwegen, maakt ook prachtige kledingstukken. Van haar heb ik nog niets gehaakt, maar dit staat zeker nog op mijn lijstje! Van Coffee & Crocheting wil ik ook nog wel eens iets maken, net als van Little Golden Nook.

Het is vooral het proces van het haken zelf waar ik van geniet en waaruit ik mijn voldoening haal.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ik hecht niet zo veel waarde aan materiaal en dus ook niet aan mijn gehaakte items. Het is vooral het proces van het haken zelf waar ik van geniet en waaruit ik mijn voldoening haal. Het kan zo maar zijn dat ik al mijn gehaakte kledingstukken eens weggeef of verkoop.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Wat betreft garen heb ik geen voorkeur, het is maar net wat ik wil gaan maken. Een bolletje katoen in de zomer, een bolletje merinowol in de winter en een bol acryl tussendoor, ik vind het allemaal leuk!
Wat bij het haken onmisbaar is, is mijn notitieboek. Als ik iets niet opschrijf, dan weet ik er achteraf helemaal niets meer van!

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik heb zojuist de laatste draadjes van mijn huidige project afgehecht: een spencer van merinowol. Dit patroon plaats ik op mijn blog. Tussen het beantwoorden van deze vragen en het plaatsen van het interview heb ik ook nog een sjaal gehaakt (houd Gek op Haken goed in de gaten voor deze sjaal!). Mijn haakplekje is thuis, ik neem het eigenlijk nooit mee. Op de bank of bij de achtertafel is waar ik het liefst zit. Ik haak vooral ’s avonds en af en toe op mijn vrije dagen.

Hoe combineer je het haken en ontwerpen met de zorg voor een klein kindje en je werk? Wanneer heb je tijd om te haken?

Toen mijn zoontje nog erg klein was, haakte ik amper. Toen hij na een aantal weken doorsliep en ’s avonds rond zeven uur naar bed ging, pakte ik mijn haakmomentje. Dat is echt ontspanning voor mij! Als je je bedenkt dat je elke avond van half acht tot een uur of half tien hebt om te haken, dan is dat toch 14 uur per week, dan kun je een hele hoop doen!
Op mijn vrije dagen haak ik nog wel eens als hij overdag ligt te slapen, het hangt er een beetje van af of er geen andere dingen zijn om te doen. Er zullen vast periodes komen waarbij mijn werk meer aandacht van me vraagt, maar op dit moment kan ik het nog goed combineren!

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Dan ga ik toch wel voor het notitieboek! Schrijf alles op wat je doet: de datum waarop je start, de haaknaald die je gebruikt, het aantal bollen garen, de steekverhouding, alles. Het is zo leuk om later terug te lezen hoe lang je bezig bent geweest met een patroon en het is zo handig om te lezen wat je precies hebt gedaan voor als je een ontwerp nog een keer wilt haken of een eigen ontwerp misschien wel wilt uitwerken tot een patroon!

Wauw, wat een leuke antwoorden. Ik geloof dat we Laura zo echt een beetje hebben leren kennen. Mocht je nog meer (haakgerelateerde) vragen hebben voor Laura, stel ze dan hieronder. En, houdt vooral ook de website in de gaten, want er komen binnenkort weer hele leuke patronen van Laura aan.

Mocht je nou ook benieuwd zijn naar de mooie patronen van Laura, kijk dan op deze pagina, daar staan alle patronen fijn bij elkaar!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Och, wat tof om Laura zo te leren kennen. Ik ben vooral benieuwd naar het stoere structuur vest. Dat vind ik echt heel mooi.
    Groetjes Sofie 😉