Verschillende soorten haaknaalden
Als je net begint met haken, heb je misschien niet heel bewust een bepaalde haaknaald gekozen. Maar als je veel haakt, zul je merken dat je waarschijnlijk wel een voorkeur krijgt voor een bepaalde haaknaald of een bepaald merk.
In deze blog zal ik uitleggen wat voor soorten haaknaalden er allemaal zijn en wat de verschillen hiertussen zijn.
Kort gezegd zijn er een paar dingen die kunnen verschillen bij haaknaalden, welke ik allemaal kort zal uitleggen:
- Dikte
- Materiaal
- De haak
- Het handvat
Dikte
Hier hebben we het ook al over gehad in deze eerdere blog. Als je dikker garen gebruikt, gebruik je ook een dikkere haaknaald. Ook gebruik je voor amigurumi, waar je graag strak wilt haken, een kleinere haaknaald vergeleken met kleding, die je vaak juist wat minder stroef wilt krijgen.
Door een kleinere haaknaald te gebruiken dan op de wikkel van je garen staat, krijg je een stevig en strak haakwerk. Dat is ideaal voor amigurumi, want dan ontstaan er geen gaatjes en kan je vulling er niet uitvallen. Je wilt bij kleding juist dat deze soepel valt, een stugge trui draagt namelijk echt niet lekker. Je gebruikt voor het haken van kleding meestal de haaknaald die op de wikkel wordt aangegeven.
Materiaal
Ik heb het hier over het materiaal van de haak zelf, soms is het handvat van een ander materiaal en je hebt ook haken die van verschillende materialen zijn.
Staal: dit zijn meestal hele dunne haaknaalden, voor als je wil haken met bijvoorbeeld naaigaren of ander dun garen. Vooral de ouderwetse haaknaalden zijn van dit materiaal gemaakt.
Aluminium: een van de populairste materialen op dit moment. De meeste moderne haaknaalden zijn hiervan gemaakt. Het is glad en licht van gewicht. De aluminium haaknaalden hebben vaak een plastic omhulsel als greep, dit kan een softgrip van siliconen zijn of een hardgrip van hard plastic.
Metalen haaknaalden kunnen gemaakt zijn van staal of aluminium. Hele dunne haaknaalden (minder dan 1mm) zijn vaak van staal omdat dit sterk is. De haaknaald breekt dan niet door als je ermee haakt. Metalen haaknaalden zijn vaak erg glad: sommige mensen vinden dit fijn, anderen willen iets meer structuur op de haaknaald.
Plastic: dikke haaknaalden worden vaak volledig van plastic gemaakt. Denk aan de haaknaalden vanaf 10 mm ongeveer.
Plastic is over het algemeen het goedkoopste materiaal. Het heeft iets meer structuur dan metaal. Dikke haaknaalden worden vaak gemaakt van plastic omdat het niet zo zwaar is.
Bamboe/hout: biologisch verantwoorde haaknaalden worden hier vaak van gemaakt. Maar ook de dikkere haaknaalden vanaf ongeveer 10 mm worden van hout of bamboe gemaakt. Het haakt soms wat stroever.
Houten haaknaalden zijn het minst populair. Ze staan wel vaak mooi op een foto en worden dan ook vaak als accessoire op foto’s gebruikt. Binnen de houten haaknaalden is bamboe het goedkoopste.
Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Wat een ander persoon fijn vindt, vindt iemand anders misschien juist vervelend: het is allemaal net wat jij persoonlijk fijn vindt haken!
De haak
De haak van een haaknaald heeft verschillende onderdelen: de punt, de keel en de steel.
Punt
De punt spreekt voor zich: dit is het puntige kopje bovenop de haaknaald. Als dit erg puntig is, kan je makkelijk in je steken komen, maar het kan daardoor ook zijn dat je verkeerd steekt en op die manier het garen per ongeluk splijt.
Keel
Dit is het “inhammetje” van de haaknaald. Bij de ene haaknaald is deze inham dieper dan bij andere haaknaalden. Een diepe keel zorgt ervoor dat de steken niet per ongeluk van de haak vallen, maar hierdoor laat de draad ook minder gemakkelijk los.
Steel of schacht
De schacht (ook wel steel) is het stuk tussen de haak en het handvat. Haaknaalden kunnen verschillende lengtes stelen hebben. De dikte van de steel is in Nederland de maat: een haaknaald van 5 mm heeft een steel met een diameter van 5 mm.
Het handvat
Haaknaalden kunnen veel verschillende vormen handvatten hebben. Sommige haaknaalden hebben een licht ergonomisch handvat en sommige hebben een hele andere vorm. Een handvat kan ook gemaakt worden in verschillende materialen, die hard of zacht kunnen zijn. Ik houd zelf erg van een ergonomische haaknaald, want die zijn zo gemaakt dat ze fijn in de hand liggen, maar anderen vinden dit juist vervelend haken.
Afhankelijk van hoe jij de haaknaald vasthoudt en hoe veel je haakt, zul je hier waarschijnlijk je eigen voorkeur in hebben.
Op de foto zie je verschillende haaknaalden, je kan nu zien op hoeveel manieren ze verschillen!
Van links naar rechts:
- Clover Softtouch* 0.9mm
- Addi Swing* 2.5mm
- Studio Woord en Draad* 2.5 mm
- Merkloze, handvatloze aluminium haaknaald
- Merkloze handvatloze bamboe haaknaald
- Knitpro Waves Soft Feel*
Alle haaknaalden met * zijn te koop met 10% korting voor gek op haken leden! Ze zijn te
vinden op de site van Studio Woord & Draad of bij Caro’s Atelier.
Conclusie
Eigenlijk komt het allemaal dus neer op eigen voorkeur! Als je veel haakt of een nieuwe haaknaald wilt kopen, kan het nuttig zijn om te kijken naar andere haaknaalden die je fijn vindt: wat is de dikte en het materiaal en hoe zien de haak en het handvat eruit? Op die manier kun je beter bedenken wat voor jou de perfecte haaknaald is.
Hebben jullie een favoriete haaknaald en waarom vinden jullie deze fijn? Of ben je juist nog op zoek naar een fijne haaknaald? Laat het ons weten in een reactie!
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Hier ook sinds kort favoriet. Ben ze nog aan het verzamelen in mijn meest gebruikte met je. Hebben zelfs tussenmaatjes
Ik haak heel graag met de Tulip Etimo, ik heb ze dan ook in alle maten
Jaaaah, die heb ik ook (in alle maten en verschillende kleuren)! Haha!
Ik haak graag met de haaknaalden van studio woord en draad heb een hele set😄 vindt het fijn dat ze relatief kort zijn en zo makkelijk in je hand passen😄