Review: Haaknaalden Yarn and Colors

Haaknaalden 1

Welke haaknaald fijn voor je is, is heel persoonlijk. Sommigen houden van de ouderwetse metalen haaknaalden, anderen willen liever een haaknaald met softgrip. Sommigen houden van een diepe scherpe haak, terwijl anderen weer liever een wat oppervlakkiger haak hebben. Toen Yarn and Colors mij vroeg om een review te schrijven over hun haaknaalden, moest ik ook wel even nadenken over hoe ik dat zou gaan doen. Want of je de haaknaalden fijn vindt, is dus heel persoonlijk. Los van de uitdaging om een voor iedereen nuttige blog te schrijven, vind ik het natuurlijk wel hartstikke gaaf om de haaknaalden te mogen reviewen. Dus ik nam de uitdaging aan.

Eigenlijk zijn er drie dingen die ik belangrijk vind aan een haaknaald:
1. Glijdt de haaknaald soepel door mijn haakwerk? Niemand houdt van een stroeve haaknaald. Het gaat pijn doen aan je handen en polsen als je te hard moet duwen en trekken aan je haaknaald.
2. Pakt de haak de draad goed mee? Niets zo irritant als een haak die de draad de hele tijd weg laat glippen of een haak die juist de draad niet meer loslaat als je klaar bent met een steek. De haak moet goed in balans zijn.
3. Ligt de haaknaald goed in de hand? Met andere woorden, krijg je geen last van je hand en pols van het vasthouden van de haaknaald.

Op de verpakking van de haaknaald staat te lezen dat de haaknaald is ontworpen om zowel “convenient” (handig) als “fancy” (hip) te zijn. De haaknaalden hebben allemaal een zwarte softgrip en ze zijn verkrijgbaar in drie kleuren: geelgoud, roségoud en zilver. Verder hebben de haaknaalden aan het eindje een klein oogje en daar hangt heel schattig een “charm” (bedeltje) aan.

Ik vind de haaknaalden echt heel mooi. Ik draag zelf graag roségoudkleurige sieraden en de haaknaalden passen dan ook mooi bij mijn accessoires ;). Als je, net als ik, vaak foto’s op sociale media plaatst, dan zijn de haaknaalden bovendien een mooi rekwisiet om te gebruiken in je foto’s.

Charms 1

De “charms” kun je heel handig gebruiken als stekenmarkeerder. Doordat de bedel aan je haaknaald hangt, heb je er altijd een bij de hand. Wat ook leuk is, is dat er verschillende bedels te koop zijn, zodat je ook eens iets anders aan je haaknaald kunt hangen. Standaard hangt er een cirkeltje aan de haaknaald, maar je kunt ook een roosje, blaadje of sterretje kopen. Natuurlijk ook allemaal in het geelgoud, roségoud of zilver.

En, dan nu terug naar de vragen die ik mezelf eerder over de haaknaalden heb gesteld. Om een haaknaald goed te kunnen beoordelen, moet je natuurlijk een stukje haken. Ik haak veel amigurumi en daarom heb ik ervoor gekozen om Pop Neeltje (een patroon dat voor alle leden van Gek op Haken vrij beschikbaar is) te haken. Pop Neeltje bestaat dus hoofdzakelijk uit vasten. Maar in het patroon worden ook stokjes en halve stokjes gebruikt. Het leek me dus een perfect project om de haaknaalden uit te proberen.

Aan de slag met pop Neeltje 1
Voor mijn haakproject gebruikte ik haaknaald 3 mm

Soepelheid

Allereerst glijdt de haaknaald prima door je haakwerk. Je kunt dan ook in een lekker tempo doorhaken en je hoeft de naald niet door je werk te duwen of trekken. Op het eerste punt is de haaknaald wat mij betreft geslaagd!

De haak

Er zijn heel veel verschillende haken aan haaknaalden. De haak bestaat uit de punt, de keel en de groef. Het is wat technisch om daar nu helemaal op in te gaan, dus ik noem het kort gezegd: de haak. Persoonlijk houd ik niet van een hele diepe haaknaald, want dan vind ik dat de haaknaald de draad niet gemakkelijk loslaat. De haaknaald van Yarn and Colors heeft voor mij een fijne haak en ik kan er goed en vlot mee haken.

Verschillende haaknaalden
Verschillende haaknaalden van 2,5 mm (de voorste is de haaknaald van Yarn and Colors)

De grip

Toen ik begon met haken, haakte ik met de mesgreep. Zo zag ik het op YouTube, dus zo heb ik het mezelf aangeleerd. Later zag ik mijn moeder in een soort record-tempo haken en vond dat ik dat ook moest leren. Zij haakt met de pengreep, dus heb ik mezelf dat ook aangeleerd. Ik kan dus op beide manieren haken, dus ik heb ook beide grepen op de haaknaald losgelaten.

Zoals je kunt zien op de foto’s, kan ik bij beide grepen de haaknaald heel prettig vasthouden. Nogmaals, hoe jij je haaknaald vasthoudt en wat jij prettig vindt, dat is heel persoonlijk. Ik vind het prettig dat de haaknaald een klein deukje heeft vooraan op de softgrip, waardoor mijn duim bij beide grepen extra steun heeft. En, ik gebruik altijd een softgrip haaknaald, dat vind ik prettiger dan een harde grip, dus ik ben heel blij dat de haaknaald zo’n grip heeft!

Het was in het begin wel even wennen aan een nieuwe haaknaald, maar uiteindelijk ging het haken toch heel vlot. Zie hierboven het resultaat, leuk is ze he?! Pop Neeltje is ook helemaal blij met hoe ze geworden is.

Conclusie

Ik ben erg blij met de haaknaalden van Yarn and Colors. Ik vind het niet alleen een hele mooie haaknaald, maar het is ook echt een hele fijne haaknaald. De prijs van een haaknaald ligt tussen de €5,00-€6,50, dus het is niet een supergoedkope, maar ook geen hele dure haaknaald. Ik vind het zelf heel leuk als al mijn spulletjes leuk bij elkaar passen en daar speelt Yarn and Colors heel slim op in. Zo zijn er ook nog andere gereedschappen, zoals schaartjes, te koop in dezelfde leuke kleuren (geelgoud, roségoud en zilver). Je kunt dus al je gereedschappen op elkaar afstemmen! Hoe leuk is dat? Hebben jullie al eens met deze haaknaalden gehaakt? Zo ja, hoe beviel dat? Wat vinden jullie belangrijk aan een haaknaald?

Ook aan de slag met de haaknaalden van Yarn and Colors of het patroon van Pop Neeltje? Hier vind je de linkjes:
Haaknaalden van Yarn and Colors
Haakpatroon Pop Neeltje

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik vind wel interessant om te lezen wat anderen van de haaknaalden vinden. Ik won laatst de gehele haaknaaldenset op instagram bij yarn and colors en gebruik ze nu al bij 2 verschillende projecten. Ik vind ze ook erg fijn. Wel handig zo’n review, voor mensen die ze wellicht aan willen schaffen.
  Fijne maandag.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  1. Wow Emily, wat een geluksvogel ben jij zeg! Hartstikke leuk om zo’n haaknaaldenset te winnen en dat ze dan ook nog fijn haken is helemaal mooi meegenomen ;). Ik vind de haaknaalden ook echt heel fijn en ziehier heeft Yarn and Colors al 2 goede reviews :D!
   Liefs, Claudia