Rendier haken

IMG 20181215 205659 1

Vandaag is het maandag 25 november en het is nog maar 29 dagen tot Kerstmis! Wat gaat de tijd snel. Ik stuur elk jaar graag iedereen ouderwets een kerstkaartje; ik vind echte post zó veel leuker dan emails. Dat zal je vast wel herkennen. 

En, sinds een jaar of 5 stuur ik dan een gehaakt hangertje mee voor in de kerstboom. Inmiddels heb ik al een kransje, schaatsen, kerststerren en een rendier gehaakt. Dat rendier haakte ik vorig jaar en ik kreeg er erg veel leuke reacties op. Veel mensen vroegen mij waar ik het patroon vandaan had, maar omdat het een Engels patroon was ‘haakten’ veel mensen toch af. (Erg toepasselijke woordspeling, sorry) 

Ik kwam laatst de foto’s van mijn gehaakte rendieren tegen en ik werd er meteen weer vrolijk van. Daarom heb ik besloten het patroon (met toestemming van de ontwerpster natuurlijk) te vertalen naar het Nederlands. Voor het vertalen heb ik het handige vertaalschema Engels-Nederlands gebruikt dat te vinden is op deze website. Zo, nu kunnen nóg meer mensen dit leuke rendiertje haken!

Het patroon en de foto’s zijn van Rebel Skein en deze zijn te vinden op haar blog (ze heeft ook een Facebook– en Instagrampagina). 

Ik hoor graag van je of je dit rendiertje ook gaat maken of misschien kende je hem al? Laat je een reactie achter, dat zou ik leuk vinden? Veel plezier met het maken van dit schattige rendiertje! 

PATROON RENDIER 

Haaknaald: 3,5 mm
Garen: bolletje katoen. Ik heb zelf 3 verschillende kleuren gebruikt: donkerbruin en lichtbruin voor het rendier en rood voor de neus. 

Afkortingen

v = vaste 
l = losse
hv = halve vaste
hst = half stokje

Hoofd

Toer 1- haak 3l, 1v in 2el van de naald, 1v in volgende l. Keer je werk (totaal: 2v)
Toer 2- Haak 1l. 2v in elke steek. Keer. (4)
Toer 3- Haak 1l. 1v in elke steek. Keer. (4)
Toer 4- Haak 1l. 2v in de 1esteek. 1v in de volgende 2 steken. 2v in de laatste steek. Keer. (6)
Toer 5- Haak 1l. 1v in elke steek. Keer. (6)
Toer 6- Haak 1l. 2v in de 1esteek. 1v in de volgende 4 steken. 2v in de laatste steek. Keer. (8)
Toer 7- Haak 1l. 1v in elke steek. Keer. (8)
Toer 8- Haak 1l. 2v samenhaken, 1v in de volgende 4 steken. 2v samenhaken. Keer. (6)
Toer 9- Haak 1l. 1v in elke steek NIET KEREN. (6)
Toer 10- Haak 1l. Haak nu een randje van vasten om het hele hoofd heen. Je haakt 2v in de eerste en in de laatste steek van toer 9. Sluit met een hv. NIET AFHECHTEN. Zie foto 1.

Foto 1 1
Foto 1

Foto 1: Hier zie je bij de 2 pijlen op welke plekken in toer 10 je 2v moet haken. Bij de linker pijl moet je eindigen, daar ga je zo het linkeroor haken. 

Linkeroor

Haak 5l. Haak een hv in de 2e l van de naald. Haak dan een v in de volgende l, dan een hst, een v (zie foto 2), en dan een hv in de eerste l op het hoofd. (Zie foto 3). Nu ga je verder haken aan de andere kant van de lossenketting. 1v in de 1e steek, een hst in de volgende, dan een v en een hv in de laatste steek. Hecht af. 

Bij foto 2 en 3 zie je dus hoe je aan beide kanten van de 5 lossen haakt. 

Rechteroor

Tel vanaf het linkeroor 8 steken en hecht daar je draad aan (zie foto 4). Hier begin je het rechteroor. Haak 5l, haak een hv in de 2e l van de naald. Haak dan een v in de volgende l, dan een hst, een v en dan een hv in de eerste l op het hoofd. Nu ga je verder haken aan de andere kant van de lossenketting. 1v in de 1e steek, een hst in de volgende, dan een v en een hv in de laatste steek. Hecht af. 
Er is geen foto 5 want die voegde niks toe. Op foto 6 zie je hoe het rendier er nu uit zou moeten zien. 
Tip: werk nu alvast de losse draadjes weg voordat je aan het gewei begint. Die draadjes zitten anders alleen maar in de weg. 

Op foto 4 zie je goed waar je met het rechteroor begint. En, zo (foto 6) zou je rendier er nu uit moeten zien.

Het gewei

Je haakt eerst het rechtergewei en zonder afhechten haak je daarna het linkergewei. 

Rechtergewei:

Hecht je draad aan in de v direct links naast het rechteroor. Haak nu 12l (Zie foto 7A). Haak een hv in de 2e l van de naald. Haak dan 4hv in de volgende 4 l, Haak 9l (Zie foto 7B). Haak een hv in de 2e l van de naald. Haak dan 4 hv in de volgende 4 l (Zie foto 7C). Haak 6l (Zie foto 7D). Haak een hv in de 2e l van de naald. 

Haak dan 4 hv in de volgende 4 lossen (Zie foto 7E). Haak nu hv terug tot het rechteroor en eindig met een hv in de vasten waar je begon (Zie foto 7F).

Je gaat nu eerst 2 hoorntjes haken voordat je het linkergewei haakt. 

Haak 1hv in de volgende v. Haak 4l, haak een hv in de 2e l van de naald, dan een hv in de volgende 2 l, en dan nog een hv in de v op het hoofd.

Je steekt nu over naar de linkerkant van het hoofd: 
Haak een hv in ieder van de volgende 4 v. Haak 4l, haak een hv in de 2e l van de naald, dan een hv in de volgende 2 l, en dan nog een hv in de v op het hoofd. 

Linkergewei:

Haak een hv in de volgende steek. Haak 15l. Haak een hv in de 2e l van de naald, dan 4hv in de volgende 4 l. Haak daarna 6l (Zie foto 8A).  Haak een hv in de 2e l van de naald, dan nog 4hv in je ketting van 6 lossen. (Zie foto 8B). Haak dan 4hv in de volgende 4 l. Haak daarna 6l (Zie foto 8C). 

Haak een hv in de 2e l van de naald en haak nu hv over de rest van de lossenketting, tot je terug bent bij het linkeroor. Haak een hv in de v op het hoofd. Hecht af (zie foto 9). 

Foto 9 1

Klaar! 

TIP: Ik heb zelf nog een rode neus toegevoegd, dat heb ik ooit ergens op een foto gezien. 

Mocht je net als ik er ook een neus erop willen maken, dan doe je dat zo:
Haak een magische ring en haak daar 7v in. Sluit met een hv.

Ik gebruik de begin- en einddraad om de neus op het hoofd vast te maken. Steek met een borduurnaald beide draden door het hoofdje op de plek waar je de neus wilt hebben. Maak beide draden aan de achterkant van het hoofd vast. 

Succes!

IMG 20181215 205659

NB: De foto’s (met het oranje garen) en het patroon zijn en blijven eigendom van Rebel Skein.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Bedankt voor het plaatsen van dit leuke patroon. Voor mijn Kerstkaarten heb ik ze gehaakt met Catania 426 fuchs voor de kop, Catania 162 choc.bruin voor het gewei en Scheepjes Twinkle rood voor de neus. Heel leuk geworden.

 2. Wat een schattig rendier, ik haak ze om op een kerstkaart te plakken. Iemand tips hoe ik dar het beste kan doen? Verstevigen en met welke lijm?

 3. Hoi Marieke, ik ben net bezig geweest met je gezellige rendier patroontje….en hij is leuk!!
  Maar het enige waar ik mee zit….ik zie op de foto’s dat het gewei rechtop staat……dat is bij mij niét zo!! Heb je daar nog iets bijzonders aan gedaan??

  1. Hoi. Ik heb beide delen van het gewei vast gemaakt met een klein stukje garen zodat ik hem in de boom kan ophangen. Kijk even bij mijn laatste foto bij de blog; daar staat een complicatie van foto’s van mensen die het rendier in de boom hebben gehangen en daar zie je het zilveren draadje dat ik heb gebruikt.
   Hopelijk kan je hier iets mee.
   Succes!

   Marieke

  2. Ik heb de rendieren geblockt, dus opgespannen met naalden en natgemaakt en zo laten drogen. En ik heb er een draadje doorheen gedaan als lus om ze zo op te hangen.
   Succes! Groetjes, Marieke