Goede creatieve voornemens

IMG 3718

Nog de beste wensen allemaal!! Ook al is het nieuwe jaar alweer een paar dagen oud, je kunt nog steeds goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. En, dit gaat niet over het minder snoepen of stoppen met roken, maar over het maken van voornemens op creatief gebied. Goede creatieve voornemens!

Ik volg al heel wat jaren allerlei social media-accounts en zie ook daar allerlei goede creatieve voornemens voorbijkomen. Welke voornemens zijn bij mij de revue gepasseerd en wat heb ik daaruit geleerd wat ik jullie mee kan geven? Zitten jullie klaar? Daar komen mijn tips.

Gebruik je voorraad

Na de vaak dure feestdagen, probeer ik in de maand januari altijd wat rustiger aan te doen. Om toch lekker bezig te kunnen zijn, duik ik daarom meestal in januari in mijn voorraad wol en katoen om te kijken wat ik daar mee kan doen. Ik leg vaak allerlei bolletjes en kleurtjes bij elkaar waardoor er allerlei nieuwe ideeën ontstaan. De ideetjes (max. 5 of 6) waar ik het meest blij van word schrijf ik op een lijstje, zo heb ik altijd een idee klaar staan.

Januari staat voor mij dus voor het maken van dingen uit mijn voorraad. Op sommige accounts zie ik harde voornemens om een jaar lang geen garens meer te kopen. Een mooi streven, maar erg moeilijk voor een garen liefhebber. Zo hard trek ik de lijn dus niet. Wel kijk ik of ik het echt nodig heb en of ik er echt het “jippie-gevoel” van krijg. Verder zoek ik mijn garens uit en doneer wat ik niet meer ga gebruiken.

Kies je project

Patronen, boeken en bergen inspiratie liggen vaak te wachten. Ieder jaar kies ik 1 of 2 patronen uit mijn boeken uit, die ik dat jaar graag wil maken. Zo doe ik dat ook met het leren van een nieuwe steek. Meestal kies ik daarbij voor een laagdrempelig project, zoals bijvoorbeeld een doekje haken. Deze zijn veelzijdig inzetbaar en ik heb op deze manier weer een nieuwe steek geleerd.

Niet teveel WIPs

Een ander veelgehoord voornemen is het wegwerken van de stapel met WIPs (Work In Progres), ofwel minder haakwerken tegelijk op de naald. Ik heb gemerkt dat dat ook een lastige is. Toch heb ik de hoeveelheid de laatste jaren weten terug te dringen. Het risico van zoveel projecten is dat je op een gegeven moment geen zin hebt om deze af te maken.

Als je de hoeveelheid WIPs wilt minderen is het een goed idee om eens kritisch door je stapel te gaan. Zijn er projecten die het toch niet meer helemaal zijn? Haal ze dan uit en zoek een andere bestemming voor het garen. Wil je het wel afmaken? Probeer het project dan zo snel mogelijk af te maken, voordat je aan iets nieuws begint. Is het op een detail na af? Rond het af en neem het in gebruik. Ik hanteer voor mijzelf de volgende criteria: Ik mag van mijzelf een moeilijk/pittig haakwerk hebben liggen, een makkelijk haakwerk (ook wel Netflix, tv- haakwerkje genoemd) en een klein tussendoor project. Dus al met al heb ik maximaal zo’n 3 werken tegelijk op de naald staan. Uitzonderingen daargelaten 😉 maar die probeer ik wel te beperken om het overzichtelijk te houden.

Project 4Seasons Trui

Gebruik een projectblad

Nog een ander veelgehoord probleem is dat mensen van hun WIPs niet meer weten met welke haaknaald ze hebben gewerkt. Ook dat is iets wat mij is overkomen. Gelukkig is dat heel makkelijk te voorkomen. Door een projectblad, wat je hier via Gek op Haken kan downloaden, te gebruiken. Je noteert de belangrijkste dingen van je project op dit blad, zoals: de naam van het patroon, welk garen je gebruikt, welke haaknaald. Zo staat alles van je haakproject bij elkaar en is het gemakkelijk terug te vinden.

Stop de ingevulde bladen in een mooie map en je hebt alle informatie over je projecten bij elkaar. Overigens is het ook erg leuk om eens aan het eind van het jaar terug te bladeren en te zien wat je allemaal hebt gemaakt in een jaar tijd. Dus, ook dit jaar ga ik weer goed bijhouden wat ik maak en alles noteren op de bladen.

Ik ben erg benieuwd of jullie nog andere goede creatieve voornemens hebben en of jullie met deze tips aan de slag gaan?!

Laten we er in ieder geval weer een heel mooi en creatief jaar van gaan maken.

Liefs Boukje

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Boukje
  Wat heel toevallig heb ik net op de laatste dag van vorig jaar mijn ‘bolletjes – voorraad’ eens opgeruimd. En goed gesorteerd. Oeps, ik wist niet dat ik zoveel liggen had.
  Dus ben ik nu een sjaaltje aan het maken uit eigen ‘shop’.
  En ook een trui weer tot bollen gedraaid, zo heb ik twee keer lol van wol.
  Dank je wel voor de tips trouwens, ik ga proberen om ermee aan de haak te gaan.
  Groetjes Sofie