Verschillende culturen, verschillende mutsen?

10

Gehaakte mutsen zijn niet alleen mooi en praktisch, ze hebben ook een lange geschiedenis in verschillende culturen over de hele wereld. Elke cultuur heeft zijn eigen unieke stijl en patroon. In sommige culturen worden mutsen gehaakt als een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Haken heeft in verschillende culturen een rijke geschiedenis en diepgaande betekenis. Als haakster en ontwerpster ben ik gefascineerd door de manier waarop verschillende gemeenschappen deze eenvoudige naald en draad hebben gebruikt om hun eigen unieke stempel te drukken op dit ambacht. In sommige culturen haakten ze als een vorm van noodvoorziening. In tijden van armoede waren gehaakte dekens, kleding en mutsen een manier om warm te blijven en bescherming te bieden tegen de elementen. In andere culturen was haken een vorm van afleiding en ontspanning.

In Scandinavië bijvoorbeeld, zijn gehaakte mutsen een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. De traditionele Noorse mutsen, hebben een kenmerkend patroon van sneeuwvlokken en geometrische ontwerpen. De Zweedse muts, heeft een pompon bovenop en is gemaakt van meerdere kleuren garen. Het kenmerkende Fair Isle haken of breien is ook uit Scandinavië afkomstig.

In Zuid-Amerika zijn gehaakte mutsen ook wijdverspreid. De Boliviaanse muts staat bekend als de ‘chullo’ en is gemaakt van alpaca of lama wol. De muts heeft vaak lange oorflappen die onder de kin worden vastgebonden en gemaakt in kleurrijke patronen die de Andes-cultuur weerspiegelen.

zamponada gf1383415a 1280
Een Chullo

In het Midden-Oosten worden gehaakte mutsen vaak gedragen door bedoeïenen- en nomadengemeenschappen. De traditionele Arabische muts, bekend als ‘keffiyeh’, is een vierzijdige sjaal gedragen om het hoofd en de nek te beschermen tegen de zon en zand. Het patroon is gewoonlijk zwart-wit en bevat vaak symbolen die belangrijk zijn voor de Arabische cultuur.

Keffiyeh
Een man met Keffiyeh

In Afrika vinden we een rijke traditie van gehaakte mutsen. De Marokkaanse muts staat bekend als de ’tarbouche’ en wordt voornamelijk gedragen door mannen bij speciale gelegenheden. Het is een ronde stevige muts met een kwastje bovenop en soms versierd met goudkleurige kralen en borduurwerk.

Kufi
Een man met Kufi

De ‘kufi’ is een gehaakte muts die in veel landen in Afrika wordt gedragen en wordt vaak geassocieerd met islamitische cultuur en religie.

Gehaakte mutsen zijn dus niet alleen een mooi en handig iets, het is ook een belangrijk onderdeel van de traditionele kleding en cultuur in veel verschillende landen. Door voorbeelden te gebruiken van gehaakte mutsen uit verschillende culturen kunnen we niet alleen onze eigen stijl uitdrukken, maar ook respect en waardering tonen voor de culturele diversiteit van onze wereld. Het leuke is dat in Nederland veel tradities samen komen in de mutsen die we dragen, zo zie je veel mutsen met Noors patroon, met daarbij oorflappen. Ook het heel kleurrijke van de Boliviaanse en Afrikaanse mutsen zie je terug in onze mutsen. Je kunt heel goed inspiratie op doen door naar foto’s te kijken van mutsen uit verschillende landen en daar dan je keuze qua model of kleurgebruik op af te stemmen.

Heb jij ook wel eens een muts gehaakt met Noorse patronen, of een muts met oorflappen? Vind jij al dat kleurrijke ook zo mooi en apart? Ik hoor het graag van je, bijvoorbeeld als reactie op deze blog.

Wil jij ook een muts gaan haken, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Lees dan de handige blog van Saskia met “Handige tips: een muts haken in 3 stappen“. Zoek je een leuk patroon van een muts, kijk dan eens hier.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *