Hoe begin je aan je bol garen?

IMG 4998

Ben je net zoals vele anderen, op zoek naar een ontspannende hobby? Eentje die je overal mee naartoe kunt nemen, eentje waar je compleet ‘zen’ van wordt?
Dan is haken de ideale hobby. Maar als beginner zie je soms niet hoe je met die haaknaald aan de slag moet gaan. Ik schreef eerder al een blog over de keuze van je haaknaald, dit kan je hier teruglezen.
Nu je je ideale haaknaald bij de hand hebt en een mooie bol garen hebt aangeschaft, ga je van start, maar… Hoe begin je aan je bol garen?

Start vanuit het midden

Bij een bol garen kan je de bol vanuit de binnenkant naar buiten trekken. Bij Scheepjes zit een makkelijk labeltje aan het ene uiteinde en is het haken vanuit de binnenkant van je bol extra makkelijk.

20221012 135546 01

Ik hoorde ooit dat een bolletje garen eigenlijk niet als bedoeling heeft om die vanuit de binnenkant te gaan beginnen. Ik vind het wel handig, want dan rolt je bol niet weg, tijdens het haken.

Maar… Soms brengt dit ook heel wat frustraties met zich mee, vooral als die binnenkant helemaal als een grote kluwen naar buiten komt. Dan stel ik voor om vooraf de gehele bol te proberen ontwarren, vooraleer je begint met haken. Want tijdens het haken raak je er alleen maar verder gefrustreerd door. Ik spreek uit ondervinding. Je kunt dan het beste de bol opnieuw oprollen.

Start vanuit de buitenkant

Wil je de bol gewoon aan de buitenkant beginnen, dat kan. Het draadje is aan de buitenkant van de bol altijd goed te vinden. Een yarn bowl kan dan wel heel handig zijn. Daarmee rolt je bolletje garen niet telkens de woonkamer of keuken door. Of je kan ook een doos of gewoon het vergiet van in de keuken gebruiken, waarin je je bolletje laat liggen tijdens het haken. Je koopt een yarn bowl (dat laat zich in het Nederlands vertalen naar garenschaal) in verschillende formaten en kleuren in een wolwinkel.

20221012 135618 01

Ik vind een yarn bowl vooral handig thuis, als ik buiten zit om te haken. En jij, wat heeft jouw voorkeur, hoe begin je aan je bol garen? Aan de buitenkant of toch aan de binnenkant?

Haak ze!

Groetjes Sofie

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik gebruik een klein verhard plastieken tas waar ik mijn haakwerk van het moment in bewaar 😉. De wol kan niet weg en ik kan de tas gemakkelijk op de grond plaatsen.

    1. Maar als je dan je haakwerk wilt meenemen , bijvoorbeeld naar een vriendin of zo, of op de trein om daar verder te haken , dan kun je die bol toch niet uit de theepot halen want die zit toch vast in de schenktuit? Hoe doe je dat dan?

      1. Ik vind het wel een bruikbare tip voor thuis. Maar ik vermoed dat ze dan die bol niet in de theepot begint, als ze ergens naartoe moet. Zou anders een vreemd gezicht zijn, niet?!