Steekmarkeerders

IMG 20220220 104610 01

Als je haakt, dan heb je er al wel eens over gehoord over ‘een steekmarkeerder’, ook wel stekenmarkeerder genoemd.

Wat is een steekmarkeerder?

Een steekmarkeerder is een sluitbaar haakje. Een steekmarkeerder gebruik je om je steken te markeren, zo makkelijk als het woord zelf zegt.

Welke vormen steekmarkeerder heb je?

De meest gebruikte steekmarkeerders zijn van plastic, die kan je aan één kant open maken en heel makkelijk aan je haakwerk bevestigen. Maar ze breken naderhand ook makkelijk…

IMG 20220220 104654 02

Je hebt markeerders met een metalen slotje. Daar is een mega grote keuze in, met onder andere fruit, dieren, disney figuren en nog zoveel meer. 

TIP: Zorg er wel voor dat de markeerder niet te zwaar aan voelt. Want dan gaat de steek, waar je de markeerder in bevestigd, uitrekken. En dat is niet mooi, als je het mij vraagt.
In het begin van mijn haakcarrière, begon ik met de gewone plastic versie, maar nu heb ik heel unieke stukken in mijn bezit. Heel leuk dus om een divers aanbod te verzamelen waaruit je kan kiezen. Zo heb ik de gewoonte om er eentje uit te kiezen volgens mijn ‘mood’ en passend bij wat ik op dat moment aan het haken ben.

IMG 20220220 104533 01

Wat doe je met een steekmarkeerder?

Je kan die gebruiken voor verschillende doeleinden, hoor.

Je gebruikt een steekmarkeerder om het begin van je haakwerk, onder andere bij amigurumi om het begin van elke ronde te gaan markeren. Dit doe je door je markeerder door het eerste v’tje van de steek te steken. Zo blijft die daar zitten tot je rond bent met haken. En weet je precies dat dit het begin wordt van je volgende toer en kan je al dan niet meerderen bijvoorbeeld.

Je kan een steekmarkeerder ook als telwerk gebruiken, als je bijvoorbeeld moet tellen om de hoeveel rijen je een andere steek moet haken of wanneer je wil veranderen bij elke 10e  steek van kleur.

Ik vind het ook super handig om die te gebruiken voor het markeren van het gezicht, zoals de ogen, neus en mond. Je telt vooraf de steken, plaatst een steekmarkeerder en je ziet waar de ogen echt gaan komen. Dan ben je zeker dat die op de juiste plaats terecht komen, niet?!

Bij het opbergen van mijn haakwerk, dan gebruik ik altijd een steekmarkeerder. Ik haal die door de lus van mijn haakwerk, zo wordt mijn werk niet nodeloos uitgetrokken, bij het uithalen uit mijn projectbag.

Om twee lapjes aan elkaar te haken, is een steekmarkeerder ook super handig. Zo blijven de delen op hun plaats.

Ook heb je handige steekmarkeerders waar de haaknaaldgrootte op staat. Die kan je gebruiken, zodat je niet vergeet welke haaknaald je voor je werk hebt gebruikt. Deze worden ook wel maatmarkeerders genoemd.

En, ik hang ze soms gewoon aan mijn mini geldbeugel, als mooie eyecatcher. Zelf heb ik geen gaatjes in mijn oren, maar ik zag al menig haaksters met een leuke steekmarkeerder als oorbel rondlopen. 

Waar hou je die steekmarkeerder nu bij?

Je kan ze bevestigen aan een metalen ring of in een klein metalen doosje. Ik kreeg ooit een steekmarkeerder ketting, waar ik mijn mooiste exemplaren kan aan bevestigen.

Het is ook heel handig als je projectbag een lusje aan de zijkant heeft, waar je standaard wat steekmarkeerders kan aan doen. Dan heb je bij elke uitstap toch deze handige dingen mee. Zoals bij de hobbybags van Inge, waar je als lid van Gek op Haken korting krijgt, hangen er standaard enkele passende exemplaren aan.

Het fijne aan metalen steekmarkeerders is, dat je die ook aan een magneet kan laten bijeen kleven.

Alternatieven voor een steekmarkeerder?

Om het begin van je rij aan te geven, kan je ook gewoon een ander kleurende draad gebruiken als meeloopdraad.

Een toerenteller vervangt de steekmarkeerder, die je zou gebruiken om een rij aan te geven.Je kan ook een paperclip gebruiken. Zorg er wel voor dat de uiteinden geen scherpe punten hebben, anders maak je gaten of haperingen in je haakwerk. En, dat zou jammer zijn.

Waar kun je steekmarkeerders bijvoorbeeld bestellen?

Bij Miekk van steekmarkeerders.nl krijg je als lid van Gek op Haken 10% korting. Je kan ze bij haar laten personaliseren met je eigen foto/logo in. Hoe tof én uniek is dat?!

Ook bij Studio Woord & Draad kan je er vinden, ze verkoopt een setje ‘Minimalistic’, heel eenvoudig en toch handig. Ook hier krijg je als lid van Gek op Haken 10% korting.

Wil je gebruik maken van dit ledenvoordeel en ben je lid, klik dan hier. Mocht je nog geen lid zijn van Gek op Haken, kijk dan eens hier.

Haak ze!

Groetjes Sofie

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *