Hoe groot of klein moet een gehaakte babydeken zijn?

DSC 4615

Vaak wordt aan mij gevraagd, welk materiaal geschikt is om een babydekentje te haken en hoe groot een dekentje moet zijn. De grootte van een gehaakte babydeken kan variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van de baby en de voorkeuren van de ouders. Over het algemeen zijn er echter enkele standaardafmetingen die als richtlijn kunnen dienen. Een veelvoorkomende maat voor een gehaakte babydeken is ongeveer 70 cm x 100 cm. Dit biedt voldoende ruimte om een pasgeborene in te wikkelen en kan ook als knuffeldeken worden gebruikt naarmate de baby groeit. Als je de deken groter of juist kleiner wilt maken, zijn hier wat overwegingen;

Kleiner formaat: Als je een kleinere deken wilt maken voor een pasgeboren baby, kun je overwegen om een afmeting van ongeveer 60 cm x 80 cm aan te houden. Dit is nog steeds groot genoeg om de baby lekker warm te houden, maar het zal lichter en gemakkelijker draagbaar zijn.

Groter formaat: Als je een deken wilt maken die de baby langer kan gebruiken naarmate hij/zij groeit, kun je overwegen om een afmeting van ongeveer 90 cm x 120 cm aan te houden. Hierdoor zal de deken ook in de peuterjaren nog geschikt zijn.

Deze afmetingen zijn slechts richtlijnen en je uiteindelijke keuze hangt af van je eigen voorkeur en het patroon dat je gebruikt. Sommigen houden ervan om grotere dekens te maken, terwijl weer anderen de voorkeur geven aan kleinere, meer draagbare exemplaren. Je kunt de maat van de deken natuurlijk ook afstemmen op de maat van de kinderwagen, het babybedje of wiegje waar de baby in komt te liggen.

Ook de dikte van het garen en de haaknaald die je gebruikt, kunnen de grootte beïnvloeden. Als je twijfelt, kun je altijd een proeflapje maken om te zien hoe groot de deken zal worden met het garen en de haaknaald die je in gedachten hebt.

Natuurlijk gaat veiligheid boven alles!

Het haken van veilige dekens voor baby’s vereist zorgvuldigheid en aandacht voor bepaalde veiligheidsrichtlijnen. Hier zijn enkele tips om veilige gehaakte dekens voor baby’s te maken;

  • Kies geschikt garen: Gebruik garen dat speciaal is ontworpen voor baby’s en zacht is voor hun tere huid. Kies voor acryl, katoen of een combinatie van deze vezels.
  • Vermijd losse lussen: Zorg ervoor dat je haakwerk strak genoeg is, zodat de baby geen vingers of tenen kan vastklemmen in losse lussen of gaten.
  • Kies dus haakpatronen voor dekens die geen grote gaten of openingen bevatten. Zoek naar ontwerpen die een dicht weefsel creëren.
  • Geen franjes: Vermijd het toevoegen van franjes aan de deken, omdat deze ook kunnen leiden tot verstikkingsgevaar.
  • Was de deken voor gebruik: Was de gehaakte deken grondig voordat je deze geeft om resterende garenvezels en stof te verwijderen.
  • Controleer goed of er geen losse draadjes zijn.
  • Gebruik een geschikte haaknaald: Gebruik een naald die geschikt is voor het gekozen garen en zorg ervoor dat deze niet te groot is, zodat de steken niet te los worden.

Bij het kiezen van kleuren en patronen kun je vragen naar de voorkeur van de ouders om bijvoorbeeld een keuze te kunnen maken tussen neutrale kleuren of juist opvallende kleuren. Over het algemeen worden gehaakte babydekentjes zeer gewaardeerd, omdat ze het resultaat zijn van tijd, zorg en aandacht die je in het cadeau hebt gestoken. Dat het handgemaakt is, maakt het extra speciaal voor de ontvangers.

Heb jij wel eens een babydekentje gehaakt? Hoe werd dat ontvangen? Ik hoor het graag als reactie op deze blog.

Tot blogs!

Marja Waalwijk

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *