Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Interview met Betty de Vries van ByBets Crochet Designs

Eindelijk is Betty aan de beurt om geïnterviewd te worden en dat vind ik hartstikke leuk, omdat ik al een hele tijd met haar samenwerk (als ik dat zo mag noemen). Ik ken Betty via Instagram sinds februari 2019, want toen mocht ik haar allereerste amigurumi-patroon, Bunny Bo, testen. Betty ontwerpt nog niet heel erg lang, maar ze heeft echt in een recordtempo een heleboel leuke amigurumi-ontwerpen op haar naam gezet. Betty ontwerpt zowel voor haar eigen website, als voor Gek op Haken. Daarnaast haakt ze ook nog af en toe de leukste spulletjes op bestelling. Betty is dus echt een bezig bijtje!

Voor Gek op Haken heeft Betty de lieve Poes Mauw knuffel, de Poes Mauw rammelaar en de te gek gave Koala Dotty ontworpen. Tijd dus om Betty het hemd van het lijf te vragen over haar haakavonturen ;).

Eerst wat meer over Betty zelf: Betty is een geboren Friese van 38 jaar. Zij is nooit uit Friesland weggegaan. Ze woont in een heel klein dorpje (zo zegt ze zelf) met haar man en drie kindjes. Betty heeft 11 jaar bij een uitzendbureau gewerkt, maar twee jaar geleden nam ze ontslag om fulltime voor haar kindjes te gaan zorgen. Betty vindt heel veel dingen leuk, maar ze heeft naast het haken en de zorg voor haar kindjes te weinig tijd. Haken is momenteel de rode draad in haar leven. Tijdens het haken luistert Betty wel graag luisterboeken. Als de kinderen in bed liggen en ze heeft geen andere plannen, zit ze lekker op de bank te haken en luistert ze graag naar een spannende thriller. Dat vindt zij heerlijk ontspannend! Ik ben benieuwd of ze nog aanraders heeft?!

Ik heb het me vervolgens met behulp van You Tube zelf aangeleerd. Play, stop, play, stop. En nee, het ging niet direct goed, veel uithalen en opnieuw doen.

Lees snel verder om te zien welke vragen ik Betty heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik ben in 2012 begonnen met haken. Ik had toen 2 collega’s die waren begonnen met haken. Hun creaties vond ik zó leuk, dat ik dacht, dat wil ik ook kunnen! Ik heb het me vervolgens met behulp van You Tube zelf aangeleerd. Play, stop, play, stop. En nee, het ging niet direct goed, veel uithalen en opnieuw doen. Maar de aanhouder wint! Mijn eerste werkje was volgens mij een varkentje. Ik heb het destijds weggegeven en weet dat het kindje dat het kreeg er veel mee heeft gespeeld. Zo leuk! Helaas heb ik er geen foto van…

‘Kijk eens mem, dat is leuk, die zou ik ook wel willen’.  En dan gaat mem aan de haak!

Het valt me op dat jouw ontwerpen met name op baby’s en kleine kinderen zijn gericht, haal je je inspiratie uit het feit dat je moeder bent? Wat zijn andere inspiratiebronnen? Maak je ook wel eens iets voor jezelf? 

Ik haal mijn inspiratie vooral van internet. Pinterest, Instagram, Facebook. Er is zoveel moois te zien! Teveel om allemaal te kunnen haken. Ik heb van alles gehaakt. Van alles voor baby’s, dat vind ik toch het leukst om te doen, maar ook shawls (ook voor mezelf), kerstballen, sleutelhangers, kussenhoezen, tassen en mijn kinderen hebben allemaal een eigen bedsprei en ze zijn er alle 3 blij mee. Nu zie ik steeds van die gave truitjes voorbij komen op social media. Dat zou ik ook nog wel eens willen haken! En natuurlijk zijn mijn kinderen ook een inspiratiebron. ‘Kijk eens mem, dat is leuk, die zou ik ook wel willen’. En dan gaat mem aan de haak!

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? 

Mijn ontwerpproces begint bijna altijd met een idee in mijn hoofd. Ook de vormgeving vindt in mijn hoofd plaats; ik kan helaas niet tekenen! Het leuke daarvan is, dat het uiteindelijke resultaat voor mij ook een beetje een verrassing is! Daarna ga ik op zoek naar garen. De kleuren heb ik dan al een beetje in gedachten en ik vul ze aan met wat ik passend vind als ik in mijn garensnoepwinkel ben. En dan begin ik te haken. Veelal is dat haken, uithalen, opnieuw haken enz. Alle aantekeningen komen in de notities van mijn telefoon. Als ik dan helemaal tevreden ben, werk ik het patroon uit op de computer. Daarna haak ik een 2eexemplaar en haal ik eventuele fouten uit het patroon en pas ik het patroon daar waar nodig nog iets aan. Als dat klaar is, dan wordt het patroon getest!

Hoe lang ik met een patroon bezig ben is natuurlijk helemaal afhankelijk van het soort amigurumi dat ik maak. De patronen van Peter en Suze duurden langer dan bijvoorbeeld het patroon van Poes Mauw. Gemiddeld duurt het 1 tot 2 weken voordat ik een patroon klaar heb. (Dat vind ik dus echt wel snel!)

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom?

Eigenlijk heb ik niet 1 allerleukst ontwerp; ik kan gewoon niet kiezen. Oooh, mag ik dat zeggen over mijn eigen ontwerpen? Op Bunny Bo ben ik het meest trots, dat is mijn eerste ontwerp en valt nog steeds onder de bestsellers. Maar ik vind little bunny, Peter & Suze en Welpje Simba ook superleuk!

En ik vond ze allemaal even leuk om te ontwerpen. Wel merk ik dat wanneer ik 2 of 3 patronen in eenzelfde serie heb gemaakt, ik behoefte heb aan iets anders. Daarom ontwerp ik ook echt verschillende dingen, al zijn het wel allemaal amigurumi’s. Waarom ik dat het leukst vind? Je kunt er zoveel kanten mee op, je hebt snel een mooi resultaat, ze zijn schattig. Need I say more? ? (Nee hoor, als fervent amigurumi-haakster hoef je mij niet te overtuigen ;))

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of vind jij echt goed en waarom? Heb je van hem of haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Dat is een lastige! Er zijn zoveel goede designers! Ik vind de volgende designers echt heel goed: Theresas crochetshop, Amalou Designs, Nina hookcreations, Loops of Liberty, Airaly-Gray, Jojilie, en Lalylaland. De meeste patronen die ik hiervan heb gekocht zijn van Theresa’s crochetshop. Toen ik begon met haken maakte ik kennis met de patronen van Lalylaland, ook prachtig! Toen ik nog niet zelf ontwierp, verkocht ik in mijn webshop ook babykleertjes, gehaakt van de patronen van Loops of Liberty. Ook echt een aanrader!!

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zo ja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ja absoluut! Ik zou de babydekens en speelgoedjes die ik voor mijn kinderen in hun babytijd heb gemaakt nooit weg kunnen doen. Nee, ik heb ze niet tentoongesteld, ze zitten in dozen, maar af en toe tover ik ze even tevoorschijn! Zoals de giraf, de wagenspanner en de babydeken.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? 

Ik haak momenteel voornamelijk met Durable Coral en Cosy Fine en Lang Yarns merino. Heerlijk garen om mee te werken! Mijn favo haaknaalden zijn de naalden van Tulip, Etimo Rose. Ik kan echt nooooit meer zonder deze naalden, een echte musthave naar mijn idee! Daarnaast kan ik natuurlijk niet zonder schaar, stopnaald, naald met een scherpe punt en mijn markeerdraadje.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik heb net een nieuw ontwerp gemaakt voor Gek op Haken! Dat is Koala Dotty.

Ik neem mijn haakwerk wel eens mee als we op pad gaan, maar eigenlijk neem ik het dan ook altijd weer zonder extra gehaakte steken mee terug naar huis. Ik haak dus vooral thuis. In het hoekje van onze hoekbank. Daar liggen ook altijd mijn spullen, die ruim ik niet op. Geen mooi gestyled hoekje dus! ? Niemand in het gezin gaat er zitten, ze weten dat het ‘mijn’ plekje is. Ik haak vooral ‘s avonds, maar ook wel tussendoor overdag. Tussen de vragen van de kids en het huishouden door. 

Nee, grote stukken uithalen is niet leuk, maar bij mij moet het wel goed zijn.

Hoe combineer je het haken en ontwerpen met de zorg voor je kinderen? Wanneer heb je tijd om te haken en te ontwerpen?

Nu de kids geen baby’s meer zijn, heb ik wat meer tijd voor mezelf en dus om te haken. Maar ik ben nog wel zoekende naar een goede balans. Nu ik van mijn hobby een bedrijfje heb gemaakt, ben ik veel met ‘mijn werk’ bezig. Ik wil niet dat dat ten koste van het gezin gaat, dus probeer dat zo goed mogelijk te bewaken! Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan!

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Poeh, dat is een lastige! Ik denk dat het belangrijkste is dat je geduld moet hebben. Eigenlijk ben ik totaal niet een geduldig typetje, maar met haken wel. Of is het meer doorzettingsvermogen? Als het niet lukt, probeer je het gewoon opnieuw. Nee, grote stukken uithalen is niet leuk, maar bij mij moet het wel goed zijn. Dus dat betekent af en toe flink uithalen! En als je begint met haken is alles nog lastig. Het haken zelf, onderdelen vastnaaien, afwerken, enzovoort. Maar heus, oefening baart kunst!! 

Tot slot: Betty heeft me nog laten weten van welke schrijvers zij de thrillers graag luistert. Hier komen ze: Harlan Coben, Lee Child, Karin Slaughter, Gregg Hurwitz, Hjorth Rosenfeldt, David Baldacci, Lars Kepler, Samuel Bjork, Mikaele Bley, Jo Nesbo. Daar kunnen we wel even mee vooruit! Dankjewel Betty voor alle leuke antwoorden en goede tips!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Claudia,
  Wat een leuk interview metBetty.
  Leuk voor ons haaksters om eens de achtergrond van de ontwerpers te lezen.
  Als ik het lees is het net of ze het tegen mij vertellen.
  Betty is een van mijn favoriete ontwerpsters. Ik heb al verschillende patronen van haar gemaakt. Suze en Peter liggen klaar. Dat wordt wel winter voor ze aan de beurt zijn omdat ik nog wat projecten heb liggen voor Kerst.
  Ik zou zeggen ga zo door Claudia.
  Kijk al weer uit naar de volgende blog.
  Coby

  1. Hoi Coby, Wat leuk dat je zo enthousiast bent over de interviews, maar ook over Betty. Ik deel die liefde voor Betty’s ontwerpen wel hoor. Gelukkig is ze een snelle ontwerpster en ik denk dat er dan ook nog veel leuke patronen zullen volgen. Als je ook al leuke ontwerpen van Betty voor Gek op Haken hebt gemaakt, dan zou het leuk zijn als je ze laat zien op de Facebook-pagina “Gek op Haken fans”. Ik ben erg benieuwd! Liefs, Claudia

   1. Hoi Claudia,
    Ik laat op Instagram mijn haakwerken zien. Ik zit niet op facebook.
    Ik heb het hier al druk genoeg mee.
    Er gaat altijd nogal wat tijd in zitten. Ik crea liever.
    Groetjes Coby

    1. Haha ik snap het helemaal hoor Coby en wij volgen jouw account op Instagram dus we zien de leuke creaties toch wel voorbij komen. Fijne dag nog! Liefs, Karin

 2. Heel tof zelf haak ik ook graag haal ook veel van pinterest er staan veel mooie en toffe voorbeelden op proficiat Claudia

  1. Leuk Gerda dat je dit interview hebt gelezen en inderdaad Pinterest is een heerlijke bron van inspiratie! Liefs, Claudia