Kleurgebruik in je haakwerk

kleurencirkel

Als je een nieuw project hebt uitgekozen om te haken, komt er altijd een moment waarop je de kleuren van het garen gaat kiezen. Voor veel projecten hoef je die keuze niet perse zelf te maken; je kunt kant-en-klaar een pakket kopen of simpelweg kiezen voor dezelfde kleuren als de ontwerper. Dat is natuurlijk helemaal prima, zeker als je de kleuren al heel mooi vindt, dan hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Als je wel zelf een keuze wil maken, dan is het altijd handig om het kleurenwiel erbij te pakken.

kleurencirkel

In het kleurenwiel staan alle basiskleuren, waarmee je alle kleuren kunt maken. In het midden van het kleurenwiel staan de primaire kleren: geel, rood en blauw. Dit zijn de basiskleuren. Met de primaire kleuren kun je de secundaire kleuren mengen: oranje, paars en groen. De verschillende tinten van de secundaire kleuren staan in de buitenste ring van de cirkel. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de combinatie van rood en geel, dan zie je dat dat oranje wordt. Voeg je iets meer geel dan rood toe, dan krijg je een lichtere tint oranje en voeg je meer rood dan geel toe, dan krijg je een donkerder kleur oranje.

Natuurlijk kun je deze kleuren als je garen gebruikt niet zelf mengen, tenzij je je garen zelf gaat verven. We kopen over het algemeen het garen direct in de kleur die we mooi vinden. Je kunt bij het matchen van kleuren wel rekening houden met de kleuren van het kleurenwiel om te bepalen of de kleuren goed bij elkaar passen en welk effect je met de combinatie bereikt. Er zijn namelijk kleuren die elkaar versterken, maar ook kleuren die met elkaar juist een heel harmonieus geheel vormen.

Wil je je creatie heel rustig houden, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ton-sur-ton combinatie. Je kijkt dan naar een zijde van het kleurenwiel en kiest kleuren die heel dicht bij elkaar liggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 3 oranje-rood tinten te kiezen voor een deken.

Je kunt er ook voor kiezen om kleuren te nemen die elkaar juist versterken. Je kiest dan zogenaamde complementaire kleuren, bijvoorbeeld geel en paars. Deze kleuren liggen tegenover elkaar op het kleurenwiel en als je deze kleuren naast elkaar gebruikt, dan lijken ze feller. Maak je bijvoorbeeld een paars jasje met gele knoopjes, dan vallen de knoopjes extra op. Kies je voor roze knoopjes, dan zul je ze minder eruit zien springen. Handig om te weten toch?! Als je weet hoe het kleurenwiel werkt en in elkaar zit, kun je heel bewust keuzes maken in je kleurgebruik. 

Kleur en emotie

Je kunt met kleur ook een bepaalde emotie weergeven. Je kunt ook de kleur van je creatie kiezen op basis van de emotie, het gevoel dat je over wilt brengen. Dit is natuurlijk heel leuk als je iets voor een ander maakt. 

Als je iemand wilt vertellen dat je van die persoon houdt, haak je een rood hartje of een rode bloem. Rood is de kleur van de liefde. Rood staat voor passie, warmte, maar ook voor woede en gevaar. Rood wordt ook gebruikt als signaalkleur. Rood is ook de kleur van het nationale voetbalteam van Belgie, ze worden de Rode Duivels genoemd. 

Oranje is een hele vrolijke kleur. Het is de kleur van het Nederlandse koningshuis en de Nederlandse sportteams. De kleur maakt je opgewekt en de kleur staat voor vriendelijkheid, is speels en positief. 

Geel maakt je positief en optimistisch, het doet denken aan de zon en mooi weer. Het is een hele opvallende en energieke kleur, waar je blij van wordt. 

Groen is de kleur van groei, geboorte, natuur, stabiliteit, duurzaamheid. 

Kies je voor blauw? Het is de kleur van betrouwbaarheid, water, helderheid en intelligentie. 

Paars is de kleur van nostalgie, magie en mysterie. 

En roze? Mijn lievelingskleur staat voor vrouwelijkheid, liefde, onschuld en liefde. 

Ook veel bedrijven en instellingen gebruiken kleur om bepaalde emoties bij je op te roepen. In een ziekenhuis worden meestal kalmerende kleuren zoals blauw en groen gebruikt in de wachtkamer of positieve kleuren zoals geel en oranje. Een rode wachtkamer kom je zelden tegen, het maakt eerder gestrest en ongeduldig, het is een signaalkleur die zegt dat je moet opletten. Banken gebruiken ook vaak de kleuren groen en blauw om vertrouwen te wekken, bovendien is groen de kleur van geld. Producten die heel specifiek voor vrouwen bedoeld zijn, hebben vaak een roze logo of verpakking, omdat roze voor vrouwelijkheid staat. Zo wordt kleur gebruikt om een bepaald gevoel weer te geven of op te wekken. 

Via internet kun je de betekenis en emotie van alle kleuren opzoeken. Natuurlijk is dit geen exacte wetenschap, dus kun je ook zelf kijken naar wat jij bij een bepaalde kleur voelt. Je kunt ook een bepaalde fijne herinnering hebben aan een bepaalde kleur, die je in je creatie wilt gebruiken, bijvoorbeeld de helderblauwe kleur van de zee in combinatie met een zandkleur als je naar een heerlijk tropisch eiland bent geweest. Probeer het maar eens, het is een leuke en heel intuïtieve manier om kleuren voor je creatie te kiezen. 

Als je de kleur kiest op emotie, is het natuurlijk leuk om een kaartje bij je creatie te doen, waarop je uitlegt wat jij met de kleurkeuze hebt bedoeld. 

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie eigenlijk overal vandaan. Als ik ergens een mooie kleurencombinatie zie, dan maak ik meteen een foto. Ik sla al die foto’s op op mijn telefoon in een speciaal mapje. Als ik dan begin aan een nieuwe creatie, dan kijk ik altijd even door mijn mapje om te zien of ik daarin nog een mooi idee heb opgeslagen dat past bij die creatie. 

Dagelijks leven: Soms als ik ergens mee bezig ben, dan zie ik mooie kleurencombinaties. Zoals laatst, toen ik mijn handen afdroogde na het handen wassen. Ik heb lila handdoeken. Ik droogde mijn handen af en zag dat het koraalroze van mijn nagels heel mooi bij het lila staat. Ik heb meteen een foto gemaakt en ook gekeken of ik bijpassend garen kon vinden.  

Ook in de natuur vind ik veel inspiratie. Kijk maar eens naar deze mooie pauw. Als je de kleuren van een pauw neemt voor je creatie, kun je eigenlijk niet verkeerd kiezen. Groet, wit, blauw, zwart en wat goud erbij en je hebt een prachtige combinatie. En wat dacht je van deze mooie ijsvogel? Blauw en oranje zijn elkaar versterkende kleuren. Kies een donkere kleur blauw, met aquablauw, oranje en wit erbij een je hebt een hele mooie op de ijsvogel geïnspireerde creatie.

Vaak zie ik ook op internet posters, tekeningen, interieurs of kledingstukken die een mooie kleurencombinatie hebben. Ik maak daarvan dan een schermafbeelding en die bewaar ik in een mapje op mijn telefoon. Ook daar haal ik dan weer kleureninspiratie uit. Ik gebruik zo’n plaatje dan later om mijn garen bij elkaar te zoeken.

Als je het moeilijk vindt om de juiste kleuren bij een plaatje te vinden, dan kun je het plaatje ook uploaden op coolors.co. Deze website zet je plaatje dan om naar een kleurenschema, handig he?!

Natuurlijk kan je ook veel inspiratie vinden bij anderen. Zoals op Instagram-accounts van andere hakers of zelfs op interieur- en mode-accounts. Ik geef graag een paar voorbeelden van accounts waar ik graag kleurinspiratie opdoe: Bij Jantine het Vrolijk Haakmeisje, Jorina van De Haakbubbel, Manon en Pleun van Modern Makers of op het interieur-account Scandinavische Disco. Ik maak niet na wat deze makers hebben gemaakt, maar gebruik hun kleurstellingen als inspiratiebron. Want als je al ziet dat bepaalde kleuren goed bij elkaar passen, waarom zou je dan verder zoeken. Zo heb ik eens een tas gemaakt in ongeveer de kleuren die iemand anders had gebruikt voor een trui. 

Of kijk eens op Pinterest voor kleureninspiratie. Op dat platform zijn ook echt hele handige kleurenpaletten te vinden die als inspiratie voor jouw creatie kunnen dienen!

Kleurenkaarten

Natuurlijk heb ik niet van alle garens alle kleuren in huis en ik heb ook niet altijd tijd of zin om naar een wolwinkel te gaan. Daarom vind ik het heel handig dat veel garenmerken tegenwoordig kleurenkaarten verkopen. Op de foto zie je een kaart van Scheepjes, Yarn and Colors, Stylecraft en Schachenmayr. Ik gebruik deze kaarten altijd om te bekijken welke kleuren het dichtst bij mijn foto/plaatje komen. Dan weet ik meteen welke kleuren ik het beste kan bestellen voor mijn project. Ik heb dan ook al gezien of de kleuren bij elkaar passen. 

IMG 8411

Als een garenmerk geen kleurenkaart heeft en ik gebruik het garen wel vaak, dan maak ik zelf een kleurenkaart. Ik bewaar dan van elke kleur een klein stukje garen en maak dat vast aan een mapje. In het mapje zit een vel papier waarop alle kleurnamen en kleurnummers staan. Zo kan ik altijd zien welke kleuren er zijn en welke kleuren mooi bij elkaar passen. 

Van projecten die af zijn en waarvan ik de kleurencombinatie bijzonder mooi geworden vind, bewaar ik vaak ook restjes van de draadjes bij elkaar. Ik schrijf dan op een projectblad welk garen en welke kleuren ik heb gebruikt en plak/bevestig de restdraadjes daarbij. Zo kan ik die kleurencombinatie gemakkelijk en snel terugvinden als ik deze nog eens voor een nieuw project wil gebruiken. Ik vind de projectbladen die te koop zijn bij Gek op Haken daar heel handig voor. 

Alle tips op een rijtje

– Maak gebruik van het kleurenwiel

– Gebruik kleuren die een bepaalde emotie weergeven

– Houd je ogen altijd open voor mooie kleurencombinaties; op internet, in tijdschriften, winkels en de natuur

– Bewaar foto’s en plaatjes van kleurencombinaties die je tegenkomt in een speciaal daarvoor bestemd mapje

– Kleurenkaarten van jouw favoriete garen zijn heel handig om te bepalen wat je wilt bestellen

Zo, hopelijk kun jij nu lekker vooruit met het kiezen van de meest prachtige kleurencombinaties voor jouw creaties. Veel succes en haakplezier!

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *