Een slippertje

IMG 6774

Het is zo leuk om sokken en sloffen te haken. Ik heb er al tientallen gehaakt, voor mijn eigen gezin maar ook voor vrienden. En nou niet denken dat alleen vrouwen dat leuk vinden, ook de mannen zijn er gek op! Met de sokken zitten ze graag op de bank en de sloffen zitten de hele winter aan hun voeten geplakt als ze thuis zijn. Ik heb ze in alle soorten en maten ontworpen. Als kerstsloffen maar ook het laatste ontwerp; de juichsokken, aan je voeten ter aanmoediging van je favoriete sporter of club, bij een wedstrijd. Voor groot en klein. Met die gehaakte sloffen moet je echter wel uitkijken, een slippertje is zo gemaakt.

PhotoRoom 20221105 112106

Sloffen anti-slip maken

Op tapijt geen probleem maar op houten vloeren of plavuizen soms heel gevaarlijk. Mijn kleinkinderen zag ik soms zelfs in spagaat gaan. Dat is bij die kleintjes geen probleem maar als je wat ouder bent, kom je niet meer overeind.

Er zijn meerdere manieren om sloffen antislip te maken:

  • De vieze manier; als je er een dag op gelopen hebt, is de onderkant wat viezig geworden en daardoor antislip. Nadat je de sloffen gewassen hebt is het wel weer even een dagje goed opletten!
  • De dure manier; er bestaat een middel dat Sock Stop heet, dat zit in een flesje en je maakt daarmee stippen of een patroontje op de onderkant van de sloffen. Het is een soort drie dimensionale verf, wat de onderkant van de slof stroef maakt. Het slijt er wel snel af en na het wassen is het bijna niet terug te vinden.
  • De wat bewerkelijke oplossing; koop een stukje skai (nep leer), Maak met de voet van een wijnglas of ander glas een patroontje. Maak twee wat grotere cirkels voor de voorvoet en twee wat kleinere voor onder de hiel. Wel even passen op de zool, er moet rondom 1 cm vrij zijn. Teken deze patroontjes na op het skai en knip uit. Speld de cirkels van skai op de onderkant van de sloffen en naai met naaigaren met kleine steekjes op de onderkant van de zolen vast. Als je handig bent met de naaimachine, kun je ze ook daarmee vastnaaien. Doe dat dan als je alleen de zool van de sloffen klaar hebt, nog niet de rand. Je kunt er dan goed bij en de wendingen makkelijker maken met de naaimachine. Je kunt ook een zeem in plaats van skai gebruiken. Ik vind dat alleen iets minder goed werken als het skai en als je de sloffen wast, wordt het hard.
  • De meest bewerkelijke oplossing; Je hebt hiervoor ook weer skai nodig maar nu iets meer. Nadat je de zolen gemaakt hebt, leg je ze op een stuk papier en trekt ze om als patroontje. Zorg dat je wel een rechter- en linker zool maakt. Leg de patronen op het skai en knip ze met rondom 1cm als naad, uit het skai. Meet nu geheel rondom de buitenkant van de zool van skai en schrijf op hoeveel cm dat is. Meet vervolgens een rechte strook van 3,5 cm van die lengte en van 3,5 cm hoogte uit het skai. Leg vanaf middenachter de reep met de goede kant op de goede kant van de zool van het skai. Speld vanaf middenachter de reep rondom op de zool tot 2 cm voor middenachter. Je kunt de reep nu op de zool naaien met de hand. Maar dat is een lastig werkje, makkelijker gaat het op de naaimachine. Doe het langzaam en met een leernaald, maak rustig de bochten. Je stopt 2cm voor middenachter, meet het laatste stukje van de zool en knip de reep op lengte af. Sluit de midden achternaad van de reep en naai de 2cm dicht. Haak nu je sloffen af en leg ze in de zool. Naai de zool nu rondom aan de slof. Met kleine steekjes. Doe hetzelfde met de andere slof. Het voordeel van deze manier van antislip maken is groot; lekker warm doordat je op een zool staat en absoluut slijt- en slip vast. Maar ja, wel wat bewerkelijk. In de jaren zestig had je heel veel van dit soort sloffen met zool, die waren echter allemaal gebreid. Als je de sloffen zo maakt is dat super retro!
IMG 6774

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze uitleg, als het een slippertje voorkomt, is dat in ieder geval meegenomen! Heb je vragen of opmerkingen, ik hoor ze graag.

Tot blogs,

Marja Waalwijk van tjeempie.com

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Je kan ook met een lijmpistool kleine dotjes maken onder je sokken goed laten drogen, tada. Je hebt de lijmsticks zelfs in kleur en met glitter