Wegwerken van draadjes

20230515 165539 01

Het wegwerken van de draadjes die je bij bijvoorbeeld een deken hebt gehaakt, is niet voor iedereen een leuke klus. Je hebt zowel hakers die dit onmiddellijk doen, na elke kleurenwissel, na elke draad die je af hebt geknipt.. Of zoals ik types die dit uitstellen: eerst haken, dan afhechten van de draadjes…

Wat bedoel je met draadjes wegwerken?

Na het haken, knip je bij een kleurenwissel of na een toer of rij soms de draad af. Doe dat niet te kort, want je moet na het haken, die losse, afgeknipte draad nog wegwerken in je haakwerk. Ook bij het aanhechten van een nieuwe bol heb je een lange draad nodig.

Draadjes wegwerken, waarom?

Eerst en vooral is je haakwerk veel mooier, en netter als je de draadjes wegwerkt. Losse draadjes komen er aan de juiste kant soms terug uit. Niet weggewerkte draadjes die te kort afknipt zijn, maken dat de steek niet goed vast zit, met gevolg dat je haakwerk (bij veelvuldig gebruik of een wasbeurt) soms wel eens los kunnen komen. En dat is zonde van je werk, niet?!

Wat heb je ervoor nodig?

Niks speciaals, een schaartje en een gepaste stopnaald voor de ‘in te werken draad’ volstaat.

20230515 163707 01

Hoe werk ik meestal mijn draadjes weg?

Er zijn meerdere manieren die ik toepas.
Bij een kleurenwissel haak ik de nieuwe draad mee, tussen mijn steken die ik aan het haken ben. Zorg er wel voor dat het korte losse draadje aan de achterkant komt te zitten.
Bij een groot haakwerk durf ik nogal de draadjes te laten hangen en dan moet ik die achteraf nog in mijn haakwerk weven, als het ware. Het voordeel is dat je tomeloos kan haken, het nadeel is dat je achteraf nog ‘heel wat’ draadjes weg te werken hebt…

Hoe gaat het in zijn werk?

20230515 163420 01

Draai eerst en vooral je haakwerk om, zodat de achterkant naar boven ligt.

Neem de stopnaald en breng het uiteinde van een draad door het oog van de naald.

Weef de draad door enkele steken, van de ene kant naar de andere kant. Zorg ervoor dat je de draad door dezelfde steken weeft bij een meerkleurig project, dan valt de wegwerking van je draad niet zo op.

20230515 163439 01

Draai de naald om en weef die in de andere richting door de steken.

20230515 163544 01

Als je vindt dat de ‘losse’ draad genoeg vast gehecht is, dan kan je die afknippen. Doe dit niet te kort, want je draad kan bij het wassen nog wat inkrimpen… Wil je nog meer zekerheid, haal de draad dan nog door enkele steken heen en weer.

Tip! Om helemaal zeker te zijn dat het goed vastzit, kun je ook nog een klein knoopje leggen in je draad om een draad van een steek heen.

20230515 163622 01

In mijn project zie je dat ik twee lange groene draden over had, die tweede weefde ik ook nog enkele keren door de steken heen en terug. Dus ik herhaalde stap 1 tot en met 3 voor de tweede draad.

TIP bij het afhechten:

  • Knip je draad nooit te kort af!
  • Trek de in te werken draad niet te strak aan, want dan kan je werk vervormen!
  • Vind je dat afhechten maar een gedoe, dan is de magische knoop ook een optie. Op ons Youtube kanaal is er een heel duidelijk filmpje beschikbaar: Magische knoop

Ben jij ’team direct’ of net als ik ‘team uitstel’? Ik ben benieuwd!

Haak ze!

Groetjes Sofie

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *