Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

lavendeltop foto10

Interview met Marijke Van den Broeck van @Madebystudiom

Al een aantal jaar ontwerpt Marijke voor ons de mooiste kledingpatronen. De Wintergroen Trui en de Seaside Lace Top zijn razend populaire patronen onder onze leden, deze worden regelmatig gehaakt. Zelf haakte ik de mooie Cocoontrui, een van Marijkes’ warme wintertruien. Ik ben groot fan van de ontwerpen van Marijke. Ze maakt haar ontwerpen met veel oog voor pasvorm, trends, maar ook voor het materiaal. Het is werkelijk een feestje om met haar patronen aan de slag te gaan. Ik vind het daarom wel eens tijd om Marijke aan de tand te voelen over haken en haar beter te leren kennen.

Marijke staat bekend om haar moderne kledingontwerpen, maar zij haakt veel meer dan alleen kleding. Zo maakte zij voor ons ook al mooie patronen van tassen, zoals de Frokkeltas (dat is mijn persoonlijke favoriet) en Tasje Ilios. Inmiddels is daar ook nog de leuke Peppekes Winterset bij gekomen; een heerlijke hoofdband met bijpassende handwarmers. Met Marijkes’ patronen kom je altijd goed voor de dag. Naast de ontwerpen die Marijke voor Gek op Haken maakt, heeft zij ook nog een Ravelry-pagina waarop ze mooie patronen verkoopt.

Eerst wat meer over Marijke zelf: Marijke is 44 jaar en ze woont met haar man, dochter en pluszoon in Herentals, een klein stadje in de Antwerpse Kempen. Vier dagen per week werkt zij als Geo ICT-expert bij de overheid. Oorspronkelijk is Marijke eigenlijk landschapsarchitect van opleiding. In haar vrije tijd is Marijke graag bezig met allerlei creatieve projecten zoals haken, breien, naaien, knutselen. Daarnaast houdt ze heel erg van de natuur en gelukkig heeft ze een grote tuin en veel mooie natuurgebieden vlakbij. Marijkes’ ideale zondag bestaat dan ook uit een heerlijke wandeling gevolgd door een lekker pintje in een lokaal café. Af en toe trekt ze ook wel haar sportschoenen aan om een rondje te gaan hardlopen, hoewel dat ook soms eerder bij een goed voornemen blijft (zo herkenbaar ;-)). Marijke maakt wel iedere zomer een fietsreis met haar man, dat is sinds enkele jaren hun dingetje. Er gaat bij Marijke geen dag voorbij zonder koffie en een boterham met pindakaas, tot grote ergernis van haar huisgenoten die daar een hekel aan hebben 😊.

Mijn eerste project was een kanten lap in van dat fijne witte katoen, niet meteen een schot in de roos .

Superleuk om Marijke zo een beetje beter te leren kennen. Ik weet dat ze daarnaast, net als ik, ook erg fan is van Star Wars, dat vertelde ze mij tijdens een gezellige dag dat we samen op de KreaDoe stonden in de stand van Gek op Haken. Lees je snel verder om te zien welke vragen ik Marijke heb gesteld over haken en wat haar antwoorden zijn?!

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Ik leerde (verplicht) haken op school toen ik een jaar of 10 was. De fijne kneepjes leerde ik van m’n moeder die ook al haar hele leven haakt en breit. Mijn eerste project was een kanten lap in van dat fijne witte katoen, niet meteen een schot in de roos 😊. De echte liefde voor het haken kwam pas later toen ik makkelijkere projecten zoals sjaals en kussens begon te maken. Ik denk niet dat er een jaar is geweest dat ik niet minstens één project heb gehaakt.

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? Heb je ergens een lijst liggen waar je zo uit kunt putten?

Ik heb een ellenlange lijst in mijn hoofd haha. De meeste inspiratie komt eigenlijk als ik aan het haken ben, gek hè. Dan stromen de ideeën soms zo maar binnen. Een idee voor een kledingstuk ontstaat vaak nadat ik iets heb gezien in een kledingwinkel dat ik wil recreëren met haken. Ook een mooie textuur van een trui in de winkel inspireert me om aan het haken te gaan. Hetzelfde geldt voor accessoires, ik durf wel eens een foto maken van een mooie tas in de H&M om daar dan mee aan de slag te gaan.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je?

Eens ik een idee heb in mijn hoofd ga ik aan de slag met garen om te zien of ik de textuur die ik wil kan benaderen. Ik maak dus ook zeker eerst een proeflapje! Dan ga ik alle berekeningen maken op basis van het proeflapje zodat ik weet hoeveel steken en toeren het voorpand of de mouwen moeten hebben. Daarna begin ik aan het project en werk ik de cijfers nog bij terwijl ik werk. En ja, vaak hoort daar ook opnieuw beginnen bij.

Per uitzondering maak ik wel eens een amigurumi voor mijn dochter of als cadeau, maar dat is niet zo m’n ding.

Ik werk vooral aan mijn ontwerpen in het weekend. ’s Avonds ben ik vaak niet fris genoeg om hiermee bezig te zijn. Het uitschrijven van een ontwerp in verschillende maten duurt vrij lang, daarvoor probeer ik uren te sprokkelen in het weekend. In totaal ben ik met het schrijven toch enkele dagen bezig.

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? Maak je ook weleens iets buiten je comfortzone?

Ik ben heel erg trots op mijn wintergroen trui. Dat was mijn eerste tunische haakproject ooit en ik ben heel blij dat het net zo geworden is als ik me had voorgesteld.

Het moeilijkste was de luxe kimono. Dat was een erg groot project met verschillende haakschema’s. Soms leek het wel eindeloos om het af te krijgen. Het resultaat mag er wel zijn, het is één van mijn meest gedragen gehaakte kledingstukken! Zo heerlijk zacht.

Ik haak het liefst accessoires en kleding. Per uitzondering maak ik wel eens een amigurumi voor mijn dochter of als cadeau, maar dat is niet zo m’n ding. Een deken heb ik echt nog nooit gehaakt. Dat lijkt zo veel werk!

Laatst maakte ik een vloerkleed met haaknaald 12 mm, helemaal iets anders dan ik gewend ben maar daarom niet minder leuk. De projecten mogen wel wat afwisselend zijn. Meestal heb ik zowel een makkelijk als een moeilijk project lopen, dan kan ik afwisselen naargelang de staat van mijn brein haha. Iedereen heeft soms wel eens gewoon zin in tomeloos haken toch?

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering/welke collega ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem/haar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Mijn favoriete haakontwerpers online zijn Sandra van Nomad Stitches en Alexandra van Two of Wands. Zij maken echt de prachtigste kleding en stylen ze dan ook nog heel mooi, zodat je eigenlijk direct aan de slag zou willen gaan. Ik vind draagbaarheid van gehaakte kledij heel belangrijk, want dat is niet zo evident. Sandra en Alexandra hebben dat echt onder de knie! Eerlijk gezegd kocht ik al wel een aantal patronen van hen, maar maakte ik er nog geen enkel. Tijdgebrek!

Laatst kocht ik het mooie boek ‘bijzondere sjaals haken’ van Sascha Blase-van Wagtendonk, wat zij doet met haken en textuur vind ik echt fantastisch. Ik ben nu bezig aan de adfade sjaal uit het boek.

Ik experimenteer graag met haaksteken, maar mijn all-time favourite is het gewone stokje.

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen/waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ik ben niet zo gehecht aan mijn creaties. Als ik ze na verloop van tijd niet meer zo leuk of interessant vind, durf ik ze best wegdoen of weggeven. In mijn huis vind je wel overal gehaakte spullen terug zoals kussens, mandjes, een vloerkleed. Ik draag ook bijna altijd een zelfgemaakte sjaal.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden, benodigheden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is jouw favoriete haaksteek/haaktechniek?

Ik ben heel erg fan van de garens van Drops. Zij hebben heel veel prachtige natuurlijke garens in hun collectie en het is nog betaalbaar ook. Een favoriete haaknaald heb ik niet, ik wissel graag af naargelang het project. Dat kan ook best eens een haaknaald van bij de Action zijn. Als ontwerper zijn een meetlint en steekmarkeerders onmisbaar. Ik experimenteer graag met haaksteken, maar mijn all-time favourite is het gewone stokje.

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik heb altijd 1001 WIP’s helaas. Ik ben niet zo goed in het afmaken van projecten, dat komt natuurlijk omdat die nieuwe ideeën steeds blijven binnenstromen tijdens het haken. Momenteel werk ik onder andere aan een top-down gehaakte trui van alpaca wol. Dat is een hele uitdaging dus heel snel gaat het niet, maar dat geeft niet. Doordat ik niet van het haken moet leven doe ik alles zoveel mogelijk op mijn eigen ritme.

1001Projecten

Ik hou er wel van om een klein projectje bij me te hebben als ik ergens moet wachten.

Wat is je droom op het gebied van haken? Wat zou je nog eens willen ontwerpen/doen in de toekomst?

Ik ben niet zo zeker of ik full time haakontwerper zou willen worden, daarvoor hou ik te veel van nieuwe uitdagingen. Ik zie mezelf nog wel een andere creatieve weg inslaan.

Ik wil zeker nog eens een tunisch gehaakte trui ontwerpen zoals de wintergroen trui, de mogelijkheden van het tunisch haken zijn echt geweldig.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Als je een kledingstuk gaat haken is het heel erg belangrijk om een proeflapje te maken. Dat is de enige garantie op het maken van een draagbaar en passend kledingstuk. Probeer ook niet te veel af te wijken van het voorgestelde garen, zeker qua samenstelling, want dat kan tot heel andere resultaten leiden. Haak je een trui die ontworpen is in wol met katoen, dan zal het eindresultaat heel erg tegenvallen.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je plezier hebt in het haken. Bevalt een project je niet? Schrik er dan niet voor terug om het uit te halen en het garen voor iets anders te gebruiken!

Wat een supergezellig interview! Ik vond het echt leuk om Marijke zo een beetje beter te leren kennen. Persoonlijk ben ik erg fan van de ontwerpen van Marijke en de Frokkeltas staat echt bovenaan mijn to do-lijstje. Helaas ontbreekt het mij, net als bij Marijke, vaak aan tijd. Toch maar eens tijd voor maken…

Ben je ook benieuwd zijn naar de andere mooie patronen van Marijke, kijk dan op deze pagina, daar staan alle patronen fijn bij elkaar!

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat een leuk interview om te lezen! Ik krijg gelijk zin om meer kledingstukken te haken. Maar wat ik grappig vind: dat vind ik dus altijd veel werk en ingewikkeld lijken. Een deken vind ik dan meer te overzien. Grappig dat Marijke dat juist andersom heeft en een deken te veel werk lijkt.