Wat wordt bedoeld met de term “haakkatoen”?

By Claire Cotton en Drops Paris

Sinds een paar maanden help ik andere haaksters met het testen van hun patronen. Ik haak dan hun patroon en kijk of alle tekst en termen duidelijk zijn. Het grappige is dat iedereen toch bepaalde aannames in haar/zijn hoofd heeft waardoor we denken dat bepaalde termen vanzelfsprekend wel duidelijk zijn. En, dat is dan natuurlijk niet zo. Zo heb ik al meerdere keren gemerkt dat de term ‘haakkatoen’ wordt gebruikt en niet iedereen zal weten wat we daarmee bedoelen.
Dus deze keer wil ik mijn blog hieraan besteden; wat wordt bedoeld met de term ‘haakkatoen’? 

Yarn and Colors Musthave haakkatoen
Yarn and Colors Musthave haakkatoen

Wat is haakkatoen?

Allereerst zijn er natuurlijk veel verschillende soorten garens, strengen en bolletjes te koop waar je mee kan haken. Maar, met haakkatoen bedoel ik dan het 100% katoenen garen wat je vaak in 2 diktes kan kopen. Het wordt vooral heel veel gebruik voor het haken van amigurumi. Je kan het ook gebruiken voor bijvoorbeeld sjaals of dekens al is een mixgaren dan vaak net wat luchtiger. Voor bijna al het haakkatoen geldt dat ze op maximaal 40 graden gewassen mogen worden, niet in de droger mogen en liggend moeten drogen na het wassen. Vaak wordt de term ‘haakkatoen’ online gebruikt bij webshops, om dit garen te onderscheiden van wol, acryl, gemêleerd of garen met kleurverloop.

De verschillen tussen de verscheidene merken is niet zo groot. Zo hebben alle grote merken wel standaard gemerceriseerd katoen in hun collectie, wat vaak als het standaard katoenen garen wordt gezien. Gemerceriseerd katoen is een katoenen draad die chemisch behandeld is waardoor het garen een mooie glans krijgt. Het garen zal niet veel meer krimpen na het wassen en de kleuren blijven langer mooi. Een voorbeeld van niet-gemerceriseerd garen is Scheepjes Cahlista en de Cotton 8 en die hebben daarom dus een mooie matte kleur.

Scheepjes Cotton 8 en Catona
Scheepjes Cotton 8 & Scheepjes Catona

Verschillende merken haakkatoen

Er zijn tientallen merken die soortgelijk katoen produceren, teveel om hier allemaal op te noemen. Daarom heb ik gekozen om hieronder een overzicht te maken van de bekendste merken die in de meeste wolwinkels wel te vinden zijn. 

Haakkatoen voor naalddikte 2-3,5 mm:

 • Schachenmayr /SMC: Catania. in 104 verschillende kleuren 50 gram = 125 meter. Heeft enkele eco-certificaten waardoor het zeker veilig gebruikt kan worden voor babykleding en -speelgoed.  
 • Scheepjes: Catona. 50 gram = 125 meter. Scheepjes Catona is verkrijgbaar in 10, 25 en 50 grams bolletjes. Er zijn 109 kleuren. Scheepjes Cotton 8: vergelijkbaar, maar dan met een matte afwerking. 50 gram = 170 meter en is ook prima te gebruiken voor babykleding etc.
 • Durable: Coral. Mooi glanzend garen, verkrijgbaar in 88 kleuren en ook bij deze bol is 50 gram = 125 meter.
 • Phildar: Coton 3. Erg zacht garen omdat er aloë vera in is verwerkt, dus ook een verzachtend en beschermend effect voor je huid (win-win!). Verkrijgbaar in 77 verschillende kleuren en 50 gram = 121 meter. 
 • Byclaire: Cotton. Mooi glanzend garen en in 56 verschillende kleuren verkrijgbaar. 50 gram = 125 meter. 
 • Yarn and ColoursMusthave. Verkrijgbaar in 100 kleuren. 50 gram = 125 meter.
 • DROPS: Safran Uni Colour. Te koop in 30 verschillende kleuren en 50 gram = 160 meter. 
 • Katia: CapriOok in 67 kleuren en 50 gram = 125 meter.

Voor al deze garens geldt dat de prijs rond € 2,00 per bol ligt. De goedkoopste is dan vaak de Safran van Drops (rond de € 1,50) en de duurste is Catania van Schachenmayr/SMC (€ 2,25). 

Haakkatoen voor naalddikte 4-5 mm:

 • Schachenmayr/ SMC: Catania Grande. glanzende uitstraling, 35 kleuren, in bollen van 50 gram = 63 meter.
 • Scheepjes Cahlista: niet gemerceriseerd en dus een matte finish. De bollen zijn 50 gram met een lengte van 85 meter.
 • Durable: Double Four. Heerlijk zacht garen met een matte uitstraling en te koop in bollen van 100 gram die 150 meter bevat.
 • Phildar: Cotton 4. Vergelijkbaar met de Cotton 3 van dit merk, maar dan dikker. Ook hier is Aloë Vera toegevoegd wat het extra zacht maakt. Een bolletje van 50 gram bevat 85 meter garen. 
 • Yarn and Colours: Epic. Yarn and Colours geeft zelf aan op hun website dat de naam gekozen is omdat het garen een epische prijs zou hebben; € 1,60 voor 1 bol van 50 gram, waar dan 75 meter op zit (verkrijgbaar in 100 kleuren).
 • Drops: Paris. 47 kleuren prachtig garen met een matte finish, waarbij er 75 meter op een bol van 50 gram zit.
Haakkatoen van Yarn and Colors Epic en Schachenmayr Catania Grande
Haakkatoen van Yarn and Colors Epic en Schachenmayr Catania Grande

Bij dit garen is de prijs wat lastiger te noemen als een gemiddelde, omdat sommige merken de bollen van 50 of 100 gram aanbieden.

Voor de bollen van 50 gram is de gemiddelde prijs rond de € 2,50-€ 3,00.

Epic van Yarn and Colours is dan de goedkoopste met € 1,60 voor 75 meter en Phildar is dan wel een stuk duurder met de Cotton 4 voor € 3,00 per bol.

Durable Double Four is € 4,25 maar dat is een bol van 100 gram met 150 meter, dus relatief gezien niet zo heel duur. 

Hopelijk heb ik je wat wegwijs kunnen maken in de wereld van de haakkatoen garens.

Succes en ik hoor graag van je wat jouw ervaring is met deze garens? Laat het weten in een reactie hieronder. Ook als je nog vragen hebt, dan mag je ze hieronder stellen!

Wist je dat de leden van Gek op Haken 10% korting krijgen op het garen van Caro’s Atelier? Dus ga je als lid van Gek op Haken haakkatoen bestellen, kijk dan eerst even onder de tab “Ledenvoordeel” voor de kortingscode die je kunt gebruiken.

We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes

Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik ben Corry Heunks Pedagogisch medewerkster op een buitenschoolse opvang. Daarnaast maak ik heel veel kraamcadeautjes, ik werk het liefst met de Phildar 3. Vind dat deze het mooiste haakt en een mooie uitstraling heeft.

 2. Weer wat wijzer geworden…er waren wel een paar dingen die ik vaak tegenkom b.v. over het gemerceriseerd katoen. Ik koop meestal wat lekker aan voelt. Ik vind wel dat de Scheepjes Calistha makkelijk halen laat zien. Dan erger ik mezelf eraan en ga gewoon een stuk uittrekken.
  Fijn al die vergelijkingen en de prijzen van de verschillende soorten.
  Thanks Marieke fijn blog🥰