Hoe haak je verschillende kegelvormen?
Vorige maand heb ik een blog geschreven over hoe je verschillende vormen haakt. In de vorige blog heb ik het gehad over cirkels, ovalen, cilinders en balletjes. Maar er zijn natuurlijk veel meer vormen dan dat! Daarom is dit keer het onderwerp: hoe haak je verschillende kegelvormen?
Ik leg het uit voor een kleine kegel, maar als je een langere versie wilt maken, moet je het ritme vaker herhalen. Als je ziet dat er elke rij 1 steek meer gehaakt wordt op een bepaalde plek, kun je dit herhalen totdat je vorm de juiste grootte heeft. Dit deel wat iedere ronde verandert, heb ik dikgedrukt gemaakt, zodat je goed ziet wat er gebeurt. Als je een grotere of kleinere vorm wilt maken, moet je dit deel dus aanpassen.
De afkortingen die ik gebruik zijn:
- v (vaste)
- 2v in vlg v (2 vasten in de volgende vaste: meerderen)
- (…) 6x – herhaal hetgeen tussen de haakjes 6 keer
- […] – hoeveelheid steken
Kegel A
1 keer meerderen per ronde:
- 6v in magische ring [6]
- 5v, 2v in vlg v [7]
- 6v, 2v in vlg v [8]
- 7v, 2v in vlg v [9]
- 8v, 2v in vlg v [10]
- 9v, 2v in vlg v [11]
- 10v, 2v in vlg v [12]
- 11v, 2v in vlg v [13]
- 12v, 2v in vlg v [14]
- 13v, 2v in vlg v [15]
Dit patroon zal je een hele dunne, puntige kegel geven.
Kegel B
2 keer meerderen per ronde:
- 6v in magische ring [6]
- (2v, 2v in vlg v) 2x [8]
- (3v, 2v in vlg v) 2x [10]
- (4v, 2v in vlg v) 2x [12]
- (5v, 2v in vlg v) 2x [14]
- (6v, 2v in vlg v) 2x [16]
- (7v, 2v in vlg v) 2x [18]
- (8v, 2v in vlg v) 2x [20]
- (9v, 2v in vlg v) 2x [22]
- (10v, 2v in vlg v) 2x [24]
Je ziet dat deze kegel wat minder puntig is dan kegel A. Dit komt doordat je hier twee keer meerdert per ronde, in plaats van de een keer die we bij kegel A meerderden.
Kegel C
3 keer meerderen per ronde:
- 6v in magische ring [6]
- (1v, 2v in vlg v) 3x [9]
- (2v, 2v in vlg v) 3x [12]
- (3v, 2v in vlg v) 3x [15]
- (4v, 2v in vlg v) 3x [18]
- (5v, 2v in vlg v) 3x [21]
- (6v, 2v in vlg v) 3x [24]
- (7v, 2v in vlg v) 3x [27]
- (8v, 2v in vlg v) 3x [30]
- (9v, 2v in vlg v) 3x [33]
Deze kegel heeft nog meer meerderingen per ronde dan kegel B. Daarom is deze kegel nog wat platter.
Je ziet dus dat hoe platter en minder puntig de kegel is, hoe vaker je meerdert per ronde. Als je 6x per ronde meerdert, krijg je immers de cirkel die ik in mijn vorige blog heb uitgelegd! En, eigenlijk is een cirkel ook een hele platte kegel.
In een andere blog heb ik het al gehad over dat een cirkel wat zeshoekig eruit kan zien, doordat alle meerderingen op dezelfde hoogte zitten. Ditzelfde kan ook gebeuren bij deze kegels en dit kan je tegengaan door de meerderingen niet steeds op dezelfde plekte doen. Dus niet telkens boven elkaar. Het voornaamste wat hier belangrijk is, is dat het aantal meerderingen en steken per ronde gelijk is aan het patroon.
Wil je nog meer vormen leren haken? Blijf dan vooral deze blog in de gaten houden of volg Gek op Haken op de sociale media, zodat je ziet wanneer de volgende blog in deze serie uitkomt. Kijk bijvoorbeeld op onze Facebook– of Instagram-pagina.
En, heb je een bepaalde vorm waarvan je graag wilt weten hoe je hem haakt? Laat het me weten in de comments! Misschien kan ik die de volgende keer wel behandelen.
We hebben nog veel meer haakinspiratie, -tips en -nieuwtjes
Regelmatig onze nieuwste blogs en gratis haakpatronen in je mailbox? Schrijf je in voor de populairste haak-nieuwsbrief, al meer dan 50.000 haakfans gingen je voor!
"*" geeft vereiste velden aan
Super handig!
Nog een vraagje; hoe kan ik de kegel aan de onderkant sluiten?
Je kunt de onderkant van een kegel bijvoorbeeld sluiten door weer elke toer te minderen in omgekeerde aantallen (dus 36, 30, 24, 28, 12, 6 steken per toer). Of je kunt een rondje haken dat net zo groot is als de opening en dat er dan onder naaien of aan vast haken.
Goedemorgen vind fijn dat ik hier kan kijken en dingen maken gr marie
hallo,
de kegelvorm is voor mij al heel interessant, maar hoe haak je een spiraalvormige kegel ? Ik denk aan het bovendeel van een alikruik schelp ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_alikruik)
alvast bedankt!
Hoi hoi, Er zijn veel patronen te vinden op internet van zo’n aliekruik-achtige schelp, maar ik denk dat als je in de achterste lus haakt of zelfs in de derde lus bij het haken van een kegel, je al een heel eind op weg bent. Je krijgt dan namelijk de spiraal heel mooi te zien.