Van idee naar patroon – alles over de ontwerper

Marja Hi Di Hi Familie

Interview met Marja Hermes van Pixel2Mix

Hee hallo haakliefhebbers, het is weer tijd voor een gezellig interview. Marja Hermes maakt sinds april 2021 deel uit van ons team en in dat jaar heeft ze al 6 hele gave patronen voor ons ontworpen. Met zoveel leuke haakpatronen op de website, wordt het wel tijd om Marja eens het hemd van het lijf te vragen.

Marja heeft een hele unieke en kleurrijke stijl en haar ontwerpen zitten vol leuke details. Daardoor zijn haar ontwerpen ook leuk om te haken voor de gevorderde hakers, maar door de uitgebreide patronen kunnen beginnende hakers er ook zeker mee uit de voeten. Voor Gek op Haken ontwierp zij onder andere Lenny de Luiaard, Teuntje het Schildpadje, Pien de Pinguïn, maar ook de Takoda Tipi Groeimeter. Marja haakt graag amigurumi, maar zij vindt het ook heerlijk om met pixelhaken en corner2corner haken mooie patronen te maken op kussens en/of dekens.

Marja ontwerpt niet alleen voor Gek op Haken, maar zij heeft ook een eigen webshop waarin ze haar prachtige ontwerpen en zelfs haakpakketten verkoopt: Pixel2Mix – Homemade Crafts. Als lid van Gek op Haken krijgt je 10% korting op het hele assortiment in de webshop van Pixel 2 Mix.

Eerst wat meer over Marja zelf: Marja komt uit een plaatsje in de buurt van Rotterdam. Ze is daar geboren en getogen en ze woont daar nog steeds heerlijk! Na het VWO heeft Marja een 1-jarige opleiding gedaan aan het Schoevers, maar daar heeft ze verder niets meer mee gedaan. Jarenlang heeft zij gewerkt als senior inkoper bij een distributeur van computers. Zij groeide mee in het bedrijf dat begon met 12 medewerkers tot een grote speler in de markt met 3500 medewerkers. Door een reorganisatie kwam uiteindelijk Marja’s functie te vervallen. Marja zag dit als een kans om voor zichzelf te beginnen. Een bedrijf waarin ze haar eerdere werkervaring en haar hobby kan verenigen en dat is Pixel2Mix geworden.

Naast haken, vindt Marja het ook leuk om met hout bezig te zijn en dingen te maken en gaat ze graag aan de gang met een boor, decoupeerzaag en verfkwast, bijvoorbeeld voor een tuinbord, een tijdschriftenrek of een wandbord. Afgelopen 2 jaar heeft ze zich dan ook zeker niet verveeld en de radertjes in haar hoofd bleven maar draaien: ideeën genoeg. Al geeft ze toe, dat ze de laatste tijd voornamelijk met haken bezig is geweest.

Een andere grote passie van Marja is reizen; van Amerika tot aan Vietnam en van Peru tot aan China. Ze vindt het ontzettend leuk om diverse mensen, gebruiken, culturen etc. te leren kennen. En, die reizen leveren Marja ook weer heel veel inspiratie op voor de prachtigste gehaakte creaties, maar daarover verderop meer!

Superfijn om Marja zo een beetje beter te leren kennen. Lees snel verder om te zien welke vragen ik over haken en ontwerpen heb gesteld en wat haar antwoorden zijn.

Waar iedereen benieuwd naar zal zijn is hoe jij met haken bent begonnen? Van wie heb je het geleerd? En wat was je eerste project? Lukte het meteen goed?

Sinds de basisschool schijn ik al te kunnen haken. Laatst kwam ik nog een projectje tegen wat ik in die tijd heb gehaakt, maar dat wist ik niet eens meer. Het bleek dat ik de basissteken dus allemaal al wel kon haken. Mijn moeder is altijd een fanatiek haakster en breister geweest, dus ik heb het handwerken altijd wel om mij heen gezien.

Olifantje
Marja’s eerste amigurumi

Ongeveer 10 jaar geleden kwam ik meer thuis te zitten. Ik zat op Pinterest te neuzen en ik zag zulke leuke gehaakte dingen voorbijkomen dat ik dacht: “Dit moet ik ook kunnen!”. Toen ben ik eerst megaveel Granny’s gaan haken met allerlei verschillende steken, zodat ik als basis dat in ieder geval kon (ze liggen trouwens nu nog in de kast).

Mijn eerste gehaakte knuffel, was Olivier De olifant van Christel Krukkert. Filmpjes kijken, haken, weer uithalen, haken, weer uithalen en weer haken en in elkaar zetten. Ik dacht echt daarna: “Jeetje ik kan dit!”. Niemand had ik verteld dat ik ermee bezig was. Ik liet het olifantje aan mijn moeder zien en ze zei met een grote glimlach: “Heb je deze gekocht of heb JIJ deze gehaakt?” Een groter compliment kon ik niet krijgen. Dit is dus het begin geweest van mijn haakavontuur.

Daarna ben ik heel veel knuffels gaan haken van haakpatronen van anderen en heb ik ook op een markt gestaan in Amsterdam met mijn nichtje, ook genaamd Marja Hermes.

Marja Marja op markt
Marja en Marja op de markt

Waar haal je je inspiratie voor je ontwerpen vandaan? Heb je ergens een lijst liggen waar je zo uit kunt putten?

Mijn inspiratie komt eigenlijk voornamelijk vanuit mijn reizen, welke ik over de gehele wereldbol heb gemaakt. Het kleurrijke van markten, de natuur, de wildlife, maar zeker ook van straatbeelden, oftewel het alledaagse leven van dier, mens en kind. Dit in combinatie met grappige tekeningen. Er ontstaat dan een idee in mijn hoofd en ik wil dan graag iets uit mijn haaknaald toveren, waar je ook een glimlach van krijgt.

Een directe lijst heb ik niet zo 123 liggen waar ik zo uit kan putten, al zitten er in mijn hoofd zeker wel allerlei ideetjes. Voor een heel boek zou ik zeker een idee hebben, omtrent een heel thema en dan met allerlei verschillende haaktechnieken en projecten, zodat het ook niet gaat vervelen, omdat je steeds dezelfde soort haaktechniek gebruikt. Bijvoorbeeld hoe je een hele baby- of kinderkamer kan stylen.

Hoe gaat het ontwerpproces bij jou in zijn werk, welke stappen zet je voordat je ontwerp klaar is en hoe lang doe je er gemiddeld over? Wanneer haak en ontwerp je?

Het ontwerpen van een nieuw project kan bij mij op verschillende manieren gaan. De ene keer denk ik: “Het is Pasen, zal ik daar iets voor maken.” De andere keer vraagt iemand; “Hé mijn carnavalsvereniging bestaat zoveel jaar en wij hebben een mascotte, zou jij die als haakpatroon willen ontwerpen.” Elke keer is het bij mij heel verschillend, hoe een idee in mijn hoofd ontstaat. Ik probeer dan in grote lijnen wat te tekenen (wat ik niet kan) en begin dan vaak een concept met goedkoop garen of eerst maar 1 armpje, 1 oortje en 1 beentje. Al hakend wordt het ontwerp dan steeds concreter. Van tevoren is het eigenlijk niet aan te geven hoe lang ik gemiddeld met een ontwerp bezig ben. De ene keer vliegt het ontwerp zo van mijn haaknaald (bijvoorbeeld bij Pien) en bij een ander ontwerp zit ik maar te puzzelen en te puzzelen (bijvoorbeeld bij Teuntje), omdat de knuffel niet zo wordt als dat ik zou willen.

Ik ontwerp dan ook vaak tussen de bedrijven door. Al is het wel vaak zo dat als ik eenmaal begin het resultaat ook wel snel wil gaan zien. Een vast tijdstip of periode heb ik daar niet voor.

Wat vind je zelf jouw allerleukste ontwerp? Was dat ook het leukste om te ontwerpen, of juist het moeilijkste? Wat vind je het leukste om te maken (amigurumi, dekens, kleding, accessoires, etc) en waarom? Maak je ook weleens iets buiten je comfortzone?

Altijd heel moeilijk om aan te geven welk ontwerp ik het allerleukste vind. Dat is zoiets als kiezen tussen je kinderen, echt niet te doen!! Al heb ik misschien een lichte voorkeur voor Llorenzo * De Llama en Llara * De Alpaca, maar Donald & Donatella * De Ezeltjes of Renate & Renzo * De Konijntjes staan ook hoog op mijn favoriete lijstje.

Het allerleukst vind ik het ontwerpen van Amigurumi knuffels, maar daarnaast accessoires voor kinderkamers, zoals een groeimeter, kussen of deken echt ook superleuk om te doen.

Een favoriete haaktechniek is verder ook echt Corner2Corner haken. Hiermee kan je ook echt zulke leuke kussens en/of dekens haken. Ook hiervan heb ik al meerdere ontwerpen gemaakt en zij zijn dan ook te vinden op mijn website. Voor Gek op Haken heb ik echter nog niet iets ontworpen met deze haaktechniek, maar wie weet wat niet is kan nog komen.

Heel soms haak ik ook wel eens buiten mijn comfortzone, zoals bijvoorbeeld Omslagdoek Nora, die in het VIP-verrassingspakket van november zat. Verder ben ik nu aan het kijken of mozaïek haken iets voor mij is. 

Voor welke collega ontwerper heb je bewondering of welke collega ontwerper vind jij echt goed? Waarom? Heb je van hem ofhaar al veel patronen gebruikt? Zo ja wat heb je zoal gemaakt?

Ik heb heel veel bewondering voor de haakpatronen van CB’s Creations van Claudia Bierau. Dit zijn haakpatronen met ontzettend kleine details. Ziet er echt uit als boetseren met een haaknaald. Voor mij te priegelig, maar des te meer bewondering voor haar. Daarom heb ik deze ook nog nooit gehaakt, maar zou ik ooit nog eens willen doen, bijvoorbeeld Antoine de Chefkok, echt geweldig!

Heb je ook creaties die je nooit weg zult doen of waarvan je geen afscheid kunt nemen? Zoja, wat is het en waar en hoe heb je het tentoongesteld?

Ik vrees het wel. Ik kan helaas bijna nergens afstand van doen en dan zeker ook niet van mijn gehaakte knuffels. Het is niet voor niets dat ik zelfs mijn 1e project van de lagere school nog heb! Zo heb ik verder alle knuffels van de Hi-Di-Hi Who am I collectie van Pixel 2 Mix, allemaal uitgestald in mijn huiskamer. Ik heb een openhaard en daarnaast staan de knuffels allemaal. Eigenlijk was het bedoeld voor boeken, maar dat is het dus niet geworden. Elke keer als ik er nu ook langsloop, krijg ik een glimlach op mijn gezicht.

Wat zijn jouw favoriete merken voor het haken (garen, haaknaalden, benodigheden)? Welke hulpmiddelen vind jij onmisbaar bij het haken? Wat is jouw favoriete haaksteek/haaktechniek?

Mijn favoriete merk voor het haken van knuffels is toch wel Durable Cosy Fine garen. Daar ontwerp ik eigenlijk mijn meeste knuffels mee. Echter ook het Re-Mix garen van Mr. Cey van Pera & Pasha is een heerlijk garen om mee te haken. In ieder geval garen dat niet makkelijk splijt. Haaknaald 4,0 mm (ook mijn favoriet: Clover Amour) is voor mij de meest ideale maat en gebruik ik dan ook het meeste voor mijn knuffels, maar voor het Corner2Corner haken en andere projecten, wil ik ook nog wel Haaknaald 4,5 m gebruiken, kleiner dan 4,0 mm ga ik eigenlijk nooit.

Verder ontbreekt bij mij niet als ik aan het haken ben: mijn iPad, een pen, een notitieblok (nieuwe ontwerpen), steekmarkeerders, schaartje, toerenteller en een stopnaald.

Mijn meest favoriete haaksteek/haaktechniek is toch wel Amigurumi/Vasten haken of de Corner2Corner haaktechniek.

Mok met Haaktoebehoren

Aan wat voor project ben je momenteel aan het werken, met andere woorden wat is je WIP? Neem je dat dan ook overal mee naartoe? Waar en wanneer haak je? 

Ik weet niet of ik het hier mag zeggen (Ja hoor, dat mag van mij wel. Hebben de leden iets leuks om naar uit te kijken 😉), maar op dit moment ben ik bezig met een CAL te ontwerpen voor Gek op Haken. De CAL gaat in september van start.

Als ik echt aan het ontwerpen ben, doe ik dat het liefste thuis of op vakantie. Uit het verleden heb ik geleerd, dat als ik mijn gedachten er niet goed bij heb met het ontwerpen, ik het daarna toch weer kan uithalen. Niet handig!

Wat is je droom op het gebied van haken? Wat zou je nog eens willen ontwerpen of doen in de toekomst?

Een groot deel van mijn droom is eigenlijk al aan het uitkomen. Ik ben de hele dag bezig met haken, hoe lekker is dat. Verder zou ik nog wel een haakboek willen uitbrengen met mijn ontwerpen daarin.

Heb je, als laatste, nog tips en trucs voor de lezers van Gek op Haken? Wat moet je volgens jou echt hebben, echt weten, echt doen als je gaat haken?

Voor de lezers van Gek op Haken zou ik zeggen: ook al denk je dat iets niet zal gaan lukken, probeer het gewoon en daag jezelf uit. Er zijn altijd mensen die je willen en kunnen helpen in het haakcafé bij Gek op Haken, zodat jij ook een nieuw iets kan gaan haken en/of een nieuwe haaktechniek onder de knie kan gaan krijgen. Kijk eerst van tevoren tutorials voordat je echt gaat beginnen en probeer een proefstukje.

De tip die ik het meeste geef: Blijven tellen!!!

Dankjewel Marja voor dit leuke interview en de goede tips die je hebt gegeven.

Lieve lezers, willen jullie ook de mooie patronen van Marja haken, kijk dan hier op onze website of op de website van Marja!

Andere blogs

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Hoi Linda, dat klinkt als een heel leuk patroon, helaas hebben wij Dumbo niet op de website staan. Wel een ander leuk olifantje, namelijk Otto Olifant! Succes met je zoektocht.

  1. Wat een leuk interview met Marja. Haar weer een beetje beter leren kennen. Ik ben echt een fan van haar. Ze maakt super leuke patronen voor Gek op Haken.
    Ik heb toevallig van de week het patroon van Liara de Alpaca en Llara de Llama besteld. Ook pakketten van de theepot Olivia het uiltje en het uiltje de koffiepot Orwin besteld, die krijg ik voor mijn verjaardag. Eerst nog even mijn muizentaart afwerken.
    Chapeau voor het interview Claudia👌